cokolino_79 -> RE: Carski rez (19.9.2009 21:49:26)
|
KAKO OLKAŠATI I UBRZATI OPORAVAK POSLIJE CARSKOG REZA: Ja sam imala prvi carski,dr Mašić u Vojnoj je to stručno uradio,napravio fini mali rez,beba lijepo rođena,nikad poslije nikakvih problema ali ja sam željela drugi prirodni jer sam ja bila živi mrtvac mjesec dana poslije carskog(puno duže traje oporavak,pa ipak je to operacija,boli kad se posiječeš malo a kamo li kad ti izrežu stomak) a one žene što su se porodile prirodno nakon par sati od poroda šetkale su se hodnikom,pile i jele,bile se u stanju brinuti za bebu.Dr mi je savjetovao da i drugi porod bude carski da ne bi došlo do rupture maternice.Nije mi bilo drago ali pošto u Mašića imam beskrajno povjerenje poslušala sasm ga.I opet me porodio CR.Ali ovaj put sam se dobro pripremila,išitala sve po netu,znala i sama šta mi je pomoglo šta odmoglo.Ovaj drugi carski je bio neuporediv sa prvim. Hoću reći da sve žene koje idu na carski mogu sebi olakšati,svesti bol na minimum a oporavak ubrzati.Ponesite analgineza prva dva dana ampule koje će vam dati u infuziju a kasnije tbl kad počnete piti tečnost(sestre ih ne daju kao da ide njima iz džepa,a s pričom da nije dobro za bebu-kao zbog dojenja,a u svijetu daju morfij kako žena ne bi osjetila bolove[sm=zmeden.gif]).Kod prvog poroda meni svaki dr koji je u smjeni fino propiše analgin a sestre mi ne daju,valjda one bolje znaju od dr šta je štetno.Zato sam nosila svoje da mi ne drobe i inzistirala da mi stave u infuziju a kasnije sama pila(kako je dr rekao da smijem).Obavezno uzmite analgin prije nego vam daju ergometrin(jer ergometrin izaziva jake kontrakcije i bol za poludjet).Nemojte se forsirati oko bebeonako izrezane i ne obraćajte pažnju ako vam sestre nabijaju grižnju savjesti da niste dobra majka ako ne možete i ne znate odmah dojiti,ako beba nije stalno kod vas...Mene su prvi put uništile(čast dvjema koje su mi uzimale bebu da se odmorim) i psihički i fizički,ja sam se gubila od bolova,premora i siljenja da se onako nesposobna i za sebe brinem za bebu.Doktori u Vojnoj su stvarno svi bili divni ali sestre neke neće i nije ih briga a druge opet ne stignu od silnog posla da sve mame pripaze.Doktorima zaista ništa nisam davala a sestrama sam svakoj koja dođe u smjebnu častila(ništa previše,sok,milka ili sl.) i drugi put sam puno bolje prošla.Kada dođete kući,nemojte misliti da ćete se brže oporaviti što ranije ustanete.Nije bezveze izmišljeno onih 40dana kada žena treaba da se odmara i samo hrani i mazi bebu ako joj ko ima sve ostalo raditi.Ja sam poslije prvog poroda na silu ustala odmah(iako nisam morala jer sam imala pomoć cio mjesec) i zato sam i bila tako loše i dugo se oporavljala.Posliej drugog CR sam se zaista brzo oporavila i zato savjetujem svakoj mami koja će na CR da me posluša i onda zaista neće biti teško,lijepo i brzo će se oporavljati[sm=smiley1.gif]Drage moje nadam se da ću ovim postom pomoći mamama koje će na CR da se nikad nijedna ne pati kao što sam ja.Da je bogdom mene neko savjetovao prije prvog poroda.
|
|
|
|