M kao Mama
|
I ja ovu temu zaobilazim u širokom luku, jer jednostavno preteška je za mene. Ali, jučer sam odlučila da moram pričati, jer samo ako pričamo, možda možemo spasiti jedan život. Evo moje priče Moja priča: Karcinom dojke / preventiva! Danas imam 29 godina, imam preksrasnu kćerkicu od tri godine, predivnog muža, porodicu, ali ipak nešto mi nedostaje. Izgubila sam je tačno prije 14 godina, u svoje kandže uzeo ju je karcinom dojke. Moja mama. Svoju kćerku volim najviše na svijetu, zbog nje svako 6 mjeseci idem na pretrage i kontrole. Kada prođe pet mjeseci, i nastupi šesti mjesec, ja ne spavam, jer razmišljam da li je moja cista narasla i ako je narasla da li se neko zlo s njom se razvilo. I onda narednih pet mjeseci opet živim normalno, ako se to može nazvati normalnim, jer koliko god doktori govorili da je to za sada pod kontrolom, ja, a ni niko od nas ne zna šta nam život sprema. Zato treba o ovome govoriti, ne treba se stidjeti, bolest je nešto što ne bira ni pol, ni godine, ni bogate, ni siromašne, ni plavokose, ni crnokose. Od ove bolesti oboljevaju i žene, ali i muškarci, a u zadnje vrijeme sve više mladih žena. Jedino što možemo učiniti je da se borimo, tako što ćemo ići na preglede, što ćemo se edukovati, što ćemo razvijati svoje vidike o ovoj opakoj bolesti u smoslu da podržimo žene koje su prošle i koje prolaze kroz borbu zvana karcinom dojke. Ova moja priča neka bude pouka svim ženama da se trebaju redovno pregledati, ali isto tako neka bude i moj mali doprinos jednom tako malom, a tako velikom udruženju. To je Udruženje građanki Renesansa. "RENESANSA" je udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke, osnovana 8. maja 1999. kao nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija sa sjedištem u Sarajevu. "Renesansa" je nastala iz svijesti o potrebi postojanja organizovane samopomoći žena oboljelih od tumora, budući da se liječenje (ponekad i agresivnim terapijama) lakše podnosi i savladava zajedno: druženjem, pomaganjem, radom i saradnjom. Žene iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, okupljene u ovom Udruženju imaju misiju pružanja pomoći oboljelim i liječenim od tumora dojke, prilagođena njihovim potrebama bez obzira na dob, da ostanu ravnopravne članice/ravnopravni članovi društva, te educiranje populacije o zdravstvenoj zaštiti, značaju ranog otkrivanja tumora i tretmanu oboljelih na području Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine. Neki od ciljeva udruženjam su kreiranje okruženja za poboljšanje statusa i tretmana oboljelih od tumora dojke, promovisanje svih vrsta pomoći i prava oboljelim od tumora dojke, pokretanje projekata koji će pridonijeti: - edukaciji populacije o zdrastvenoj zaštiti i promjene odnosa prema oboljelim i liječenim od tumora, - poboljšanju zakonsko pravne regulative koja se odnosi na oboljele i liječene od tumora dojke, - poboljšanju liječenja i kvalitete života oboljelih i liječenih od tumora, - definisanju smisla budućeg života i iskazivanju potencijala oboljelih i liječenih od tumora, - samoodrživost Udruženja. Nadam se da će u budućnosti biti što manje žena koje će biti članice ovog Udruženja jer su to morale. Nadam se da će ovo Udruženje dobiti i svoje prijatelje na RR-u. Nadam se da će medicina uznapredovati pa da će se otkriti preventiva protiv karcinoma dojke. Nadam se da će što manje djece plakati i čitav život patiti za svojim majkama, koje su umrle od karcinoma dojke. Tekst napisala: Alma Durmo Đozo /Hvala mama alma za tvoju priču! Želimo ti dug život pun radosti sa tvojom porodicom. Tvoja RR/
|