|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ?
27.6.2010 12:16:27   
niki83
Boze dragi pa zar imaju pravo toliko minimalizirati stvari??!!!
uistinu mi je zao svih onih koji prolaze kroz ovo, ali morate biti hrabre, prvenstveno zbog svojih bebica..na nama je da imamo optimizam i radimo najbolje da se sve to rijesi sto prije..

N&N

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 201
27.6.2010 12:30:32   
lila25
uzas uzas,najgore je sto su oni zacementirani gore i niko im nista ne moze cak i pojedinacne tuzbe sa svim potrebnim dokazima nista ne bi pomogle u kakvoj drzavi zivimo samo da molimo boga da nam se nista ne desi i ne zakomplikuje.I ja sam se gore porodila na carski uslovi su bas katastrofa ali se mi nismo dugo zadrzali samo 4 dana,sva sreca jer je tad bila epidemija gripe...
leenaa zelim ti sto prije da se rijesite te proklete mrse,bas mi je zao bebice user posted image

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 202
28.6.2010 12:23:32   
selmoni
EVO SAOPŠTENJA SA  GAK-a pa koga interesuje neka pročita.

25.06.2010.)
KCUS 25. juni/ lipanj 2010.
S obzirom na informacije koje su se pojavile u medijima, te zabrinutost građana koje su vezane za te informacije, KCUS saopštava da sve porodilje i njihove bebe, rođene na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, su otpuštene bez ikakvih manifestnih znakova infekcije. U periodu od 08.02.2010.godine do danas, rođeno je 1235 djece, od čega je 23 tretirano zbog infekcije MRSA (Meticil rezistentni stafilokok aures).
Ni jedno dijete nije imalo sepsu, uglavnom su to bile kožne manifestacije koje se uspješno tretiraju. MRSA je bakterija koja se pojavljuje i kao takva postoji u svim većim zdravstvenim ustanovama u svijetu, i prema svjetskim standardima smatra se da je situacija zadovoljavajuća ukoliko ne prelazi 3% od ukupnog broja pacijenata. U našem slučaju zastupljenost ove infekcije iznosi 1,86% što se smatra prihvatljivom, čak i zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom za  pacijente koji su bili hospitalizirani na GAK-u. Napominjemo, Klinički centar redovno preduzima mjere kontrole intrahospitalnih infekcija shodno važećoj praksi u svijetu, a zbog načina na koji se situacija predstavlja u medijima  počeli smo kontrolirati briseve svim pristiglim pacijenticama, jer MRSA može biti vrlo lako unešena izvana.  U posljednjih  20 dana  našli smo kod 5 porodilja pozitivnu  MRSU u nosu, već kod prijema na Kliniku.
Iz ovog razloga na Klinici za ginekologiju i akušerstvo su izrazito pojačane higijenske mjere,  pacijenata, osoblja, kao i radnih površina.  Urađeni su svi potrebni sanitarni  brisevi od čega preliminarno kod 1 medicinske seste je pozitivan bris nosa na MSSA (Methicillin-Sensitive Staphylococcus Aureus - lakši tip infekcije), a kod 5 pacijentica  nađen je pozitivan nalaz nosa kod prijema na Kliniku.
Apeliramo na pacijentice i članove njihovih porodica da poštuju kućni red koji je propisan u Kliničkom centru, da  poštuju principe opšte i lične higijene, i da po otpustu sa Klinike obavezno reduciraju broj posjeta majci i novorođenčetu u periodu babinja, te redovito kupaju svoje djete. U ljetnim mjesecima kad su povišene temperature postoji povoljna situacija za pojavu svih vrsta infekcija,  pa prema tome i infekcije MRSA.
Klinički centar naglašava da sigurnost za pružanje kompletne zdravstvene usluge na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nije upitna i da GAK normalno nastavlja svoje redovne aktivnosti.
U utorak, 29.06. 2010., u 11 sati na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, Bolnička 10. (Amfiteatar) ovim povodom će se održati press konferencija na kojoj će biti prisutni:
1. prof. dr. Faris Gavrankapetanović,
2.
prof. dr. Sebija Izetbegović,
3.
prof. dr. Jadranka Dizdarević-Stojkanović,
4.
prim. dr. Snježana Mehanić,
5. član tima za IHI Azra Čamdžić.

