hanabanana -> RE: da li se može birati između prirodnog i carskog poroda (20.5.2008 13:44:26)
|
Napisala sam post i onda greškom stisnula na poništi. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Dakle, ja bih ti savjetovala da kreneš na vježbe za trudnice, vidim da si iz Sarajeva, vježbe su organizovane u Kumrovcu i u Josipa Vrancasa - kod Austrijske ambasade. Meni su puno pomogle, naučila sam disati, prepoznati trud, porodjajno doba. Upravo radi toga me nije uhvatila panika kada sam dobila trudove, ostala sam kući dok nisu došli na razmak od 8 minuta, tek tada sam krenula na kliniku. U salu sam usla u pola deset, izasla sam 5 minuta prije pola jedanaest. Znači da sam rodila za manje od sat vremena. Nisam imala indukciju, radili su mi epiziotomiju, ali samo 4 vanjska konca, i dobila sam lokalnu anesteziju. Nakon dva sata se mora ustati i to zato da bi se pomokrila, sestra ide s tobom, i to se mora uraditi. To je prvi pokazatelj da nije došlo da komplikacija prilikom poroda. Carski rez sam morala uraditi sa drugom trudnoćom, rekla sam i razloge. Neko je rekao da se odleži pet dana i da je to to. To nije tačno, prvo što te sa intenzivne spuste nakon 12 sati, imaš kateter u jednoj ruci, a bebu u drugoj budući da je odmah smjeste pored tebe. Onda moliš Boga da se ne zarazite ti i beba, da ne spominjem da imaš frišak rez na stomaku. Ležati ne smiješ ni radi tromboze. Ne treba zaboraviti i to da prije nego udješ u salu potpišeš da shvataš da se možeš i ne probuditi...a i to se dešava. Pred mojim očima su jednu trudnicu vračali iz mrtvih. Ja sam i izašla ona nije sišla sa intenzivne. Carski rez je operacija. Prava pravcata operacija. Pitati šta je bolje za bebu je smiješno, svi znamo da je prolaz kroz porodjajni kanal teži za bebu, ali svaka trudnica koja je izabrala carski rez ( tako što ga je platila ) uradila je to radi sebe prije svega i svoga d***** jer je strah poroda, nije pri tom mislila na bebu. Bebu kod carskog moraju izvaditi u roku od 7 minuta, jer u protivnom i narkoza može da uradi svašta. Još jednom toplo ti savjetujem vježbe za trudnice.
|
|
|
|