Visnja RR -> RE: oporavak i ishrana nakon operacije krajnika (25.9.2011 11:42:33)
|
evo par komenatara sa drugog foruma: ja sam operisao nepcane krajnike u ponedjeljak i mogu reci da strasno boli a 21 mi je godina, slabo sta mogu jesti, tjeram se da pijem caj i tecnos, evo peti dan bol ne smanjuje a anelgetik traje mozda 3 saata. *** U potpunosti te razumijem...isto sam prosla u julu. Bol obicno prestaje oko 10-og dana ali je mene drzalo punih 15. I meni je dalsy (analgetik) trajao 3-4 sata ali ga nemoj piti prije 6-og sata. Ta 3 sata se moras strpiti.Koliko god nevjerovatno zvucalo, sto vise tecnosti pijes manje te boli. Pokusaj, mene je to spasavalo tokom noci, preko dana sam trpila. Gezo mi je predlagao injekciju analgina ako bolovi budu bas neizdrzivi, ali postoji sansa da ti rana prokrvari. Ja nisam htjela injekciju.Moj ti je savjet da pijes sto vise tecnosti, meni je kamilica bila zakon i nek je sila uz tebe. Ja sam za tih 15 dana smrsala 6 kila tako da znam kako ti je i kroz kakve bolove prolazis. *** Ja sam prvih 5 -6 dana mogla samo supu jesti, a nakon toga puding, malo guscu (krem) supu sa mikro komadicima piletine sve neslano, onda sutlijas, cokolino, omlet - sve vodenasto, kasnije malo gusce. U termosku napravi pilece supe a povrce izmiksaj.Svaka 2 sata popij malo pilece supe.Pokusaj da pljuvacku ne izbacujes nego je gutaj. Grlo moras kvasiti jer su bolovi veci ako se rana osusi, da ne spominjem da mozes dobiti temperaturu, sto iskomplikuje sve.Uzmi manji gutljaj i pokusaj polako ispustati tecnost niz grlo da ne pravis klasicne gutljaje. Znam da svako grcenje grla kod gutljaja izaziva plac pogotovo sto ti je kontrola gutanja zbog straha slaba. Svaki dan ili svaki drugi jedi guscu hranu.Sam sebi doziraj. *Eh sad mene samo zanima ako neko slucajno ovo uskoro vidi, 13ti mi je dan, jos uvijek ne mogu jesti boli, to mi tako tesko pada , je li to normalno? Pretpostavljam da jeste al' kad cu jesti?? Uvodim po malo al' jednostavno ne ide, jucer sam samo spinat uspjela malo pojesti.. Takoder, nekkao ko da je ova sad sluzokoza jos osjetljivija sta god pojedem imam osjecaj da cu je izgrebat..makar i supa bila.. I jos uvijek mi se moj glas nije vratio .. ..To mi je bas cudno.. *****
|
|
|
|