Dida79 -> RE: djete i dijabetes (26.11.2011 23:10:23)
|
IZVORNA PORUKA: taurus draga dido mogu misliti kako si se nasekirala[sm=smiley19.gif] imam ti svašta reći o dijabetesu (i diplomski i magistarski sam radila sa dijabetičarima), međutim da te ne zamaram previše samo ću se zadržati na vrijednostima glukoze u krvi da bi se postavila dijagnoza dijabetesa potrebno je uraditi kompletne biohemijske nalaze krvi i urina kod dijabetičara koncentracija glukoze na tašte je iznad 7mmol/l, a dva sata nakon obroka bogatog ugljikohidratima vrijednosti prelaze 11,1 mmol/l dakle kod vas nisu bile te vrijednosti kod zdravih ljudi nakon obroka normalno raste vrijednost šećera u krvi, dva sata nakon jela je najveći i obično ne prelazi 7,8 mmol/, ali opet nisu svi organizmi isti, kao i hrana koju jedemo, pa kod nekoga koncentarcije mogu biti i do 11 mmol/l a da nema dijabetes takođe mjerenje na dva različita aparata će uvijek pokazati različite vrijednosti, jer nisu isto baždareni čak i dva uzastopna mjerenja na istom aparatu ne moraju biti identična, jer koncentracija glukoze se stalno mijenja kod vas može biti i lažna uzbuna, jer gušterača (koja luči inzulin) može kratkoročno promijeniti lučenje i da se nakon nekog vremena vrati u normalu (da te sad ne morim sa tim, jer ima više stanja u kojima organizam postane rezistentan na inzulin ili se isti luči u manjim količinama) da li neko u porodici ima dijabetes tip 1[sm=zmeden.gif] rekla si da je svekar dijabetičar, koji je tip kod njega Tauris mila danas cijeli dan sam trazila da mi neko da odgovor na jednostavno pitanje kolika je normalna vrijednost poslije rucka kod zdrave osobe..Ti si nam ga dala bez da sam te pitala..Hvala ti od neba i nazad Isto tako pitam dr u Dz otoka veceras jel moguce da mu je ovo kratkorocno i da slezena trenutno ne radi kako treba ona samo slijeze ramenima i govori sve je moguce. Citav sistem nam je otisao u tri lijepe kad nam je covjek veceras u dz iznjeo tri aparata za mjerenje a ni jedan ne radi meni je doslo da skocim kroz prozor..Pa jel to moguce Radili smo mu veceras nalaz urina ketona nema hb Trazim uputnicu za pedijatriju na jezeru kaze nije on za jezera[sm=zmeden.gif]Javite se njegovom pedijatru u ponedeljak...sta sad da radim nisam pametna..nasi kucni prijatelji imaju djete koje ima dijabetis mjesec dana su ga lijecili injekcijama i natibioticima bez da mu je iko uradio osnovne labaratorijske nalaze..tek kad je djete palo u komu i kad ga je otac donio na rukama u dz su rekla da je mozda secer..pa hallo vise Evo danasnjih vrijednosti jutros prije jela 6..dva sta poslije 9,1 rucao oko 14 samo pola tanjira supice sa kriskom hljeba mjerimo mu u 16,30 ocitava 9,8 oko 17,00 trazi djet gladno ne znam sta da mu dam izvadim mu mladog sira sa hljebom i to je jeo kasnije mu mjerimo 5,9 evo sad pred spavanje 6,9 Ja vise ne znam sta da radim nije visoko ali zasto tako varira[sm=zmeden.gif]
|
|
|
|