|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  105 106 [107] 108 109   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bebe od 0 -1 godine
9.10.2010 22:14:47   
bebacha
Naravno da ima bujruma,nadamo se ugodnom druzenje.dobrodosla.

e zene kod mene opet problemi.Ajla mi opet dobila tepm,39,4.bem ti sveuser posted image user posted image user posted image bas sam se rastuzila i osjecam se nemocno.neznam vise sta da radim s njom.

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 2651
9.10.2010 22:22:39   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebacha

Naravno da ima bujruma,nadamo se ugodnom druzenje.dobrodosla.

e zene kod mene opet problemi.Ajla mi opet dobila tepm,39,4.bem ti sveuser posted image user posted image user posted image bas sam se rastuzila i osjecam se nemocno.neznam vise sta da radim s njom.

user posted image user posted image dusa draga  jest mi zao,dajesli joj paracetamol???
Stavljasli oboge kakave?Prati je.
Ljubim je da nam tura brzo  ode is,is turo

(odgovor članu bebacha)
  Neposredna veza do poruke: 2652
9.10.2010 22:25:22   
bebacha
tusirali je,spala pase vratila,sad je popila sirup pa cu je pratit,nema spavanja veceras.ako neko zna gdje ima privatno pedijatar u mojoj okolini nek javi

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2653
9.10.2010 22:26:28   
Anoniman
I mi smo danas nikakvi.. uh Boze sta je ovo.Moja Dz kaslje nije mogla sinoc spavati, ugusi je kasalj, a u N opet nosic zacepljen, mene negdje oko 2 sata probudio stomak, boli, onda me protjeralo u wc(proljev)user posted image user posted image user posted image user posted image  jedino mm sto je ok, a mi sm svi katastrofa user posted image user posted image

Kako ste nam vi ostale?

Ljubimo male drugare i drugarice.Nadamo se da cemo veceras bolje pajkiti!

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2654
9.10.2010 22:26:42   
vjestica
veče mame i bebe
bebacha nadam se da će temperatura brzo proći
moja beba ima 3 mjeseca i počela je pravo da bali i nervoznija je
jel moguće da je zbog nicanja zuba?
i jeli prerano?
ili može biti i neki drugi razlog za baljenje i nervozu?
dobila sam ogrlicu od ćilibara
ima li neko iskustva sa njom?

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2655
9.10.2010 22:27:43   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebacha

tusirali je,spala pase vratila,sad je popila sirup pa cu je pratit,nema spavanja veceras.ako neko zna gdje ima privatno pedijatar u mojoj okolini nek javi

Pokusaj joj nasapunjati sarape, sa sapunom. Ja sam tako mojoj Dz, i uvijek nam je pomagalo, djete lezi nemocno samo sto joj nasapunjam carapice, nekih 10-15 min ona se igra

(odgovor članu bebacha)
  Neposredna veza do poruke: 2656
9.10.2010 22:30:51   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: vjestica

veče mame i bebe
bebacha nadam se da će temperatura brzo proći
moja beba ima 3 mjeseca i počela je pravo da bali i nervoznija je
jel moguće da je zbog nicanja zuba?
i jeli prerano?
ili može biti i neki drugi razlog za baljenje i nervozu?

Nije prerano draga, sve zavisi, nekom pocne prije nekom kasnije. Moja Dz je prvi zubic dobila tek u 7 mjesecu, a da nismo ni osjetili, a ima i djece koja dobiju zubic sa 3 mjeseca ;)

(odgovor članu vjestica)
  Neposredna veza do poruke: 2657
9.10.2010 22:48:34   
Anoniman
ima ja.
Mi smo je dobili sa godinom nasa draga Visnja nam poslala postomuser posted image nosili smo je ne bas redovno bile vrucine al vecinom da.Poceo je puno sliniti,kad skinem neslini.Tako,da su nama zubi nikli sa 14mjes.ne bezbolno sigurno sa visokom turom i jakom upalom grla na bocama cak zavrslil.
dal je pomogla ogrlica mislim da jeuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2658
9.10.2010 23:20:46   
Mona Mohamed

