koka i po -> RE: Nasilje druge djece prema mom djetetu (17.12.2015 11:07:30)
|
IZVORNA PORUKA: hatepsut Zelim da kazem STOP nasilju,kako nasilju u skoli medju djecom tako i svakom obliku nasilja ! Danas je to bilo moje djete,sutra moze bilo čije ! Da,moje djete je zadobilo "lakse tjelesne povrede" od dva djecaka iz starijeg razreda,a učestvovalo ih je 6.pod lakšim tjelesnim povredama smatra se blago nagnječenje nosne kosti,hematom iznad obrve i ona druga strana koja se ne vidi . Inace,moj stariji djecak ima ne punih 14g,8. Je razred. Danas je imao 5 casova s nastavim je završio u 11.50h, u vrijeme kad sam ga očekivala da dodje kuci nesto oko 12.20h zazvonio mi je telefon.S druge strane pedagogica,kaze da se desila tuča u skoli, da moje djete ima malu povredu nosa,te da on nije krvi nego su ga napali.Ja sjedam da dodjem sebi,placem. Ona me moli da se smiri ,mislim koje smirenje. Na putu do skole zove moj K. Kaze sve je ok mama smiri se molim te. Meni kroz glavu milion misli.Samo cekam da vidim ta lica ,i planiram da i ja njih "malo povredim". S druge strane razum mi govori da se na nasilje ne uzvraća nasiljem,kao i da se vjerovatno radi o maloljetnim licima. Ulazim kod pedagogice ,moje djete i jos jedan djecak. Vidim "na oko" nema tragova povrede. Pedagogica mi objašnjava sta se desilo prema prci mog djecaka koju su potvrdila jos nekoliko prisutnih učenika.Kako je završio s nastavom stvarati je u jedan 9. Razred da se pozdravi s drugom,a grupa od 6 djecaka je stvorila krug oko njega kazavši mu ovako se radi onima koji se nadju u ovom krugu krenuvši ga šutati nogama. Pokušavajući se izvuci i on se branio te ga je jedan od učesnika uhvatio Rukom oko vrata i udarao ga šakama. Tri djecaka su ga pokušala odbraniti ali bezuspješno.Ne znam koliko je trebalo dežurnoj nastavnici ali moje djete je vec bilo zaljeveno krvlju.Jos mi objašnjava da je jedan od aktera kao "glavih" pobjegao a drugi je tu.Ja placem,pitam zasto,on samo suti.U momentu vidim neku Pepelnicu i ko tam sad cu i ja tebi "nos razbit" ali opet moj razum mi govori da to bije ispravno.A to djete samo čuti. Zovem policiju jer uprava skole nije ,roditelji tih napadača ne mogu doci u skoli a policija nema pravo da ispituje maloljetnike bez prisustva roditelja.policajam mi kaze da prvo mora da se uradi ozljedni list u Hitnoj,odakle nas šalju u bolnicu da se uradi Rtg.nakon toga idemo u policiju da bi me policajac pitao zasto Niko nije obavjestio njih. Elem,osjecam se užasno, dusa me boli,srce mi se cjepa.Ne smijem ni da zamislim kako se osjeca moje djete.U ocima mu ne vidim strah,nego vise zabrinutost i odsutnost. Boli me njegova modrica,boli me otečeni nos i jos jedna čvoruga na glavi koju je uočio kad smo dosli kuci.Boli me svaka kap one krvi koja mu je dana potekla.Boli me sto u onom napadaču ne vidjeh ni trunke pokajanja niti da mu je zao.Boli me sto ce njihovi roditelji proci samo s novčanim kaznama.Boli me ovo naše društvo,boli me ...Boli me sto kad sam ga pitala gdje su bilo ostali učenici on kaze "mama ja sam imao osjecaj da oni uživaju dok me ovi tuku. Sutra cu napisati dopis ministarstvu obrazovanja da se izmjeste iz skole,mada direktor kaze da nema sanse.Trazit cu da se tom odjeljenju umanji vladanje jer Niko nije pozvao pomoc ,a djete mi je bilo obljeveno krvlju. ja ti necu puno filozofirati... ako se desio napad desice se opet sigurno....ne mora to biti tvoje dijete. sto se tice tvog djeteta nauci ga hato da se brani...upisi ga u neki kurs ...kad uzvrsti udarac drugacije ce ga gledati. i vjeruj ,pisem ti iz licnog iskustva....doduse moj I je bio u nizim razredima kada se to desilo. hato draga....tvoje dijete jedino moze samo sebi da pomogne.... maloljetnicka delikvencija je zastupljena svugdje ali kad tuk udari na luk drugacije je. zao mi je sto se to desilo i sto moram ovako da pisem jer sam pristalica rjesavanju problema mirnim putem ali vjeruj drugog izlaza nema.
|
|
|
|