|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  68 69 [70] 71 72   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
5.8.2011 14:37:25   
mila81

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Pita jedna moja prijateljica:
"Da li je ispravno da ako žena primjeti hajz prije podne dužna je da se omrsi, a ako primjeti poslije podne onda ispostiti taj dan i napostiti ga."

Mene su ovako naučili i do sad sam tako postupala. Molila bih Jasmin da mi malo objasni ovu situaciju, onako lijepo i arugmentovano kako ona zna user posted image

Kad god da se primjeti hajz mora se iftariti, jer to je stanje nečistoće, a taj dan se mora napostiti, pa bilo to minut prije iftara, a za pitanje džunpluka mora se okupati što prije od momenta kad se ustane, jer po hadisu haram je džunup napraviti 40 koraka, a ko bi to brojao, najbolje je okupati se user posted image

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1726
5.8.2011 14:43:42   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: mila81

"Da li je ispravno da ako žena primjeti hajz prije podne dužna je da se omrsi, a ako primjeti poslije podne onda ispostiti taj dan i napostiti ga."

Mene su ovako naučili i do sad sam tako postupala. Molila bih Jasmin da mi malo objasni ovu situaciju, onako lijepo i arugmentovano kako ona zna user posted image

Kad god da se primjeti hajz mora se iftariti, jer to je stanje nečistoće, a taj dan se mora napostiti, pa bilo to minut prije iftara, a za pitanje džunpluka mora se okupati što prije od momenta kad se ustane, jer po hadisu haram je džunup napraviti 40 koraka, a ko bi to brojao, najbolje je okupati se user posted image

hvala Mila, tako sam i mislila,

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 1727
5.8.2011 14:56:49   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Bebica11

evo da ne cekamo jasmin malo smo mi ostale i polijeneuser posted image

Slažem se potpuno. Lakše mi Jasmin pitat, ona mi to tako lijepo objasni, da ja ne rovim user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 1728
5.8.2011 14:58:30   
Bebica11
evo iscitah ovu temu o tome DA LI STE ZNALI

I NA KRAJU nadjoh ovo:

23- Da li ste znali da ako bi čovjek imao naviku da klanja stojeći, pa klanja sjedeći zbog opravdanog razloga, kao što je bolest, nadati je se da će mu Allah dati nagradu onog ko klanja stojeći?! Zbog riječi Božijeg Poslanika, salallahu alejhi ve sellem: ''Kada se razboli Allahov rob-insan ili otputuje bude mu upisano od djela ono što je radio dok je bio zdrav i dok je bio kod kuće''. Hadis je zabilježio imam Buhari, br.2996, od Ebu Musaa el-Ešarija r.a.

user posted image user posted image user posted image

to me tako obradovalo jer sam ja sad cesto prinudjena da klanjam cak lezeci, a kad sam bolje onda sjedeci, a ni postiti ne mogu

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 1729
5.8.2011 15:28:00   
jasmin

Hvala Jasmin. Mene naučili ovoj teoriji do podne-od podne, pa sam mrsila ako dobijem prije podne, a nisam ako dobijem poslije podne. Mada ovako ima više logike. E sad moram provjeriti još jedan običaj. Nakon što mi menstruacija prestane, a ne stignem se okupati prije sehura mene su naučili da mogu zapostiti i obaviti kupanje do podne?
Ja ovdje stalno to podne podrazumjevam pod vaktom za podne namaz.

Evo copy/paste vec prije postavljenog istog pitanja i njegov odgovor.
Pitanje: Je li dozvoljeno da osoba koja je džunup odgodi kupanje do pojave zore? Je li dozvoljeno ženama odgađanje kupanja od mjesečnice ili postporođajnog ciklusa – nifasa do pojave zore?