IZVORNA PORUKA: Iman83

Kuc kuc, ima li bujruma!
Evo da se i ja priključim ovim razgovorima, čitam vas stalno, al pošto moj mali privjesak stalno visi na maminoj memi, ne stignem ništa napisati...
Sve se jadna tješim tim skokom u razvoju, al Boga mi traje evo 23 dana koliko je i ovoj mojoj ljepotici.
Elem, što se pupka tiče, ja sam posipala Bivacin prahom, a čula sam da je za njega najbolje majčino mlijeko...uglavnom, ja sam Bivacinom i otpao je 8 dan!
Eto, nadam se da ćete se barem večeras naspavati...suosjećam, iako moja Iman super pajki, nadam se da to neće promjeniti, al mi stvarno žao...lopužice male, al neka, sve se to za njih prodevera!
Mona, živo me zanima kako je Aisa dobila 1800 gr za mjesec, bravo ženo, bravo memeuser posted image user posted image user posted image ...
Ja sam od silne brige zbog dojenja svoju I nosila na vaganje neki dan i cura već dobila 915 gr za 20 dana. Spao mi teret s leđa, baš sam se, luda, bila opteretila!
Eto drage moje ženice, ja nova, nadam se da ima bujruma, a vas sve znam jer vas odaaaaavno čitamo!
Odoh ja na dojenje, mojih pet minuta je isteklo....user posted image

Bujrum, draga. Uvijek si dobrodosla. I ja se nadam da ce se nase mamice sa foruma naspavati. Mi nemamo tih problema hvala Bogu. Nadam se da ih nece biti..Makar ne jos.
Eh..ne bih ti znala reci..Dojila sam na zahtjev, stavljala je da podrigne i tako..I doktor kaze Bravo i da samo nastavimo. Aisha je rodena sa 2300 u 36 sedmici trudnoce pa mozda je u jednu ruku napredak bio i ocekiv
an.

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 2659
9.10.2010 23:24:08   
Mona Mohamed
Drage moja, veceras sam se bila uplasila. Aishi su se pojavile crvene tackice oko vrata. Nije plakala niti bila nervozna ali me je zabrinulo. Podhitno smo otrcali doktoru koji nam se samo nasmjesio i rekao da je to od vrucine i njenog podbradka. Kupam je svaki dan ali izgleda nije dovoljno. Potrebno ju je jos prebrisavati cistom mlakom vodom.
Kako me je samo nasikirala..
Izvagao ju je..Veceras tezi 4500..Masallah. A toliko sam se brinula kako je sitna i malecka rodena te da cemo preci na bocicu..Sada idemo u korak s ostalim bebicama od 2 mjeseca. Dao nam je kapi za nos, stomak jer kaze da ima stomacne tegobe..Nisam primijetila..Cesto lezi na stomacicu pa sve gasove tada lahko ispusta..Helem..Hvala Bogu pa se sve dobro zavrsi
lo.

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu Mona Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 2660
9.10.2010 23:58:48   
bedelindja
Moze li mi neko reci sta moze biti razlog skroz tecne stolice kod bebe?Veceras mi je M 2x imala takvu tecnu stolicu.Prvi put normalne boje drugi put mi se cini da je bila malko zelenkasta neznam kako da opisem.Zlatno zuta pa ko malo prosarano tamnije zeleno.user posted image user posted image
Inace ona se normalno ponasa nije prehladjena nije ni kenjkava ni  nervozna.

Kad mislite da vam neko jede iz ruke .. prebrojte sve prste

Neposredna veza do poruke: 2661
10.10.2010 0:30:10   
zeze
ej drage user posted image
mona i mi smo imali taj osip po cijelom tijelu, bas zbog vrucine. ne brini, procice.
Bedelindja, moja Naida je imala prije par dana takvu stolicu, danas vec je ista. Ja sam svojoj dala kamilicu prije nego se pokakila, pa sam mislila da nije od njeuser posted image
Pusa za sve ostale
jos da kazem NAida ima 6,500kg user posted image user posted image

...Naida... smizlica moja malena .... 03.08.2010.

(odgovor članu bedelindja)
Neposredna veza do poruke: 2662
10.10.2010 0:42:25   
samedi
Ne pamtim kad sam zadnji put bila budna ovako kasno! Rodjendan malih beba me bas bas potresao user posted image  

Bebacha,bem mu misa vise i te ture jooooj nek se nikad ne pojave! joj sto su nam bebice masovno bolesne,sta je ovo u zraku????

