mrkusica -> Moja priča o dojenju! (30.12.2012 23:18:11)
|
Pozdrav svima!Ja sam nova na forumu,ali imam snažnu želju da podijelim sa svima svoju priču o dojenju i da mamama skrenem pažnju na to da samo znači samo 2% žena ne mogu dojiti svoje bebe,sve druge mogu [sm=smiley1.gif] Porodila sam se prije 3 mjeseca.Imam relativno malene grudi (vidjećete zbog čega ovo napominjem[sm=smiley26.gif] u glavi mi je pred porođaj bilo samo da dojim bebu. I porodim se ja [sm=bravo.gif] U bolnici niko da pokaže kako se to radi,a ja sam mislila da znam i znala sam.Donijeli su mi bebu a ja kao da sam dojila cijeli život,hop na siku i ona kao nešto sisa,žvaće...Uglavnom je spavala,ŠTO BEBE I RADE NAKON POROĐAJA-SPAVAJU JER ODMARAJU OD ČITAVOG PROCESA! Dođem kući,kod kuće me čekaju baka,mama,svekrva i ostali.Ove tri odmah rekoše da bebu probudim na svaka 2-3 sata.I ja to uradim [sm=smiley3.gif] O,bože kada se sjetim.Dijete plače i plače i plače,od 1h do 6h ujutro.Ništa nije pomagalo,a da sisa ni sekunde.Pomislih nemam dovoljno mlijeka.[sm=smiley13.gif] Sva u suzama odem i napravim AD.Dajem bebi a meni suze kapaju na nju,to sam tako teško podnijela.ALI...kupila sam staklenu NUK-ovu flašicu,ona na dudi ima rupicu na bočnoj strani.Vidim kako beba sisa,količina mlijeka je ista u bočici a sisa već 15-ak min.Ne razumijem ništa.Beba je zaspala posle popijenih 10mL,a napravila sam 90.Kasnije pokušam da se izdojim,kad IMA MLIJEKA. [sm=zmeden.gif] To joj dam na bočicu,popi sve.Stvar je bila u bočici,jer rupica treba da bude na nepcu a ona dok je pila AD,ja sam pogrešno okrenula bočicu,tako da joj je na jeziku bila rupica te ništa nije mogla izvući [sm=bravo.gif] Samo je cuclala. Nastavljam sa dojenjem...ragade,krvarenje,krastice...ali ja guram naprijed.Stisnem zube i pustim je čak da sisa a da ne vuče mlijeko.Plačem dok sisa ali neću prestati!Pošto je beba,ona sisa uvijek i na svaki minut,plače jer je beba,malo jede jer je beba,stalno je na sisi JER JE BEBA!Sve ovo sam samo ja znala i osjećala da sam na pravom putu. Kad,eto ti moje mame,vidi beba plače,kaže ne valja ti mlijeko,nije jako.[sm=smiley11.gif] MAJČINO MLIJEKO NE MOŽE DA NE VALJA,ONO JE UVIJEK ISTO KOD SVAKE ŽENE,ZNAČI ZDRAVO!!! Eto ti i svekrve,kaže imaš li mlijeka dovoljno.NE MOGU GRUDI BITI KAO LUBENICE JER JE BEBA MALA I IMA MLIJEKA KOLIKO NJOJ U TOM UZRASTU TREBA!!!E da,malene grudi.Zaboga zar mogu imati mlijeka?!E pa danas se stide svi oni koji su u to sumnjali jer moje žgepče samo ručka moje mlijeko i raste. Danas...nema ragada,nema bola,ima samo mlijeka [sm=smiley1.gif] A mi i dalje ručkamo kada god hoćemo i koliko hoćemo. Poenta je IZDRŽATI i bol i sugestije "stručne komisije" [sm=jezicek.gif],SLUŠATI samo sebe i bebu,UŽIVATI u dojenju JER SAMO 2% ŽENA NE MOŽE DOJITI! Pozdrav svima [sm=smiley17.gif]
|
|
|
|