Hannica
|
IZVORNA PORUKA: MELLI Draga yiayia, ja sam rodila dvoje u Zenici,bez štele,bez davanja novca ikome,niti sam nudila, niti mi je to ko tražio.Obe trudnoće zbog prelaska preko termina,ležala sam u bolnici po nekoliko dana,tako da me ,čini mi se , sve i jedan doktor pregledao. Nemam zamjerke ni jednom.Možda su mi malo " napuhani" bili doktori Mehići (otac i sin ).Svi ostali su bili baš ljubazni i uslužni.Sestre takođe.Ovo govorim o trudničkom odjelu.Na porođajnom odjelu,sestre ,jesu bile onako , opet kako koja, neljubazne,užurbane ,ali opet nije to bio nikakav horor. Presvlačile su nas po nekoliko puta na dan,a i žene same su mogle uzeti i posteljinu i spavaćicu i presvući kada god bi htjele,mogle...(ako je bilo čistih i slobodnih) Ja nisam vidjela ni jednu poderanu spavaćicu, bez dugmeta.Osim toga to i nije toliko bitno,jer , svakako ležiš,dojiš i ta ista spavaćica, ti uglavnom, bude raskopčana. Toliko te porod,beba,osjećaji...okupiraju,da ti je u tom momentu,najmanje bitno u čemu ležiš. Kada sam rodila u junu,bila bih najsretnija ,da sam mogla gola ležati Nemoj da brineš unaprijed. Svaki porod,svaka žena drugačije doživljava.Uvijek se duže prepričavaju loša iskustva. Takvi smo. Lijepe stvari nas kratko interesuju. Ne kažem ja da su uslovi idealni,može bolje,trebalo bi da je bolje, ali može se podnijeti. Mislim da je puno više pozitivnih iskustava, samo se o njima manje priča.Svi smo skloni duuuuuugo pamtiti loše ,strašne horor priče,pa dok one tako obiđu nekoliko usta,nešto se izostavi,nešto doda,i ispadne da žene tamo jedva živu glavu izvlače.Ima i toga na žalost,ali nisu svi slučajevi takvi. Uživaj mi u trudnoći i ako ti mogu pomoći nekom informacijom pitaj,rado ću ti pomoći