Idacha draga,nek si nam se javnula malo! Super pa ste se i suneta rijesili i da je sve glatko proslo! Jubimo tebe i druga Imija!!!

Sailormoon,vjerovatno mislis na Bivacin prasak. Ovdje ga u svim bolnicama propisuju za pupak,a najbolje ti je da slusas svog doktora,mozda je tamo praksa drugacija. Nama je pupak otpao tek 11.dan.

Iman,dobro nam dosle ti i tvoja cura!

Mona,mashallah napredna mala Aisha! Tako mi je drago zbog vas,znam koliko si se brinula! A najvise mi je drago da je taj napredak postignut dojenjem!! user posted image user posted image user posted image

Ne javlja nam se Sara,sta li je sa njima?

Aida,kako je drug,jel ozdravio?
Felix,sad sam citala tvoje stare postove na temi "beba odbija flasicu" skoro ista situacija user posted image

MAlena/a vrijeme ti je da promijenis gornji ticker user posted image user posted image  user posted image user posted image

Ja koliko sam skontala bebachina Ajla ima turu,a ona ima 2.5 godine,nije mali Alen u pitanju.

Mona i nama se desavao taj osip od vrucine i znojenja,bas na podbratku,nista opasno,namazi malo baby puderom da isusi kozu. ili je jednostavno malo pokvasi.

Bedelindja,jel beba doji? Koliko puta inace ima stolicu? Jesi li joj davala kakvog caja npr.od kamilice?

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 2663
10.10.2010 1:09:38   
bedelindja
Doji i ima jedan obrok ad.Inace kaki svaka 3 dana. Nisam joj davala kamilicu jucer i danas a inace joj dajem onu hipp  samo da bi lakse kakila.

Izvini nisam skontala sta te je nasekiralo na rodjendanu?

Malena_A brzo nam ozdravite joj mogu zamislit kako ti jeuser posted image
Zeze nadam se da nece imati vise i da ce joj ko Naidici proci.Nisam joj davala kamilicu a znam da od nje moze to da se desi.

Kad mislite da vam neko jede iz ruke .. prebrojte sve prste

(odgovor članu samedi)
Neposredna veza do poruke: 2664
10.10.2010 7:39:30   
Anoniman
Evo mi da nekad budemo prvi user posted image user posted image user posted image

Moja se nejrica naspavala i vec u pola 7 kakila user posted image  pa dok smo se okupali malo sredili prodje vrijeme,sad hapi i spavanjac  .. odoh piti kafuu bujrum svimauser posted image

bedelindja bolje smo sve tri hvala bogu.kako mala ljepotica?user posted image

ostale budjenje sve kukate nemozete spavat od djece a nigdje vasuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu bedelindja)
  Neposredna veza do poruke: 2665
10.10.2010 8:22:47   
MaminaBeba
Malena draga ti se razbudila. Eto mene da kafenišemo! :) Evo i J nekim čudom zaspao sinoć u 1:30h i nije se budio puno, osim da doji. Samo ću reći MAŠALLAH, da ga ne ureknem, pa da i večeras ne bude do 4h, po starom!

Bedelindja J kaki svaki dan po 2x, ujutro i uvečer, nikad se nije desilo da jedan dan nema stolicu. Ali i njemu je dosta tečna, zlatno žuta i kao ono tačkice, tek da možeš reći da nije prerijetka. Ali meni je pedica rekla da je to ok i da ne brinem. Ljubim svoju Monicu zlatnu!

Joj drage žene je li moguće da je ovako mala beba uznala i puno navikla na mene??? user posted image Ma ne smijem mrdnuti od njega. Jučer ga sveki uzela, i miran je on bio dok ja nisam nešto progovorila. Čim sam počela da pričam, on napravi tuuuužnu facu usnu preko usne, eh kad je onda ciknuo i zaplakao, srce mi je htjelo pući, plakala sam i ja sa njim. Uzmem ga, a on se prislone na moje grudi i odmah ušuti.. Tako neku noć, na izmaku mojih snaga kažem ja malo ozbiljnije: "Jamane sine, spavaj više mami molim te", nisam pričala maznim tonom, kad je on zaplakao tužno, pa sve jeca... Ja uzmem,l privijem uz sebe i on miran odmah.. I tako već nekoliko dana se nalazimo u toj situaciji ako ga neko uzme, a ne vidi da sam ja, odmah usicu preko usne i tužno napravi za plakanje.. Srce mamino.. Ne volim da ga vidim tako nikako. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2666
10.10.2010 8:35:16   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: MaminaBeba