Zdravlje je na prvom mjestu
Mala lopuža stiže 20 septembra 2010 a možda i ranije Akobogda( Bogami stigla ranije i to dobro 25 augsta 2010)

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 203
29.6.2010 13:48:30   
Visnja RR
da li bi jedna trudnica mogla da za sat vremena da telefonsku izjavu za TVSA u vezi MRSA i njen zabrinutosti...tebam HITNO odgovor

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu selmoni)
Neposredna veza do poruke: 204
29.6.2010 15:43:47   
Visnja RR
trudnice jel to spavate??? user posted image  ajde ako je neka budna da telefonom da izjavu kako se osjea zbog MRSA ..ima vremena do 15 do 5...

03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 205
29.6.2010 15:49:59   
Hanady RR
ja našla vješticu na drugoj temi...pozvah je...možda je voljna a možda i nije...al eto kontam nekako ona nam se baš zabrinula čini mi seuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 206
29.6.2010 15:51:41   
vjestica
sori cure, aliiskreno nisam voljna za javni istup bilo kakve vrste, pa makar i telefonski

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 207
29.6.2010 15:53:30   
Visnja RR
ajd je molim te kontaktiraj...jer trudnice moraju i same reci šta osjećaju..ja sam sad dosla iz RTV  idala izvještaj ispred portala ali jako bi bilo dobro da se javi i jedna trudnica...bilo bi dobro da se moze i Leenaa javiti jer sam njen slučaj i spomenula...tek toliko da se zna da situacija nije mirna kako nam pisu u novinama... žene moje ovo je na žalost situacija u koj se zajedno moramo boriti...vi koje se trebate poroditi a mi koje smo to prošle a vama želimo najbolje...vrijeme je bolnicu Jezero!!! to je najmanje što žene ovog grada zaslućuju!!!

03.04.`08

Neposredna veza do poruke: 208
29.6.2010 15:54:40   
malena27 RR
vjestice, pa ti znas lijepo pricati a i med. si radnik, prihvati... user posted image user posted image user posted image  

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

Neposredna veza do poruke: 209
29.6.2010 15:55:47   
Visnja RR
ama treba samo recenicu da li je zabrinuta ...izjavu u trajanju od 30 sekundi, preko telefona

03.04.`08

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 210
29.6.2010 15:57:21   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: vjestica

sori cure, aliiskreno nisam voljna za javni istup bilo kakve vrste, pa makar i telefonski

hajde veco....pa nemoraš se imenovat...glasić da ti čujemo...
pa to je za sve buduće mame ovoga svijeta....
trećem djetetu ću po tebi ime da dam...ako se u jezeru porodimuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 211
29.6.2010 15:59:53   
Visnja RR
prilog ide u 18 :30 na dneviku TVSA...gledjate!

03.04.`08

Neposredna veza do poruke: 212
29.6.2010 16:02:28   
selmoni
Ako nekoga interesuje

Press konferencija na GAK-u KCUS

(29.06.2010.)
KCUS 29. juni/ lipanj 2010.
S obzirom na informacije koje su se pojavile u medijima, te zabrinutost građana koje su vezane za te informacije, danas je na Klinici za Ginekologiju i akušerstvo Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu organizovana press konferencija na kojoj su predstavnicima medija ponuđeni odgovori o stanju sa intrahospitalnim infekcijama, kako na GAK-u, tako i u drugim klinikama KCUS-a.
user posted image user posted image  

Ispred Kliničkoga centra bili su:  prof. dr. Faris Gavrankapetanović, prof. dr. Sebija Izetbegović, prof. dr. Jadranka Dizdarević-Stojkanović, prim. dr. Snježana Mehanić, mr.sc.dr. Amela Dedeić - Ljubović i Azra Čamdžić član tima za IHI.
U uvodnom dijelu profesor Gavrankapetanović je rekao da zbog velikog interesa javnosti, KCUS se obratio pismenim saopćenjem vezano za intrahospitalne infekcije na GAK-u i Pedijatrijskoj klinici KCUS dana 25.06.201 0.godine.
Vezano za kontrolu infekcija KCUS ima organizovana dva sistema kontrole:
1. Unutrašnja kontrola Instituta za mikrobiologiju KCUS i IHI i
2. Vanjska kontrola koju provodi Zavod za javno zdravstvo KS.
Posljednja redovna kontrola u okviru zak1jučenog Ugovora Kliničkog centra i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su učinjeni 05.05. i 25.05.201 0.godine u skladu sa protokolima rada iste institucije.
Dodatnu kontrolu od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, KCUS je zatražio za dan 28.06.20 10. godine i provodit će se tri dana.
Što se tiče infekcije MRSA od 01.01. do 29.06.2010.godine imali smo 23 bebe, prva  primljena 08.02.2010.godine na Pedijatrijsku kliniku. To čini zastupljenost od 1,8% što se smatra prihvatljivom, čak i zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom za  pacijente koji su bili hospitalizirani na GAK-u.
Primjećen je blagi porast broja djece s promjenama na koži u periodu krajem maja - početkom juna, a  tome je dijelom pogodovao i porast vanjske temperature.
Trenutno je smješteno četvoro djece na Pedijatrijsku kliniku a jučer su konzilijarno pregledane od dermatologa. Niti jedno dijete nije imalo sepsu.
Rekonstrukciju lokaliteta Jezero kao kapitalnu invensticiju vodi Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo. Očekivali smo preseljenje GAK na lokalitet Jezero u prvoj polovini 2010.godine (do 30.06.2010.). Zbog dugih tenderskih procedura nabavke medicinske opreme a koju provodi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i ne dovršenosti etaže 02 na novom lokalitetu koju izvodi firma Unigradnja i koja je odabrana od strane Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, planirani termin prelaska na lokalitet Jezero bi bio do 10.08.2010.god. Nakon ovoga uslijedila je diskusija u kojoj je jasno dato do znanja da se ne radi o epidemiji MRSE, i da je od posebnog značaja edukacija pacijenata i njihovih porodica kako da se preduprijedi MRSA, ali i druge infekcije koje se mogu javiti u bolničkim uslovima, kao i nakon otpusta iz bolnice.

Mala lopuža stiže 20 septembra 2010 a možda i ranije Akobogda( Bogami stigla ranije i to dobro 25 augsta 2010)

Neposredna veza do poruke: 213
29.6.2010 16:06:45   
Visnja RR
uyasno me nervira to "edukacija pacijeneta" ...pa nisu naše žene neke divljakuše koje dolaze iz nekih zabiti i ne znaju kućni red ...
neka oni pooštre održavanje higijene kao i  smanje posjete i da se ne dešava da udje kako je kome ćeif......kad se samo sjetim kad sam vidjela onu sobu gdje leži desetak žena zajedno ...maaaa

03.04.`08

(odgovor članu selmoni)
Neposredna veza do poruke: 214
29.6.2010 16:17:20   
Anoniman
Gavro treba dati ostavku.

Neposredna veza do poruke: 215
29.6.2010 16:20:22   
selmoni
Slažem se znam da mnoge pacijentice vode računa o higijeni i nama ne treba obuka ali mislim da se sve znamo ponašati kako treba i voditi računa o ličnoj higijeni. Nadam se da će prelazak na kiliniku Jezero promjeniti stavri. I da trba zabraniti ulaz tj. posjete jer su to ipak maje bebe

