|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza
23.6.2010 20:34:59   
mamilica
Rose, cestitam :)

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 426
24.6.2010 9:19:57   
rose
hvala mamilice...kako sam se juce ukomirala kad sam dosla kuci...valjda stres popustio...user posted image user posted image  

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 427
6.9.2010 17:02:54   
Idina mama
Meni doktorica rekla da je samo amniocinteza pouzdan test, naravno, koji ima i rizik. Ostali testovi su statisticka proracunavanja. Ovdje rade amnicintezu rano. Odmah po zavrset_ku 14. sedmice i prvi brzi nalaz odmah sutra. To zbog toga sto nema smisla raditi amnio kasno. Sta ako nesto nije u redu sa tako poodmaklom trudncom? Brzi nalaz daje rezultat za tri najcesca problema, izmedju njih i Daunov sindrom. Kompletan nalaz je gotov kroz tacno 2 sedmice. Naime, toliko treba da pripreme uzorak.

< Poruku je uredio Idina mama -- 6.9.2010 17:03:35 >

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 428
21.11.2010 16:19:11   
cuperak plavi
Cao ja sam relativo nova na forumu, ali evo da upisem neke nove informacije u vezi amniocinteze cisto radi informacije onima kojima to predstoji.
Ja sam u 18 sedmici trudnoce, 34 godine i sutra idem da vadim taj nalaz (drzite mi figeuser posted image ).
Htjela sam prvo ici na Ginekologiju Kosevo, ali posto oni trenutno sele na Jezero, slobodnog termina ce biti za nekih 10 dana. Kako sam htjela da prebrinem tu brigu i uradim zahvat sto prije, moja doktorica mi je preporucila Kliniku dr Mehmedbasic. Naime, poenta je da se tamo sada ovaj zahvat radi besplatno za sve one koji imaju redovno zdravstveno osiguranje. Sve sto je potrebno uraditi je donijeti posebnu uputnicu (na kojoj pise uputnica za amniocintezu za Zavod dr Mehmedasic) koja se vadi u Skerlicevoj ili u Opstoj bolnici dr Nakas (plati se taksa 10KM) i potom ista ovjeri u Zavodu zdravstvenog osiguranja (na Socijalnom - taksa 5KM) i to je to. Ima slobodnih termina tako da nije problem. Ja sam se za ovo odlucila i iz razloga sto nisko nosim i preporuceno mi je kucno mirovanje, pa ne mogu dugo sjediti u cekaonici (mada sto se mora nije tesko, ali ako postoji druga solucija sto da ne).
Elem, sretno svima koje ce ovo raditi i hvala forumasicama koje su pisale o ovoj temi i njihovim iskustvima jer su umirile neke moje strahove i pruzile informacije u smislu kako ide sam zahvat.
Pozdravcic svima...

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 429
23.11.2010 9:56:43   
sweet insanity
Pozdrav. Meni je doktor rekao da po njemu nema potrebe da radim combined test ili aminocentozu jer smatra da nema potrebe i da niti jedna metoda nije 100% sigurna te da samo moze odredot vjerovatnocu a to opet nista ne mora 100% da znaci. Eh sad sto se tice double testa nista nije ni spominjao ali mi je dao da odradim testove krvi za trudnice tako da ne znam da li se u to ukljucije double test ili ne. Inace, kod doktra sam u Austriji jer sam ovdje na magisteriju. Rekao mi je da ce nalazi biti gotovi te da dodjem ponovo za otprilike 2 sedmice od tada te cemo puniti nesto kao kod nas sto je trudnicki karton. Sada nemam pojma sta da mislim ili ne mislim. Inace imam 23 godine i ulazim u 13. sedmicu trudnoce i stvarno se nadam da ce sa mojom i svim vasim i svacijim bebama biti OK !!!!!