Malena draga ti se razbudila. Eto mene da kafenišemo! :) Evo i J nekim čudom zaspao sinoć u 1:30h i nije se budio puno, osim da doji. Samo ću reći MAŠALLAH, da ga ne ureknem, pa da i večeras ne bude do 4h, po starom!

Bedelindja J kaki svaki dan po 2x, ujutro i uvečer, nikad se nije desilo da jedan dan nema stolicu. Ali i njemu je dosta tečna, zlatno žuta i kao ono tačkice, tek da možeš reći da nije prerijetka. Ali meni je pedica rekla da je to ok i da ne brinem. Ljubim svoju Monicu zlatnu!

Joj drage žene je li moguće da je ovako mala beba uznala i puno navikla na mene??? user posted image Ma ne smijem mrdnuti od njega. Jučer ga sveki uzela, i miran je on bio dok ja nisam nešto progovorila. Čim sam počela da pričam, on napravi tuuuužnu facu usnu preko usne, eh kad je onda ciknuo i zaplakao, srce mi je htjelo pući, plakala sam i ja sa njim. Uzmem ga, a on se prislone na moje grudi i odmah ušuti.. Tako neku noć, na izmaku mojih snaga kažem ja malo ozbiljnije: "Jamane sine, spavaj više mami molim te", nisam pričala maznim tonom, kad je on zaplakao tužno, pa sve jeca... Ja uzmem,l privijem uz sebe i on miran odmah.. I tako već nekoliko dana se nalazimo u toj situaciji ako ga neko uzme, a ne vidi da sam ja, odmah usicu preko usne i tužno napravi za plakanje.. Srce mamino.. Ne volim da ga vidim tako nikako. user posted image

Bujrum, bujrum,ja jos uvijek pijem sama..Mm spava..Jos je legao prije mene user posted image
Moja N isto pravi tuznu facu ako je kod mm, cim ja progovorim ona se kao stuzi,lopuza mala.. vec je pocela da guce , ljepotica mamina,stvarno je neopisivo biti majka.. user posted image  Dok sam bila trudna , pitala sam se dali cu je voljeti kao sto volim Dz, a sad nemogu opisati koliko ih volimmm user posted image

(odgovor članu MaminaBeba)
  Neposredna veza do poruke: 2667
10.10.2010 8:38:25   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: samedi

Rodjendan malih beba me bas bas potresao user posted image   

MAlena/a vrijeme ti je da promijenis gornji ticker user posted image user posted image  user posted image user posted image

Hocu hocu promjenit cu user posted image user posted image

A i mene je potreslo dok sam gledala slike,dok sam citala sta je visnja napisala, zaista nisam mogla a da neodplacem user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu samedi)
  Neposredna veza do poruke: 2668
10.10.2010 9:42:25   
Mona Mohamed
Malena A, neizmjerno mi je drago sto si ponovo sa nama ali ne samo u citanju. Big hug za tebe i tvoje djevojcice. user posted image

Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2669
10.10.2010 11:22:06   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mona Mohamed

Malena A, neizmjerno mi je drago sto si ponovo sa nama ali ne samo u citanju. Big hug za tebe i tvoje djevojcice. user posted image

user posted image user posted image user posted image  hvala ti mila i ti ljubni svuser posted image oju djevojcicu od nas.. user posted image

Neposredna veza do poruke: 2670
10.10.2010 11:30:17   
vjestica
jutro
moja beba jesad dobila i osip oko brade, valjda od baljenja user posted image mislim da ću joj staviti orlicu od ćilibara
jeli je još neko koristio ?
što se navikavanja bebe na mamu tiče, ja smatram da se beba navikne na mamu u toku 9 mjeseci trudnoće kad je non stop s njom, a ne nakon poroda
normalno je da traži poslije maminu blizinu
na mene se već davno navikla, a od početka je dajem i drugima, da se i na njih navikne
i mojoj bebi zna stolica biti malo drugačija- tečnija, sluzavija, malo tamnija, ali s obzirom da se ti sporadično dešava ne sekiram se
isključivo je dojim, pa može reagovati  na nešto što sam ja pojela
a zbog čega tako malim bebama dajete čajeve user posted image
umajčinom mlijeku ima sve što treba maloj bebi

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2671
10.10.2010 11:37:26   
aida.
Iman dobro nam dosla... user posted image

bebacha imas Zelenog on dolazi kuci kad je kakav problem... Samo ga nazoves i ode neko po njega i uvijek ce doci... nema nikog drugog... Kako je Ajla danas?

Uh mi smo sinoc sa svojim sjeldzijom kod prijatelja na vikendici bili do 2 user posted image moje dijete spavalo od 21 do 23 i ostalo je partijo s nama... puno je bolje.. jos malo kasljuca i curi nosic ali dobar je... igro se i smijao cijelo vrijeme.. kad smo dosli kuci zakovo do jutros user posted image kad nisam posla plakat od srece kad shvatih koliko ja zlatno dijete imam... sunce mamino... pozdravljam vas sve.. idem sta uradit imam danas goste iz Modrice... pusa bebarama user posted image

14.03.2010. :-) Erol

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 2672
10.10.2010 13:09:07   
dzeni_nl
pozdrav svima.

moja M. je opet zaspala u 2, probudila se u 10, presvukla je, jela i evo jos uvijek spava. jucer smo hodale, bilo toplo, a evo i danas me ponovo sunce mami vani. a imam posla po kuci al nas dvije idemo  vani, a mm ce da sredjiva kucu, dovoljno se naspavao i odmoriouser posted image

vjestice i ja sam kupila ogrlicu od cilibara, ali nam je jos rano stavljati, ono sto sam ja cula iz izkustva drugih mama, je da se pocinje nositi od 3 mjeseca, obavezno se skida kada se beba kupa, da se nebi ostetila od sampona ( sapuna ) i kada beba spava, a to je zbog sigurnosti da se nebi udavila nedaj Boze. kazu da ona nije samo za zubice, vec stvara i elektricitet i daje energiju, zato se poslije koristenja ostavi, nedaje se drugom djetetu da je koristi. do sada sa cula pozitivna iskustva koristenja iste, pa kada je vec imas mozes pokusati. a mozes i na netu dosta procitati o istoj.

evo ja pijem prvu jutarnju kafu. pa bujrum kome se pije

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 2673
10.10.2010 13:27:00   
Anoniman
Felix,sad sam citala tvoje stare postove na temi "beba odbija flasicu" skoro ista situacija
ah,mila pa sta je bilo sto odbija flasu???
Mora da je neka faza u pitanju,joj kad se samo sjetim toga sta sam suza lila sto nije htejo da jedeuser posted image .
Proce sigurno,naletila mu ta faza !
Pusa velika.
Mona,masallah za curicu i kguser posted image user posted image user posted image user posted image napreduje lijepi.Sta oces prec na bocicu ili nisam te dobro skontala,znam da dojis?user posted image .
dzeni zma vani brrr mi necemo nigdjeuser posted image
aida ljubi misa malog drago,mi je da je bolje hbuser posted image
Malena-A ljubi curiceuser posted image
Mamina bebo,naravno da se bebare male navikne na nas kad smo snjima non stopuser posted image drago,mi ja za spavanje.A ,mozda ga dusa draga mucili grcevi pa ti slabo spavaouser posted image
zeze,user posted image user posted image user posted image ljubi none bebel

(odgovor članu dzeni_nl)
  Neposredna veza do poruke: 2674
   [Obrisana poruka]
10.10.2010 13:30:44   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu dzeni_nl)
  Neposredna veza do poruke: 2675
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  105 106 [107] 108 109   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  105 106 [107] 108 109   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

deterdzent za ves
sweet baby2008

da li je neka mama kupovala deterdžent onaj DM-ov nebtno jel prasak ili nekakve tablete ili tecni. kazite mi vasa iskustva...

da (62%)

ne (38%)

Broj svih glasova: 79

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *