Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 14:54:02
Mya_81 RR
Treba mi hitno savjet...zbunjena sam totalno
Moja curka otkako ima temperaturu ima jako vruću glavu, stomak i ledja, ali kad god mjerim temp. ne bude onolika kolika mislim da će biti s obzirom koliko mi bude topla. Bude najviše 38, naravno kad oduzmem onih 0,5...sad sam mjerila ispod pazuha, koji kao što sam već napisala isto bude jako vruć, i toplomjer je pokazao 39,8
Zar može biti tolika razlika i kako da sad znam kolika je zapravo njoj temperatura???
Naravno, već je istuširana, masirali smo je s vodom i dali paracetamol. Uspavana je i mada joj je vrijeme da spava strah me je da zaspe...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 15:05:41
Trnoruzica
Koji toplomjer koristis? I ne znam zasto djetetu od godinu dana mjeriti temperaturu u guzu, kad se to normalno moze uraditi ispod pazuha, sa onim obicnim toplomjerom od zive. Hajd probaj ispod pazuha ponovo sa onim najobicnijim toplomjerom
< Poruku je uredio Trnoruzica -- 15.8.2010 15:07:49 >
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 15:45:57
Trnoruzica
Pa vidim da jesi. Pitam imas li zivin, posto meni taj digitalni zna izmjeriti 3 razlicite temperature. A jos je pedijatrica rekla da ju nikad ne maltretiram sa rektalnim mjerenjem, jer je mjerenje ispod pazuha pouzdano Zato ne znam sta bih ti rekla Izmjeri joj ispod pazuha ponovo jedno 2-3 puta u roku od 15-ak minuta, pa vidi kako se temperatura krece
< Poruku je uredio Trnoruzica -- 15.8.2010 15:46:33 >
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 15:53:44
veeseelaa
ja imam par pitanja u vezi temperature
1. Kad dijete spava probudil se kad dobije temp ili ne? 2. koja je razlika npr od temp 37,50 i one npr 38,5 n šta upućuju manje temp a na šta veće? 3. koliko je vremenski potrebno držati topl ispod pazuha da bi očitovali temp? 4. nakon davanja paracametola djetetu koliko je potrebno vremenski da počne djelovati? 5. osim tuširanja, senfa na noge i bjelanca na krpu šta još uraditi kad dijete ima temp?
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 17:04:23
Mya_81 RR
Trnoružice, kad smo odradili svu terapiju izmjerili smo ispod pazuha i bilo je 38...sad sam joj probala mjeriti, ali ne da...baš me zbuni to za tu doktoricu što ti je rekla, jer sam baš na puno strana čula da je rektalno mjerenje najpouzdanije...
Vesela, evo ti jedan članak, a to za spavanje ne bih rekla da se od temperature probudi jer mislim da oni od temperature inače budu pospani...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 17:19:19
jasmin
Ja svojima uvijek temperaturu mjerim ispod pazuha,s tim da dodam 0.5 stepena vise.Dakle,ako mjerenje pokazuje 38.5,ja racunam da je 39.Uvijek koristim digitalni i dosad je dobro funkcionirao. veeseelaa,temperatura koja je do 38.5 jeste odbrambena i ne treba je skidati.Ukoliko predje 38.5 znaci da organizam nije uspio da se izbori s virusom ili bakterijom koja ga je napala,pa treba temperaturu skidati i pratiti druge simptome koje dijete ima.Recimo,prije dva dana je moj djecak navecer dobio temperaturu koja je presla 39.Dala sam mu paracetamol,stavila hladne obloge na nogice i ujutro kad je ustao nije vise imao temperaturu,a nikakvih drugih simptoma nije imao,tako da nisam isla lijecniku.I da,zaspao je prije pojave temperature i probudio se vruc,sto govori da je moguce da se probudi usljed povecanja temperature.S obzirom da je kod mene digitalni toplomjer,cekam da zapisti kao znak izmjerene temperature.Ovdje medicinari kod jake temperature posve kupaju dijete dok se temperatura ne povuce.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 18:31:51
Trnoruzica
IZVORNA PORUKA: Mya_81
Trnoružice, kad smo odradili svu terapiju izmjerili smo ispod pazuha i bilo je 38...sad sam joj probala mjeriti, ali ne da...baš me zbuni to za tu doktoricu što ti je rekla, jer sam baš na puno strana čula da je rektalno mjerenje najpouzdanije...
Mila, ne znam stvarno, ali sjecam se da smo prije jedno pola godine zavrsili na hitnoj zbog povracanja i temperature, i tamo su joj izmjerili rektalno. Kad smo se sutradan javili njenoj pedijatrici, rekla mi je da nisam trebala dozvoliti da ju maltretiraju, jer da je mjerenje ispod pazuha dovoljno pouzdano, i tacno. I nsta ne dodajem nit' oduzimam. Znaci isto kao i nama.
Veselaaa (ne znam ti nick napisati )
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
1. Kad dijete spava probudil se kad dobije temp ili ne? 2. koja je razlika npr od temp 37,50 i one npr 38,5 n šta upućuju manje temp a na šta veće? 3. koliko je vremenski potrebno držati topl ispod pazuha da bi očitovali temp? 4. nakon davanja paracametola djetetu koliko je potrebno vremenski da počne djelovati? 5. osim tuširanja, senfa na noge i bjelanca na krpu šta još uraditi kad dijete ima temp?
1. moja se uvijek probudi ako joj se temp povisi. Pocne da stenje u snu, i da kenjka, i onda kad izmjerim vidim da raste. 2. 37,5 po mojoj pedijatrici uopste nije temperatura, znaci dijete nema temperaturu. Vece temperature upucuju na infekciju nekom bakterijom (ne mora striktno da znaci), a nize na infekciju virusom. Opet ponavljam, nije 100% uvijek tako. 3. Ispod pazuha je dovoljno 4-5 minuta 4. Otprlike pola sata nakon uzimanja 5. Ne znam sta bih ti odgovorila na ovo, sve je individualno, i sta neko praktikuje. I sve zavisi kolika je temperatura. Ja ju uopste ne skidam ako je 38,5.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2010 22:48:51
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
1. zavisi od djeteta... neka djeca budu u dubokom snu i temperatura tada brže raste, a neka budu hiperaktivna pa nemogu spavati. 2. niže temperaure koje duže traju npr 37 i 37,5 često upućuju na upale disajnih puteva, pluća prvenstevno. visočije temperature od 38,5 pa do 40 na upale grla, najvisočije uopućuje na angine.... svaka tempreratura bez obzira na visinu može biti izazvana virusom.... recimo niže temperature virusi curenja nosića i raznih prehlada tog tipa, a visočija 39 i 40 trodnevna groznica. Uglavnom sve zavisi koliko dugo traju ( u danima) dali rastu i kojojm brzinom spada temperatura i naravno dali pod utjecajem medikamenata raste ili stagnira ili nakon trećeg dana nema je više. i da zubići....brzo narste i do 38,5 ali od zubića brzo i sadne 3. obični 5 minuta , digitalni kojio izgleda kao obični 3 minute, digitalni za uho 1-2 minute 4. najduže 45 minuta ako nema opadanja ide sve na tačku 5...mada se smatra da se sve dok ne dođe do 38,5 prvo radi sve iz tačke 5. 5. jasno, kratko i decidno http://www.ringeraja.ba/forum/Temperatura!!!/m_412228/tm.htm
RE: Skidanje temperature, kada i čime 16.8.2010 9:11:15
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Mya_81
Šta brže počne djelovati - čepići ili sirup?
zavisi kako kome.... mojoj starijoj brže djeluje sirup al joj se temperazura vrati... a recimo čepić kad joj stavim na onim abnormalno visokim turama skida i do sat i pol a l se rijetko vraća nakon toga
RE: Skidanje temperature, kada i čime 16.8.2010 14:15:49
Trnoruzica
Pa mozda joj je ta trodnevna, jer ipak temperatura nije mala. A kod trodnevne su jako visoke, i bas variraju. Ako budete isli kod dr, skontaj samo kad je najmanja guzva, jer ako je trodnevna, da nedo Bog nesto ne pokupite dolje. Zelim vam puno srece
RE: Skidanje temperature, kada i čime 16.8.2010 14:50:07
Mya_81 RR
Jako teško spada.
I fakat sam u nedoumici da li da joj nakon 3 sata dam još jednu dozu paracetamola.
I da u tom slučaju ako ne bude spadala odemo kod doktora.
Još jedna stvar - jako joj se spava. Sad joj je inače vrijeme za popodnevno spavanje i teško je sad animiram da nezaspe i ne znam da li da je pustim da spava.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 16.8.2010 15:01:32
acudesa
nemoj nakon 3 sata davati, malo je istuširaj toplom vodom...i tako skini temperaturu, malo senfa ili sirćeta na noge, probaj prvo to...pa onda medikamente
RE: Skidanje temperature, kada i čime 16.8.2010 15:04:56
acudesa
određena doza voltaren čepića i paracetamol, ja tako uvijek skidam svom malom temp... na 12h čepić, a u međuvremenu kad stavim čepić-nakn 4h paracetamol...samo trebaš prilagoditi količinu uzrastu djeteta
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.