(odgovor članu cuperak plavi)
Neposredna veza do poruke: 430
7.6.2011 23:40:27   
Skvo RR
prenos postova

IZVORNA PORUKA: Rebeka22

Da li je neko od vas ili vasih poznanika radio nedavno amniocintezu na Paprikovcu? Moji rezultati su danas gotovi, nakon vise od 4 nedelje cekanja, tako su mi rekli kad sam nazvala da pitam o njima, ali navodno imaju zabranu od profesorice geneticarke koja ih ocitava da saopstavaju rezultate telefonom, mora se doci licno po nalaz, u mom slucaju to je sutra, tako da ludim... Znam da ranije to genetsko savjetovaliste nije ni postojalo, a sad sve ide preko njih, ali mene zanima da li neko zna je li to uobicajena procedura podjele nalaza?

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

draga smiri se... ako su ti rekli da je takva procedura onda je to tako... vjerovatno "obicne" med. sestre nemaju pravo reci...
a sutra nam obavezno javi rezultate da se zajedno radujemo...

znam kako ti je jer sam i ja radila amniocintezu kad sam bila trudna...

IZVORNA PORUKA: mamica emica

I ja sam dva puta radila amniocentezu. Prvi put su mi javili telefonom, a drugi put su rekli da to više ne praktikuju. Pa su mi nalaz poslali mejlom, a poslije i poštom. Ja sam radila kod mehmedbašića u Sa. Vjerujem da je u tvojoj klinici to uobičajeno da ne javljaju telefonom, pa se ne sekiraj. I ja sam dva puta čekala neke važne nalaze, pa mi tako rekli da ne daju nalaze preko telefona. Ja odmah umislila da su negativni,dok neće da mi kažu, a na kraju bili ok. sretno sutra, znam kako ti je, držimo ti fige

Joooj, hvala vam :-)

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu mamilica)
Neposredna veza do poruke: 431
8.6.2011 20:38:25   
Rebeka22
Dobila sam konacno nalaz, sve OK, stize cura user posted image

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 432
8.6.2011 21:13:27   
klemzi

Dobila sam konacno nalaz, sve OK, stize cura user posted image
Supeeer, hvala Bogu user posted image user posted image

Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :(
Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3
Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.

(odgovor članu Rebeka22)
Neposredna veza do poruke: 433
8.6.2011 21:19:45   
Visnja RR
Cestitam Rebeka user posted image e sad uzivaj u ostataku trudnoce iscitavajuci teme koje ce ti biti zanimljive i potrebne ...user posted image

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 434
8.6.2011 22:36:11   
mamica emica
čestitam user posted image user posted image user posted image
sretno

(odgovor članu Rebeka22)
Neposredna veza do poruke: 435
13.6.2011 22:43:21   
mama_81
Pozdrav svim dragim mama. user posted image

Novi sam kolačić na forumu, čitala sam većinu postova sa foruma, ali imala bih par konkretnih pitanja za vas drage moje. user posted image
Molila bih sve one koji bi mi eventualno mogli dati info o slijedećem.

Sad sam u trinaestoj sedmici trudnoće, uradila sam danas NN i sve je hvala Bogu ok, međutim htjela bih da radim amniocintezu, ali doktorica mi preporučuje prvo triple test.

Interesuje me u kojoj sedmici se radi triple test, da li se plaća, i da li ima potrebe da ga uopće radim, ukoliko želim da radim isključivo amniocintezu, jer je 100% tačna. Prvi rođak ima dječaka sa daunovim sindromom, pa je to razlog moje brige.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz
nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano
na vlastitom razmišljanju.

