Maja1309 -> RE: RE:Bazalna temperatura (23.1.2013 13:09:47)
|
grozđe imam osjećaj da ću napisati veeeeliki post :) da se nebi spetljala pronaći ću tekstić koji je meni pomogao, tako ću ti lakše objasniti U prvom dijelu ciklusa (u folikularnoj fazi), od početka menstruacije do ovulacije, temperature su niže. Posljednji dan tih nižih vrijednosti je vjerojatno dan ovulacije i nakon njega odmah skaču, npr. za 0,3 i više °C i tako traju cijelu drugu fazu ciklusa (luteinsku), od ovulacije do menstruacije. Na sam dan ovulacije, štoviše, temperatura može biti i bitno niža nego ostalih dana koji su joj prethodili, ali to nije pravilo. Uglavnom, kada je temperatura povišena najmanje tri dana za redom, posljednji dan niskih temperatura, tj. dan prije nego što je temperatura narasla je vrlo vjerojatno dan ovulacije. Dan prije menstruacije pak, a kod mene ako ne taj onda obavezno na sam dan menstruacije, kod nekih tijekom menstruacije, temperatura u pravilu opet padne. S obzirom na to da luteinska faza ne varira puno u svom trajanju kod iste žene, ukoliko kroz nekoliko ciklusa zaključite da kod vas traje najčešće npr. 13 dana, a u jednom ciklusu temperature ostanu visoke i 15. dan ciklusa (dc), mogli biste napraviti i test. E sad malo ja [sm=smiley1.gif] temp mjeriš svako jutro u isto vrijeme, nakon bar 4 sata spavanja, s istim toplomjerom (ja koristim živin), prije ustajanja, čim otvoriš oči. Toplomjer nek ti bude blizu, na noćnom ormariću, kraj glave, uglavnom blizu da se ne moraš protezati. Zapisuješ temp svaki dan i upisuješ je na grafikon koji si sama napravila ili se registriraš na FF i tu upisuješ. To ti je puno lakše. Kako ciklus odmiče vidjeti ćeš kako se tvoje tjelo ponaša. U galeriji FF imaš jako puno grafova od žena, grafova koji su ovulatorni, trudnički, oni kod kojih nije došlo do ovulacije, jako puno ti mogu pomoći. Meni je FF odlična stvar svakom preporučam. Ne znam jesam ti šta pomogla, ti me slobodno pitaj jer puno toga bih ti rekla al ne želim ti samo nabacati info da te zbunim, lakše je da ti pitaš ja odgovaram...
|
|
|
|