Odgovor: Žena koja vidi znake čistoće od mjesečnice prije pojave zore, obavezna je da posti i ne postoji nikakva zapreka da odgodi kupanje do poslije pojave zore, ali nije dozvoljeno da odgodi kupanje do izlaska sunca. Isti propis važi i za osobu koja je džunup, njoj nije dozvoljeno odgađati kupanje do izlaska sunca, već je obavezna da se okupa i da klanja sabah-namaz prije izlaska sunca, pa čak joj je obaveza da požuri sa kupanjem kako bi stigla klanjati sabah-namaz u džamiji sa džematom. (Fetve šejha Bin Baza, 15 tom, str. 278)

Znaci,mora se okupati prije izlaska sunca i obaviti sabah namaz.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1730
5.8.2011 15:32:39   
jasmin

IZVORNA PORUKA: mila81

mila,nemoj se naljutiti,ali ja prvi put cujem za ovaj hadis da je haram dzunubu napraviti 40 koraka.Ko ga prenosi i kako ga ocjenjuje.

U hadisu koji su zabilježili Buharija i Muslim od Ummu Seleme stoji da je Poslanik znao dočekati zoru kao džunup, imavši tokom noći odnos sa nekom od svojih supruga, a potom bi se okupao i nastavio postiti.
U ovom vjerodostojnom hadisu vidimo da je i Allahov Poslanik odgadjao kupanje od dzunupluka.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 1731
5.8.2011 15:33:25   
Lejla Ka
Veliko hvala!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1732
5.8.2011 15:38:57   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

ne kontam šta je pogrešno, a ja nit ću zapostiti, niti stati na sedžu dok nisam čista.

u vjeri nema logike

to ti je prva greska

a kad ti kazem da su selefi i ashabi pa i Poslanik saws tako radili zasto postupiti suprotno? Zasto ne zapostiti, greska je onda ne zapostiti

al sacekajmo jasmin vezano konkretno za hajz s dokazima, jer nemam pri ruci a ona ima bolje izvore tj na samom je izvoruuser posted image

Jasmin će prestati dolaziti na RR, udavišmo jadnu ženu s pitanjima user posted image user posted image user posted image

Jasmin, ne smeta tebi, jel da?user posted image
Uopce ne,raduje me da nekome pomognem,ako mogu,u ovom mjesecu :).

ta priča do podne i od podne, ja sam čula ako neko zaposti pa mu teško, loše i slično, da je bolje da se omrsi do podne, nakon toga kažu da je griješ, kažem to sam čula.
citiram mamu almu
Naime,ovo sto si cula je takodjer greska,osim ako postoji medicinski opravdan razlog da se postac omrsi,ali da svakako naposti taj dan.
I to ne vrijedi samo za prije podne,vec ako covjek ima opravdan razlog,pozli mu i sl,onda to vrijedi i za prije i poslije podne.Ako cemo racunati,od zore pa do podne ima vise vremena nego od podne pa do zalaska sunca.:)
Zedj i glad su normalne pojave kod postaca i to nije razlog da se omrsi,vec treba da se okupira ibadetima poput ucenja Kur`ana,obilaska bolesnika,pomaganja roditeljima,rodbini,komsijama i sl.kako bi vrijeme obogatio dobrim djelima...i eto ga...sad pa sad-iftar.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1733
5.8.2011 15:41:01   
jasmin

Veliko hvala!

Nema na cemu,hvala vama koji mi pomazete u poenima na Ahiretu.Molim Allaha da nam primi dobra djela i da nas ucini od stanovnika dzenneta.user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1734
5.8.2011 15:45:49   
Bambi09
IZVORNA PORUKA: jasmin
Pitanje: Je li dozvoljeno da osoba koja je džunup odgodi kupanje do pojave zore? Je li dozvoljeno ženama odgađanje kupanja od mjesečnice ili postporođajnog ciklusa – nifasa do pojave zore?

Odgovor: Žena koja vidi znake čistoće od mjesečnice prije pojave zore, obavezna je da posti i ne postoji nikakva zapreka da odgodi kupanje do poslije pojave zore, ali nije dozvoljeno da odgodi kupanje do izlaska sunca. Isti propis važi i za osobu koja je džunup, njoj nije dozvoljeno odgađati kupanje do izlaska sunca, već je obavezna da se okupa i da klanja sabah-namaz prije izlaska sunca, pa čak joj je obaveza da požuri sa kupanjem kako bi stigla klanjati sabah-namaz u džamiji sa džematom. (Fetve šejha Bin Baza, 15 tom, str. 278)

Ljepoto moja, hoces li biti ljubazna pa ovoj zbunjenoj zeni malo pojasniti ovo "vidi znake cistoce od mjesecnice" sta to tacno znaci? Ja sam to shvatila ovako, laicki receno, kad zena vidi da prodje jedno vrijeme bez krvarenja, npr. ako prodje noc pa sve do zore bez krvarenja, da je to u stvari cistoca od mjesecnice?

25.03.2004. rodila se moja Bini
24.12.2009. rodio se moj Nane
19.08.2014. rodio se moj Mini

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1735
5.8.2011 15:47:18   
Bambi09

Veliko hvala!

Nema na cemu,hvala vama koji mi pomazete u poenima na Ahiretu.Molim Allaha da nam primi dobra djela i da nas ucini od stanovnika dzenneta.user posted image

Ako me dobro moja nauka sluzi, ti i jesi zaradila i zaradjujes dobrih dijela na taj nacin sto dijelis svoje obrazovanje s nama, a samim tim obrazujes i nas... Allah dz.s. te nagradio user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1736
5.8.2011 15:51:13   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Ljepoto moja, hoces li biti ljubazna pa ovoj zbunjenoj zeni malo pojasniti ovo "vidi znake cistoce od mjesecnice" sta to tacno znaci? Ja sam to shvatila ovako, laicki receno, kad zena vidi da prodje jedno vrijeme bez krvarenja, npr. ako prodje noc pa sve do zore bez krvarenja, da je to u stvari cistoca od mjesecnice?

Bijeli iscjedak je znak cistoce od menstruacije.I svaka zena treba da ceka bijeli iscjedak pa tek onda da se okupa.

(odgovor članu Bambi09)
Neposredna veza do poruke: 1737
5.8.2011 15:53:05   
Bebica11
ili zene koje nemaju iscjedak cekaju prestanak krvarenja(mala dopuna)user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1738
5.8.2011 15:54:14   
Bambi09
uhhh... duse moje drage... ahhh sto vas volim... user posted image

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 1739
5.8.2011 15:58:55   
jasmin

ili zene koje nemaju iscjedak cekaju prestanak krvarenja(mala dopuna)user posted image

Vecinom imaju,ne mora to biti obilno,vec sasvim malo.I to je jedan od dokaza da se za bijelo pranje ne uzima abdest,normalna je pojava kod svake zene,znak je normalne funkcije rodnice i uzimanje abdesta za svaki namaz znacilo bi da je svaka zena sahibi-uzur,a da jeste,Allahov Poslanik bi nas obavijestio o tome.Allah zna najbolje.

< Poruku je uredio jasmin -- 5.8.2011 15:59:59 >

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 1740
5.8.2011 16:02:22   
palachinken
Jasmin, a šta je sa krvarenjem poslije poroda i uzimanjem abdesta? Da li se tretira kao menstrualno krvarenje?

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1741
5.8.2011 16:06:06   
jasmin

IZVORNA PORUKA: palachinken

Jasmin, a šta je sa krvarenjem poslije poroda i uzimanjem abdesta? Da li se tretira kao menstrualno krvarenje?

Kako mislis poslije poroda?Ako mislis na klasicno postporodjajno krvarenje u trajanju od 40 dana(manje-vise,ovisi od zene),onda se tretira isto kao menstrualno krvarenje,dakle nema namaza,posta i sl.ibadeta.

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1742
5.8.2011 16:09:41   
palachinken
Da da, upravo sam na to mislila. Nisam se uspjela dovoljno informisati, pa mi naumpade da možda propuštam namaz, a ne bih trebala. Hvala, da te Allah nagradi.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1743
5.8.2011 16:18:25   
jasmin

IZVORNA PORUKA: palachinken

Da da, upravo sam na to mislila. Nisam se uspjela dovoljno informisati, pa mi naumpade da možda propuštam namaz, a ne bih trebala. Hvala, da te Allah nagradi.

Nista draga,Allah te oslobodio namaza i olaksao time da se maksimalno posvetis svojoj bebici i da se odmaras.Nemoj zaboraviti dovu u ovom mjesecu i zikr.Allah te pomogao.

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1744
   [Obrisana poruka]
5.8.2011 22:50:25   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 1745
5.8.2011 22:55:11   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Iman83

Jasmin, hvala ti na pojašnjenjima, da te Milostivi obilato nagradi...duša strpljiva user posted image

Elem, sad mi naumpade, pa da dodatno zakompliciramuser posted image ,(Palačinken me napomenu) a ti me ispravi ako griješim.

Nifas(čišćenje poslije poroda) traje cca 40 dana. Kod nekih žena traje i više(kod mene je trajalo 50-tak)...čitala sam da je preporuka da žena bez obzira ako nifas traje duže od 40 dana krene klanjati nakon 40-og dana, jer sve mimo 40 dana se neće tretirati kao nifas(možda kao istihada, nisam sigurna)...ako uspijem pronaći fetvu, staviću...

Ovo da našim mamicama, koje su se svježe porodile pa da znaju kad nastaviti s namazom. user posted image

To je jedno od misljenja.Ako krvarenje ima svojstva nifasa(dakle isti miris,boja i sl),pa makar i preslo 40 dana,ono spada u nifas.Ako se i dalje krvari a nema svojstva nifasa,onda ta krv moze biti istihaza,za sto se zena abdesti za svaki namaz i redovno obavlja namaze.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1746
6.8.2011 3:12:24   
Bambi09
Evo i mene ponovo s hajrom da zapostim... Mislim da sam preksinoc samo pretjerala s hranom pa mi je zato bilo lose... Zato cu malo paziti slijedecih iftara ako Bog da... Budila sam Sabinu, budila cijelih 5 minuta, ali nema sanse dijete razbuditi... Zao mi je ali nemogu da je razbudim... A molila me je da je probudim... Sta da radim kad je tako tvrdog sna... 

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1747
6.8.2011 6:52:13   
Ilhana RR
Sabahhajrulah drage moje, ja jutros prespavala sehur i sikiram se jel mi validan post bez nijeta... Al dok sam obavljala jutarnju nuzdu u wcu vidim stigla mi mjesecna tako da sam se omrsila.

Vama koji postite zelim da vam dragi Allah olaksa post

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Bambi09)
Neposredna veza do poruke: 1748
6.8.2011 9:10:34   
R&T@
Sinoc mi cekamo iftar za stolom, i ne dam ja R. da se napije soka, a ona stavila ruke na lice i ozbiljno: A kad ce vise taj top da kazem aminuser posted image

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 1749
6.8.2011 11:00:21   
Ella_H
Ilhana ti ako si nanijetila prije pocetka
Ramazana da ces postiti isti, nemas potrebe
obnavljati nijjet svaki dan, neka me isprave ako grijesim.
Nijjet je u srcu. Isto tako za namaz i sve ostalo,
to mi malo zakomplikujemo same sebi.
Kod mene problemi sistematski i (veliki problemi)
s gospojomuser posted image jucer sam isla Dr. dobila sam neke
tablete i kremice, moram ojacati imuni sistem nula mi je, vitamini
puno vode, opet moram uvesti bjeli luk itd itd itd,
pa s hajrom ispostit ono dana sto ostane a ostalo napostiti.
Grozno se osjecam ali imala sam nijjet dobar da InshAllah
Allah dz.s ukabuli. Ovo mi je prvi put da mi se ovakve stvari desavaju,
hronicna iscrpljenost 2 ture antibiotika zaredom helac sam vala svauser posted image .

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 1750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  68 69 [70] 71 72   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  68 69 [70] 71 72   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *