Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 22.6.2010 23:22:57
Anoniman
Vestice sve je ok, ne brini. Operacije se uredno zakaazuju, svi pregledi i prijemi uredno obavljaju, i u podrumu nema nikog. U slucaju da je to trik da bi presli na jezero, onda cemo ih podrzat u tome,
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 9:30:45
Esmeralda
zdravo drage moje da vam ispricam svoje iskustvo Moj Mak je dobio bakteriju MRSA rodila sam 28.4.2010, na GAKU, bila sam pet dana u bolnici imala sam atoniju maternice, jedva sam prezivjela, izgubila 4 litre krvi, htjeli su mi vaditi materinicu ali je ipak ostala, da nije bilo Prof, Godinjaka, sina od Prof, Jadranke, Gorana Stojkanovica, i ostalog tima ljekara vjerojatno ja sada nebih tipkala, bila sam jako tesko...eto kada je Jadranka dosla od kuce u 9 navecer, da vidi sto je sa mnom, a vodila sam trudnocu kod nje...jako sam im zahvalna.... A sada da se vratim na ovu temu, lezala sam dva dana na aparatima u intenzivnoj u izolaciji imala sam kateter, cijelu noc mi je sestra dolazila i istresala kateter u jednu kantu s rukavicama i odnese da istrese, a sutradan dodje neka druga i Jadranka kaze u viziti da mi se istrese kateter, i kad su zavrsili vizitu dodje sestra, kaze hajde ustani da ti istresem, ja kazem a gdje kanta, kaze ona ti CES SAMA ISTRESTI KATETER NA UMIVAONIKU U SOBI I ONDA GA ZATVORI, JA JE GLEDAM....FUJJ JOS MI KAZE HAJD MALO SE TU UMIJ DOK ISTRESAS KATETER, STA DA VAM KAZEM, SUTRADAN DODJE NEKA TRECA I JA KAZEM DA MI JE SESTRA TU ISTRESALA ZENA NIJE MOGLA DA VJERUJE.. ETO SADA I AKO ONI BUDU TOLIKI UHLJUPI I NA JEZERU CE SE ISTO DESAVATI, SESTRE SU GROZNE A BEBU MI NIJE HTJELA NI PRESVUCI KAD SE UKAKILA NAVECE, JOS MOJE PELENE MOJE MARAMICE, KAZE PAMPERS UPIJA 12 SATIIIIIIIIIIIIIIIIII
< Poruku je uredio Esmeralda -- 23.6.2010 9:31:36 >
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 9:33:00
Esmeralda
Mak je imao bakteriju po cijelom tijelu najvise po guzi i cuni...i na vrhu cune veliku kao zrno graska, pa smo isli nahirurgiju to skidati i uzimati bris i to je pronadjeno....a kada sam mu po tijelu skidala to..ostajale bi rupiceeee..strasnooooooooo jedva smo se rijesili toga...skoro mjeseci i pol smo lijecili...samo smo cistili rivanolom grozno izgleda
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 9:36:18
vjestica
Esmeralda žao mi je što si to prošla kako je tvoj Mak,jeli sad bolje, kaje je simptome imao? da mi je bar prof. Godinjak ovdje, puno bih se sigurnije osjećala
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 9:52:55
anidla
IZVORNA PORUKA: vjestica
Esmeralda žao mi je što si to prošla kako je tvoj Mak,jeli sad bolje, kaje je simptome imao? da mi je bar prof. Godinjak ovdje, puno bih se sigurnije osjećala
vjestice, samo radi tebe dodjem na ovu temu jer vidim koliko se brines draga...znam da ti sad nije lako...ja sam sve to prolazila jer pred moj porod se pojavila svinjska gripa, umirala sam od straha...niko me nije mogao utjesiti...
bila sam bolesna u bolnici, na sve sam pazila...ono sto sam odnijela u bolnicu nista nisam vratila kuci, ama bas nista, sve sam bacila, od spavacice, carapa, ogrtaca...a gacice sam kupila jednokratne...
bebi je muz sve donio pred izlazak iz bolnice....
znam sta god da ti kazem da je neutjesno, ali nemoj se molim te toliko sekirati...bice sve uredu...misli sad na bebu da jos fino porvede ove preostale dane u tvojoj tibi
zelim ti svu srecu svijeta, da sve prodje u najboljem redu, i da se vratis kuci sretna sa svojom bebom...
