Lejla Ka -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (1.9.2010 11:37:25)
|
IZVORNA PORUKA: jasmin amanullah masaallah na iftarskoj sofri,prekrasna je,mamine oci takodjer...ma sve moje drage cure,stvarno su vam iftari prekrasni.[sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif] [sm=rozica.gif] Drage moje postacice,mi znamo da se nalazimo u posljednjoj trecini ovog svetog mjeseca ramazana.Prva trecina je milost,druga trecina oprost,a zadnja trecina je oslobodjenje od vatre.U ovoj zadnjoj trecini,u njenim neparnim nocima,nalazi se noc koja je bolja od hiljadu mjeseci.Poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem je praktikovao kada bi nastupila zadnja trecina ramazana odvojiti se od svojih zena i ozivljavati noc ibadetom. Budio je i clanove svoje porodice da ibadete sve do svanuca. Nema nikakvog pravila ili ustaljenog zakona da je Lejtetul-Kadr svake godine u istu noc. Vecina ljudi smatra da je ona 27. noc ramazana, sto ne mora biti tacno. Iz jednog hadisa saznajemo da je jedne godine u vrijeme zivota Muhammeda sallallahu alejhi we sellem lejletul-Kadr bila 21. noc ramazana.Nemojmo dozvoliti sebi da nam prodje ova noc a da smo nemarni prema ibadetu.Podignimo ruke nasem Stvoritelju i dovimo sve sto pozelimo,a najbolja dova koju mozemo uciti te noci jeste:Allahumme inneke afuwun tuhibul afwe fa`fuaniii. Pored dove,mozemo klanjati nafile koliko mozemo,po dva rekata,pa koliko je ko u stanju.Na namazima se uci ono sto je najlakse covjeku.Takodjer,ucenje Kur`ana s prevodom i razmisljanjem.Zene koje imaju menstrualni ciklus mogu tu noc slusati neka poucna predavanja,ja toplo preporucujem da se preslusa predavanje o tome kako je preselio Allahov Poslanik na bolji svijet: http://www.youtube.com/watch?v=KVLAa3b_K8c&feature=related Ovo predavanje ima 6 dijelova,pa preporucujem svaki dio da se pogleda,jer je emotivno,a nije dugo. Zatim,zena s menstruacijom moze da dovi i moli svoga Gospodara za milost,za neke dunjalucke i Ahiretske stvari. Evo jedan kratki isjecak o lejletul-kadr http://www.youtube.com/watch?v=WbEEnCRrVZE&feature=related Na kraju,molim Allaha da nas ne ostavi u ovoj zadnjoj trecini a da nam ne oprosti grijehe i da nas ne upise medju dzennetlije i medju one koji su oslobodnjeni od vatre.Amiiin. AMIN! Prekrasan post.
|
|
|
|