(odgovor članu mamica emica)
Neposredna veza do poruke: 436
13.6.2011 22:50:49   
klemzi
Draga mama 81, kao prvo dobrodošla na forum. Ne znam odgovore na tvoja pitanja, ali nešto ti želim reći...vjerovatnoća da dobiješ bebu sa down sindromom ti je, maltene, ista kao i u svih ostalih koji nemaju u bliskoj rodbini.  Znam da je genetika čudo, ali eto ja sam dobila bebu sa down sy, iako niko u porodici to nije imao.  Zato nemoj puuuno razmišljati o tome...želim ti sve najbolje, a uskoro će ti se vjerovatno javiti i forumašice koje znaju više o tripl testu. user posted image

(odgovor članu mama_81)
Neposredna veza do poruke: 437
13.6.2011 23:04:06   
taurus
kod nas je takva praksa da se prvo radi tripl test, pa ako on ne bude ok, onda amnio
tripl test se radi privatno, plača se oko 170 km, u stavri nisam 100% sigurna a za cijenu, ali imaš posebnu temu o tripl testu pa potraži (ukucaj u pretraživač)

na žalost znam ženu koja je radila tripl koji je bio ok, a rodila se beba sa down s., tako da je amnio mnogo sigurnija metoda, ali mora postojati indikacija da ti je urade
ili da i to radiš privatno kod mehmedbašićauser posted image

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 438
13.6.2011 23:06:31   
vjestica
ja mislim da je pozitivna porodična anamneza jedna od indikacija za amniocentezu
ako si već odlučial da radiš amniocentezu, uradi je, triple je nepotreban i nepouzdan

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 439
13.6.2011 23:17:47   
klemzi
Jeste vještice,pozitivna porodična anamneza jest indikacija za amniocentezu. Mislim da će joj to biti dovoljno da dobije uputnicu za amnio, bar bi ovdje u Tk bilo, i radila bi ju besplatno.  Ja sam samo htjela reći da, iako u porodici imaju down sy, ne treba se puno sikirati, jer zaista su šanse da se i njoj to desi za nijansu veće od svih ostalih "običnih" trudnica.  Moj dr, ako ti to mama 81 nešto znači, nikako mi ne preporučuje ništa drugo (dabl, tripl) ali doduše ja imam apsolutnu medicinsku indikaciju. Neki dan sam bila kod genetičara i dr mi kaže da je zajedničko svim teorijama o razlozima nastajanja down sy samo starenje genetičkog materijala. Sve ostalo...   Ma ne sikiraj se, sve će biti ok!

< Poruku je uredio klemzi -- 13.6.2011 23:26:07 >

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 440
14.6.2011 0:04:58   
animagical
triple mozes sada uraditi na jezeru, dole u prizemlju one desne stepenice pored glavnog ulaza gdje je ultrazvuk...odi pa pitaj... nista te ne kosta uraditi ga, mislim da ide sa 15 sedmica...
a ipak se raspitaj za rizike kod amnio, mislim da je veci rizik pri postupku nego od downauser posted image uzmi u obzir i neke druge faktore, npr svoju starost... razmisli, pitaj doktora, trazi ako treba i drugo misljenje, procitaj o tome...zelim ti sve najbolje!

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 441
15.6.2011 12:36:48   
mama_81
Drage moje, hvala vam na informacijama. Imam 30 godina i što se tiče satrosne dobi ne bi bilo potrebe za amniocintezom, međutim čisto iz predostrožnosti, sigurnosti i mirnog sna zbog situacije prvog rođaka i dječaka sa d.sy. htjela bih da radim amnio, a ne triple test obzirom da on nije 100% pouzdan.
Zamolila bih za info, ako neko zna kad je dr. Lejla Imširija na godišnjem, jer bi mi ona trebala raditi amnio... Konkretno da li ide na godišnji u julu???

Moja dr. iz Doma zdravlja (ginekologija) trenutno je na godišnjem i čekam nju da se vrati, pa da tražim uputnicu odmah za amnio, nadam se da ću je i dobiti, jer prije par dana radila sam NN kod dr. Imširije i ona mi je predoložila triple test, a da se za amnio konsultujem sa suprugom. Ipak voljela bih ostati pri svom i amnio, jer 100% je 100% user posted image .

Ako neko zna da li se plačaju triple test i amniocinteza na našoj klinici, osigurana sam, ali trenutno ne uposlena...

Hvala još jednom svima za info i sorry odužila sam malo sa postom. Pozdrav, user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 442
15.6.2011 13:27:49   
merima_s
Ja sam radila triple test nedavno, imala sam uputnicu iz DZ i radila sam na DIP-u, nista nisam platila. Sestre sa saltera te posalju na blagaju sa racunom na 56 KM, kad dodjes na blagajnu reci da si trudnica i neces platiti nista.

Mamino srce kuca samo za vas dvoje....moje sve H&H

(odgovor članu mama_81)
Neposredna veza do poruke: 443
15.6.2011 16:47:19   
mama_81
Hvala Merima na odgovoru. user posted image Nadam se da neću morati raditi triple test, nego da će mi dr. iz doma zdravlja dati odmah uputnicu za amnicintezu za Jezero na čemu ću naravno insistirati zbog tačnosti.

Ostaje još molbica ako neko zna da li se plaća amniocinteza na Jezeru, ako sam osigurana i da li dr. Lejla Imširija ide na godšnji u mjesecu julu?!

Zvala sam na Jezero, ali mi nisu dali info...

Hvala & pozdrav user posted image

(odgovor članu merima_s)
Neposredna veza do poruke: 444
15.6.2011 16:59:24   
animagical
amnio mozes uraditi sa knjizicom i kod mehmedbasica ako ti je draze...i ne placa se na jezeru isto. sretno!

< Poruku je uredio animagical -- 15.6.2011 17:00:25 >

(odgovor članu mama_81)
Neposredna veza do poruke: 445
15.6.2011 22:17:25   
mama_81
Animagical, hvala za info. user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 446
16.6.2011 1:41:32   
delfin
mama81, ja sam dobila uputnicu od ljekara iz doma zdravlja- porodične medicine (prošle godine) n aosnovu preporuke ginekologa. I kad imaš uputnicu i ovjerenu knjižicu se neplaća
A tripl iskreno ne bih ni ja radila, ako si se već odlučima za mnio nema potrebe da se sekiraš oko tripl-a. Sretno

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu mama_81)
Neposredna veza do poruke: 447
16.6.2011 10:40:05   
mama_81
delfin, hvala lijepo za info, hvala i svim ostalim članovima, koji mi daju podršku. Smatram da je normalno da brinem, jer sa sam imala jedan spontani u trećem mjesecu, pa sam pravila pauzu od godinu ipo i sad evo sve je hvala Bogu o. Još da amnio uradil i da konačno idem na odmor u miru. user posted image

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 448
6.7.2011 17:22:32   
mama_81
Drage moje, evo ukratko šta mi se dešavalo od prošlog kuckanja posta. user posted image Kad sam dobila uputnicu od ginekologa iz Doma zdravlja otišla sam na Jezero i tu me pregledala dr. Lejla I. rekla je da je hvala Bogu sve ok sa bebom i da budem bez brige, ali da ukolioko insistiram da radim i triple test, a da nema potrebe da radim amnio cintezu. Elem, čekala sam sve do danas da se vrati moja dr. iz DZ da mi da uputnicu za Triple test, pa je postupak bio slijedeći:
1. Trebala sam otići na DIP da uzmem formulare
2. Donijeti ih u DZ  svom ginekologu da ih popuni i potpiše, te da dadne uputnicu za Triple test
Uglavnom i dr. iz DZ rekla mi je da je beba ok i da nemam razloga za brigu. Sad sam početak 16 sedmice user posted image

Sutra ako Bog da idem na DIP da radim TT, pa javim kako je prošlo, a naravno i kad dobijem aBd rezultate, javim i to za nekih desetak dana i onda Jadrane stižem bezbrižna. user posted image

Vjerujem, nadam se i molim dragog Boga da bude sve ok

(odgovor članu mama_81)
Neposredna veza do poruke: 449
7.7.2011 15:50:32   
klemzi
Vjerujem, nadam se i molim dragog Boga da bude sve ok

user posted image user posted image user posted image Akobogda!!

(odgovor članu mama_81)
Neposredna veza do poruke: 450
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *