Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
e hvala ti draga...znala sam ja to al nisam bila 100% sigurna..na vaktiji pise da je zora u 3 i 50 i tad je i ezan.. odoh sad nastaviti sa spavanjem..hvala ti mila na odgovoru..uspijesan i bericetan ramazan ti zelim...svima
AMIN! I ja svima zelim da vam Allah dz.s ukabuli vas post! Kod mene dana iftar iftarila sama sirnica ,salata, hurme, cedevita i malo masnog dimljenog sira elhamdulilah odlican bio poslije cu vocnu salatu sebi hehe :) Malecki je isao s djedom u halal prodavnicu pa imaju i restoran i kupio sebi samose (indijski punjeni trokutici) hehe i najeo se a mami nista nije dao toliko ih voli Inace elhamdulilah pravo mi je lijep ovaj Ramazan i zelim i vama isto tako pusa za sve Ps Visnja super ti recept taj zadnji
AMIN! I ja svima zelim da vam Allah dz.s ukabuli vas post! Kod mene dana iftar iftarila sama sirnica ,salata, hurme, cedevita i malo masnog dimljenog sira elhamdulilah odlican bio poslije cu vocnu salatu sebi hehe :) Malecki je isao s djedom u halal prodavnicu pa imaju i restoran i kupio sebi samose (indijski punjeni trokutici) hehe i najeo se a mami nista nije dao toliko ih voli Inace elhamdulilah pravo mi je lijep ovaj Ramazan i zelim i vama isto tako pusa za sve Ps Visnja super ti recept taj zadnji
I meni isto =) Jest me grlo malo stislo al trpiti se moze =)
Isto tako,cim zauci aksamski ezan,znaci da je nastupilo vrijeme iftara i lijepo je da se pozuri s iftarom,kako je doslo u hadisu:Od Sehl ibni Saâda se prenosi da je Muhammed a.s. rekao: "Ljudi ce biti na dobru sve dok budu pozurivali sa iftarom". (Hadis biljezi Buharija i Muslim).Dakle,ne treba se cekati da ezan zavrsi,vec naprotiv,lijepo je da se mrsenje obavi odmah po nastupanju aksamskog vremena.Stavise,muezin koji uci ezan prvo se omrsi pa onda oduci ezan.:)Nadam se da si shvatila.
A da li je bolje prvo iftariti ili prvo klanjati akšam-namaz?
Mi prvo iftarimo..Ali ne do kraja. Uzmemo hurme i vodu i onda klanjamo aksam..Te se vratimo iftaru.. U Bosni smo prvo iftarili do kraja, a po zavrsetku klanjali aksam i bilo je malo teze jer se stomak optereti hranom..
Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom. Aisha..30.7.2010.
torta napravljena za vecerasnje goste na iftar s obzirom da nas nece biti puno za veceras pravim topu povrtnu supu pilece snicle pire krompir mantije kupus slata paradajz salata sir samuni mineralna voda, kafa sok,hurme,i tortu koju vidite jel to ok ili trebam jos
sve mi je ok...nebih ništa više jedino možda da i neko voće staviš...tipa lubenice ili dinje ili samo grožđe...ako neko poželi umjesto kolača.... ostalo sve za 10
Ja sam veceras ponovo kod moji na iftaru, kao sto sam vec jednom napislaa na negdje pocetku ove teme kod nas je ramazan pravo familijaran tako da smo nonstop jedni kod drugi al posto su roditelji roditelji ipak vole da smo kod njih svi na okupu tako da cemo ako Bog da i veceras...
Ja evo sad sa posla smorena sam ko ista... nemogu iscekati godisnji jer ovaj ce mi biti ako Bog da jedan od najbolji =)
A za iftar sam narucila sataras =) one dinstane snicle (neznam dal ce biti hahah)... jos nesto je spominjala al nemam pojma jer meni je bitno da ce biti sataras hahaha =)
mi danas imamo goste na iftar,bit ce mensaf za goste,zeljanica,supa za mene i sveki,sokovi,kolaci,razno voce,kafa to je otprilike..evo vec pripremaju dvoriste,ja nemogu izaci da vidim sta,kako jer mi Emin spava pa ga cuvam ..uglavnom ovdje kada se prave iftari,ruckovi i sl. to je ceremonija
Isto tako,cim zauci aksamski ezan,znaci da je nastupilo vrijeme iftara i lijepo je da se pozuri s iftarom,kako je doslo u hadisu:Od Sehl ibni Saâda se prenosi da je Muhammed a.s. rekao: "Ljudi ce biti na dobru sve dok budu pozurivali sa iftarom". (Hadis biljezi Buharija i Muslim).Dakle,ne treba se cekati da ezan zavrsi,vec naprotiv,lijepo je da se mrsenje obavi odmah po nastupanju aksamskog vremena.Stavise,muezin koji uci ezan prvo se omrsi pa onda oduci ezan.:)Nadam se da si shvatila.
A da li je bolje prvo iftariti ili prvo klanjati akšam-namaz?
I ovdje se prvo iftari hurmama,zatim voda,jogurt i somuncic.Ostavi se 10 minuta vremena izmedju ezana i ikameta. Nakon sto se klanja aksam,jelu se pristupi u potpunosti.Od sunneta je tako postupiti. Od Enesa r.a. se prenosi da je Poslanik a.s. iftario sa nekoliko hurmi prije klanjanja aksama, a ako ne bi bilo toga, onda se mrsio uz nekoliko gutljaja vode. (Hadis biljezi Ebu Davud, koji ga smatra vjerodostojnim, kao i Tirmizi, koji ga smatra hasen hadisom). Ljudi su spremniji na obavljanje namaza kada stomak nije preopterecen hranom.
somuni topa domaća terhana na mesnoj vodi filovane paprike i paradajz zamotuljci od tikvica i mljevenog mesa bamija sa teletinom teleće šnicle sa gljivama i umakom pileći štapići sa susamom krompir zaljeven vrhnjem mantije
havana pita od jabuka sladoled i voće po želji
sokovi naravno i hurme
ja htjela i sirnicu a mm me odgovorio. da li da je vratim on kaže neće bona niko moći sirnice poslije svega (kod nas se pita na kraju iznosi)
fali li mi šta? PS limunada neće biti jer mi je previše dati 5 KM za limun. a ionako svi vole cedevitu pa toga ima na izvoz
mi danas imamo goste na iftar,bit ce mensaf za goste,zeljanica,supa za mene i sveki,sokovi,kolaci,razno voce,kafa to je otprilike..evo vec pripremaju dvoriste,ja nemogu izaci da vidim sta,kako jer mi Emin spava pa ga cuvam ..uglavnom ovdje kada se prave iftari,ruckovi i sl. to je ceremonija
šta je mensaf?
Ja necu nista spremati za veceras,zato ce mi dan biti k'o godina. Veceras,aBd,idem s muzem i prijateljima na iftar u Travnika na Plave Vode. A sutra,aBd,ako mi amanullah napise recept,spremit cu ovaj calzone s piletinom.
Eto amanullah,cula si..nemoj da gladna zbog tebe ostanem.
somuni topa domaća terhana na mesnoj vodi filovane paprike i paradajz zamotuljci od tikvica i mljevenog mesa bamija sa teletinom teleće šnicle sa gljivama i umakom pileći štapići sa susamom krompir zaljeven vrhnjem mantije
havana pita od jabuka sladoled i voće po želji
sokovi naravno i hurme
ja htjela i sirnicu a mm me odgovorio. da li da je vratim on kaže neće bona niko moći sirnice poslije svega (kod nas se pita na kraju iznosi)
fali li mi šta? PS limunada neće biti jer mi je previše dati 5 KM za limun. a ionako svi vole cedevitu pa toga ima na izvoz
Ma kakvo malo hrane, draga, pored ovoga što si nabrojala. Slažem se sa tm da bi ti sirnica bila višak, po meni je i ovo stvarno mnogo. Naravno sad ti trebaš odrediti količine.
MM i ja smo bili na iftaru kod njegove rodice i ona je isto svega nakuhala, ali kad se gleda svako jelo pojedinačno ni jednog nije bilo dovoljno da se dvoje najede a kamoli šestoro. Bilo je 4-5 vrsta jela, svega pomalo, dok smo sve probali, pomalo uzeli i najeli se a njoj nije ostalo viška hrane pa da baca.
< Poruku je uredio brzamala -- 15.8.2010 16:05:01 >