Neposredna veza do poruke: 216
29.6.2010 16:23:30   
Skvo RR
Prvo neka krenu od higijene...nikada necu zaboraviti nakon porodjaja, lezim, boli me rana, ne mogu da se namjestim carsaf mi se sav usukao....kad ono ispod carsafa UNHCR folija za prozore....uzas ne mogu ni da zamislim kako odrzavaju tu plastiku...sram ih bilo....ja samo pitam gdje su pare....
Zar se nisu mogli kupiti madraci, kreveti, osnova higijene...Mislim da im je MRSA najmanji problem....Umotaju bebu u onu budjavu dekicu...pa gospodo moja po 15 maraka kupite 50 dekica, 750 KM...Ili je to puno za GAK, pa imajte plave i roze...unesite malo ljepote u onu strahotu...
Zasto javno ne izjave koliko su donacija dobili i slicno...Ma ja vise marke jedne necu dati za novu bolnicu...SRAM ih bilo...I da neka inspektori pogledaju i pored bakterija esencijalne stvari koje nisu skupe...carsafe, dekice i slicno...To je tako jeftino, a tako potrebno...Zasto mora sve tako da izgleda jadno...Nije kriva stara zgrada gdje su sada, vec oni...opet kazem malo svjezine je potrebno i dobrog rukovodstva...jer i nova zgrada kada predju ce sa takvim stavom prema malim ali vaznim stvarima biti trula i jadna.

< Poruku je uredio Skvo RR -- 29.6.2010 16:24:34 >

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

Neposredna veza do poruke: 217
29.6.2010 16:25:48   
mama Nataša
ovo zvuči kao čisto političko pretakanje iz šupljeg u praznouser posted image ko nešto kažu a ne kažu zapravo ništa

sramota je i strašno, prestrašno

i bez ovih ovakvih pojava, trudnice i porodilje se užasno tretiraju

da smo negdje vani, pljuštale bi tužbe, letile bi glave, ovo je katastrofa. i goreuser posted image

veliki dječak 16.10.2004.
i mali dječak 16.08.2009.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 218
29.6.2010 16:25:46   
selmoni
IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Prvo neka krenu od higijene...nikada necu zaboraviti nakon porodjaja, lezim, boli me rana, ne mogu da se namjestim carsaf mi se sav usukao....kad ono ispod carsafa UNHCR folija za prozore....uzas ne mogu ni da zamislim kako odrzavaju tu plastiku...sram ih bilo....ja samo pitam gdje su pare....
Zar se nisu mogli kupiti madraci, kreveti, osnova higijene...Mislim da im je MRSA najmanji problem....Umotaju bebu u onu budjavu dekicu...pa gospodo moja po 15 maraka kupite 50 dekica, 750 KM...Ili je to puno za GAK, pa imajte plave i roze...unesite malo ljepote u onu strahotu...
Zasto javno ne izjave koliko su donacija dobili i slicno...Ma ja vise marke jedne necu dati za novu bolnicu...SRAM ih bilo...I da neka inspektori pogledaju i pored bakterija esencijalne stvari koje nisu skupe...carsafe, dekice i slicno...To je tako jeftino, a tako potrebno...Zasto mora sve tako da izgleda jadno...Nije kriva stara zgrada gdje su sada, vec oni...opet kazem malo svjezine je potrebno i dobrog rukovodstva...jer i nova zgrada kada predju ce sa takvim stavom prema malim ali vaznim stvarima biti trula i jadna.

potpisujemuser posted image

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 219
29.6.2010 16:28:56   
salmy
IZVORNA PORUKA: dadada

Gavro treba dati ostavku.
ako da ostavku ne bi imao:
Dva djipa kucetine i sve ostalo sto se pododbro nahapouser posted image user posted image user posted image sa nasih ledjauser posted image user posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 220
29.6.2010 16:41:26   
Anoniman

Potpisujem!

zivjela sam u Pragu, gdje su bolnice isto austrougarske, ali je sve cisto i zategnuto...ne mora biti klinika svarcvald...ali moze biti cisto i uredno

(odgovor članu Skvo RR)
  Neposredna veza do poruke: 221
29.6.2010 16:46:34   
Visnja RR
ma rekoh ja prosli puta nase žene ne traže VIP uslove iako su nama nase bebice VIP... al da se ne može kako skvo kaže unijeti malo života pored higijene , može