malo pozitivnih vibracija
p.s kad sam dosla kuci u hodniku sam stavila 100 kom maski, da svaki gost stavi jednu ako zeli vidjeti bebu, bolesna sam
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 9:54:21
lilix
evo da se i ja prijavim da je i moja Beri pokupila gore tu neku stafilokoku, neša sreća u nesreći je ta da sam se porodila naveče u 20.20 a ujutro smo odmah izašle tako da se nismo dugo zadržale u tom paklu, patronažna mi je rekla da obratim pažnju na velike gnjojne bobuljice jer sve bebe s Koševa sada izađu s tim problemom, i stvarno nakon dva dana su počele da se javljaju, srećom pa sam ih odmah počela uklanjati alkoholom i prašiti bivacinom pa se nisu puno proširile uspjele smo ih sanirati za jedno 7 dana ali ima puno beba koje su prošle puno gore, znam sigurno za bebu od tajčike i Sulty, čak je i tajčika pokupila tu neku bakteriju još joj rana ne zarasta
uglavnom ko ide gore na porod nek vam je sa srećom i da aBd prođete bez ikakvih usputnih nus pojava; a svima nama zajedno nek nam je Bog na pomoći sa našim zdravstvom
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 10:00:31
Anoniman
Drage moje, ja sam se rodila u tada novom novcatom porodilistu pa sam isto imala nekakvu bakteriju...moja mama vise ne zna koju...zapravo nikad nije ni saznala (ovo mi je jucer ispricala)...hocu reci, dzaba njima novo porodiliste ako nemaju propisanu higijenu...treba znati i cistiti
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 10:01:30
Hanady RR
joj bas mi je zao kada čujem ovako losa iskustva... zao mi je mama ali beba posebno... Esmeralda hvala ti sto si nama podjelila svoje iskutvo...žao mi je zaista da nam ovakve radosti pomute nemar našeg zdravstva.
Ja se iskerno nadam da ćemo u skorije vrijeme slusati izvjestaje sa Jezera....da će nase porodilje konačno dobiti status koji i zaslužuju. Toliko mi je teško kada ovo pišem pogotov nakon vaših priča.... a jos mi teze sto moram tjesiti nase lijepe trudnice i moliti dragog Boga da ih oslobodi teškoga iskustav staraha i bakterija na GAK-u.
Vjestice.... želim ti sve najbolje... spremi se adekvatno...evo mamice koje su sve prosle sve su ti sugerirale... poslusaj ih mila... i molim te smanji strah u sebi... sa pozitivnim vibracijama donesi nam novoga člana RR zajednice...svoju bebu. Sigurna sam biće sve bolje nego si si i sama nadala
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 10:52:14
Esmeralda
uslovi jesu bolji u vojnoj, ali covjek se neusudi ici radi nedaj Boze nekih komplikacija, kao sto sam ja imala, sigurno da sam dole rodila premjestili bi me u kosevooo...a inace sam 80 posto invalid ranjena u ratu bubrezi iskrpljeni geleri u njemu i u jetri....pa sam s razlogom isla kod PROF.Jadranke a Mak je imao po cijelom tijelu te gnojne bubuljice, patronazna mi je rekla da cistim alkoholom i prasim bivacinom, a pedijatrica onda da cistim rivanolom sterilnom gazom onako grubo....a kada zavrnem kozicu cune, izleti ta gnojna bubuljica na sred rupice gdje piski, bila je toliko tvrda i velika da smo morali na hirurgiju i ondje su nam uzeli bris...i to je bio stafilokok aureus....a po tijelu je imalo sve rupice kada bih mu skinula...nisam ga ni cim ni mazala po tijelu od krema jer bi se to raznosilo, nego kupala u hipermanganu, i kamilici, i cistila rivanolom eto tek odnedavno se kupa u samponu..a za par dana ce mu dva mjeseca....
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 11:04:07
mamina princeza
vidim neke forumasice su potvrsile da su ipak bebe zarazene na GAK-u. Nazalost i ja imama takvu informaciju. Od poznanice koja se prije 15ak dana porodila na Kosevu carskim redom dobili smo te informacije. Ona tvrsi da su iz njene sobe gdj elezala samo dvije bebe ostale postedjene od MRSA - hB i njena beb je dobro, al on je psihicki sad toliko opterecena tim da je to strasno. Pa kako i nece. Svaka porodilja onako krhka , brine za sve samo bih palakal i onda takav haos......
Ja samo ne znam kako misle da pri takvoj higijeni koju odrzavaju ( sto procitah iz Esmeraldinog posta) misle da mogu unistiti ikakvu bakteriju a ne MRSA: Tuznoooooo
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 11:37:11
/MMK/
Malo sam guglala zadnjih dana, vezano za bakteriju i liječenje i dođoh do zaključka da moramo napraviti razliku između MRSA i stafilokoke aurus tzv zlatnog stafilokoka. Dozvoliću si da kažem da sve što napišem je interpretacija pročitanog i ne mora biti tačno. stafilokok aureus je bakterija koja i inače naseljava naše tkivo ( poput ešerihije), problem je kada se dodatno namnoži ili unese iz okoline, te još ako postoji otvoreni put za ulaz u organizam za oslabljeni imunitet - liječi se antibioticima po antibiogramu. MRSA- meticilin rezistentni stafilokok aureus to bi otprilike bio mutirani oblik ove bakterije na koje djeluje mali broj antibiotika, koji su toksični.
Ovo pišem, da probamo se smiriti i razgraničiti, da nije svaka bakterija tj. stafilokok mrsa, vjerovatno je neko prije navodio lakši i teži oblik. Na tv. je rečeno da od 2 uposlenika jedan ima senzibilni, a drugi rezistentnu infekciju tj. jedan stafilokok, a drugi MRSa-u
Znači da ove bebe možda i nemaju mrsu nego stafilokok, da imaju mrsu, vjerovatno liječenje ne bi završilo na hipermanganu i rivanolu, nego na mnogo jačim antibioticima.
Svima sretno, vještice mantram da će sve super proći i šaljem ti poljupce.
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 23.6.2010 13:26:11
vjestica
ja se čudim što je tema zaključana, kao ono ključ samo na zadnjoj strani hvala vam mile moje ja ću svakako preduzeti sve moguće mjere opreza (kao što rekoh od ranije ih preuzimam, kad su u pitanju bolnice i zdravstvene ustanove) a vjerujem da nikad nije bilo čistije na GAK-u nego sada i da MMK, razlika je između običnom stafilokoka aureusa i meticilin rezistentnog stafilokoka aureusa (MRSA), obadva mogu biti opasna, MRSA jeste patogeniji i rezistentan na većinu antibiotika, na koje je obični stafilokok senzitivan, ali i za MRSA postoji antibiotik - vankomicin i jedan i drugi se mogu naći na koži ili u nosu (i obično se slučajno otkrije sanitarnim pregledom tj uzimanjem brisa) a da ne izazazove nikakve probleme, ali je problem kod otvorenih rana
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 24.6.2010 14:19:52
selmoni
Ima li ko novih informacija vezano za GAK koševo ja sam juče dobila informaciju da je tu čitavu hampu digla novinarka FTV koja se porodila prije nekih 10 -15 dana i da je kasnije dovela bebu da se beba izasula i kada su je doktorice pitale šta je radila rejla je da je brisala bebu vlažnim maramicama da bi joj oni rekli da je bebi zatvorila pore na koži da je zbog toga izasula i kada su je pitali kad je zadnji put okupala bebicu da bi ona rakla beba se ne kupa do 40 dana sada koliko tu ima istine ili ne neznam. Ali činjenica je da tu nešt smrdi i kod pacjenata a i kod doktora . Meni je stvarno žao onih bebica ili bebe kako neki tvrde koja je zaražena . Ali šta mi da radimo jedna vojna bolnica ne može osvojiti potrebe kompletnog Sarajeva
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 24.6.2010 14:38:31
ogica
Jao covjece,bas mi je zao kroz sta si sve prosla, moja jedna kolegica je takodje spasena gore u zadnji cas, rodila na carski,za sedam dana joj operisali zuc,nakon toga dobila sepsu, uglavnom oko tri mjeseca je provela u bolnici,u groznim uslovima, kaze da su je najbolje pazile cistacice, dijete,koje je dobila prvo nakon dvadeset godina braka,je vidjela samo dva puta u tri mjeseca. Ali,hvala Bogu izvukla se,...............kad ce se preseliti na Jezero???zna li iko?
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 24.6.2010 14:54:10
Lara83
grozno je sta se desava u nasem zdravstvu...bas mi je zao i bebica i mama koje je zadesilo ta bakterija evo vec 3 dana u novinama se vuku natpisi o GAK-u i MRSA-i! grozno! gdje ima dima tu ima i vatre. ja njima s GAK-a apsolutno nista ne vjerujem! http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100624067
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 25.6.2010 12:15:46
brzamala
Evo upravo sam slušala na FTV da je 20-ak beba zaraženo gnojnom infekcijom kože na Koševu, mada uzrok ne znaju, ali zvaničnici su napokon priznali da razlog izmještanja pacijentica u podrumske prostorije nije generalno čiščenje već iz sigurnosnih razloga, upravo zbog infekcija. Ne mogu da vjerujem kako se igraju sa našim životima, grozno. Jadne pacijentice i bebe.
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 25.6.2010 13:10:27
brzamala
Vještice, evo sad sam razgovarala sa prijateljicom, i njoj je termin 15. 7. i ona čim je čula za ovo stanje na Koševu pokupila se i otišla kod dr. Mašića u dežuru, objasnila mu situaciju, i čovjek je primio bez problema. Tako da će roditi u Općoj, a trudnoću je vodila na Koševu. Pa ne znam, mila, možeš li ti nešto tako napraviti On te sigurno neće vratiti. Ne znam, ja sam zabrinuta a mogu misliti kako je tebi.
< Poruku je uredio brzamala -- 25.6.2010 13:11:05 >
RE: Bolnička bakterija na GAK-u u Sarajevu ? 25.6.2010 13:15:34
vjestica
IZVORNA PORUKA: sanjarka
:) naoruzaj se strpljenjem. Ja sam cetri puta bila na komisiji. Pravo sam se nervirala ali eto sve to ostane iza nas:) Sretno!
ne sekiram se ja zbog takvih stvari i imam strpljenja za čekanje navikla se kad sam dugo kod Godinjaka (znaju cure koje idu kod Godinjaka o čemu pričam) brzamala razmišljala sam i o toj opciji, ali odustala (ako se ne predomislim opet, jer sam se predomišljala o zna koliko puta) a možda i dočekam Godinjaka da se vrati s godišnjeg, to bih iskreno najviše voljela
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.