03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 222
29.6.2010 16:50:03   
Skvo RR
Hajmo organizovati jednu akciju....Da im pospemo ulazna vrata cvijecem...da vide kako je lijepo cvijece i zivot,  i da im doniramo plave i roze dekice....pod sloganom..."Pustite cvijece i zivot na vasa vrata"!user posted image

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

Neposredna veza do poruke: 223
29.6.2010 16:53:42   
Anoniman

Hajmo organizovati jednu akciju....Da im pospemo ulazna vrata cvijecem...da vide kako je lijepo cvijece i zivot,  i da im doniramo plave i roze dekice....pod sloganom..."Pustite cvijece i zivot na vasa vrata"!user posted image
I nove wc cetkeuser posted image

(odgovor članu Skvo RR)
  Neposredna veza do poruke: 224
29.6.2010 16:57:07   
suncica09
Pozdrav svim mama, sadasnjim i buducim!
Prvi put se javljam, uzasno izrevoltirana odgovorima koje su nadlezni dali na ovoj press konferenciji. "Sve bebe su otpustene sa GAK-a sa cistom, ruzicastom kozom, na pedijatriju su se javile iz svojih domova!!!" UZAS...EDUKACIJA PACIJENATA....svi smo divljaci, samo su oni edukovani...i svi u svojim domovima imamo mrsu, nema sanse da smo je donijeli iz one "divne ustanove"...stoka koja cuve svoje fotelje...naravno da su sve bebe otpustene ciste koze, kad nisu ni u jednom otpusnom pismu za novorodjence napisali ista suprotno tome, naravno da bi sebe zastitili od ovakvih stvari, tuzbi i slicno, treba smijeniti cijelo rukovotstvo, a posebno pedijatre, koji letimicno pregledaju bebu i puste je kuci, i sve sto vide uopce i ne napisu u otpusnici user posted image user posted image user posted image
Porodila sam se 27.04. (iz prethodnih postova se vidi da ove infekcije datiraju iz aprila, a ne kraja maja i pocetka juna kako tvrde), otpustena 01.05., naravno sve super u otpusnici. Bebica je imala gnojne pristice u peklenskoj zoni, tretirala sam ih alkoholom, bivacinom, medjutim rasirile su se i prerasle u velike pristeve velicine oraha i tri cira velicine ljesnjaka. Javila sam se dr. Ademovic (privatno) 9 dan nakon poroda (CR), koja je konstatovala stafilodermiju i rekla da ne moze bez injekcija. te da se dalje javimo ili na pedijatriju ili u D.Z. Javili smo se u D.Z. Omer Maslic, gdje su odmah ukljucili garamicin ujutro i uvece. Svaki dan je bebica od 9 dana primala i injekcije i bila na pregledu kod pedijatra, nakon 15 injekcije cirevi su sazreli i iscjedjeni. U medjuvremenu tretirani su lokalno, rivanol, hipermangan...Sedam dana nakon toga bebi leukociti 26, savka 4 dana smo ponovo vadili krv, padali su na 17, ali ne dalje...Da li neko od gospode doktora moze zamisliti kako je gledati bebu od 9 dana kako dva puta dnevno prima garamicin, ili kako je pipati svaki milimetar koze, u strahu da se nije jos nesto sakrilo ispod i dali ce otici u krv i izazvati sepsuuser posted image ...ja nasiroko i nadugacko, ali sam stvarno ljuta...
Ne pomenuh da je i meni curila rana, 15 dana... nisam imala snage ici na GAK ponovo...prestalo je hvala Bogu.
Beba je sada dobro, juce smo vadili krv, leukociti 11, primio je vakcinu, koju je trebao prije mjesec...Iskreno se nadam, za sve buduce narastaje, da ce nekada ovdje biti bolje, ali dok su tu ljudi koji lazu da sebe zastite,a ne briga ih sto time ugrozavaju mala, neduzna bica koja tek trebaju doci na svijet...tesko.
Sve vas srdacno pozdravljam i zelim vam puno srece!!!

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *