teacher75 -> RE: koju školu odabrati? (21.2.2010 21:52:43)
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: Hanady a šta to drugačije uče djeca u istom kantonu po istom porgramu i planu rada. Mislim da je upravo u ovome i najveći problem. Naime, ne uče u svim školama po istom planu i programu, tako je nekada bilo u moje vrijeme kada sam ja išla u školu, ali danas nije tako. Danas učitalj, nastavnik, ima pravo da odabere po kojem će autoru da radi i predaje svoj predemt, i to je različito od škole do škole. Tako da kada dijete krene u školu, mi prvo moramo otići u školu da bi nam učitelji dali spisak knjiga za prvi razred. Jer je taj spisak različit od škole do škole. IZVORNA PORUKA: Hanady Evo npr. za upis u srednju školu bitne su ocjene od 5-8 razreda i to strani jezik, matematika, historija i maternji jezik... I da budem sarkastična - bitno je i da imaš štelu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Koliko ja znam, puno bodova nosi i prijemni ispit. Ja znam slučajeve ( kolegice mog muža ) čija su djeca bila odlična u osnovnoj školi, ali nisu zadovoljili ( dobili su 4 -tvorke iz predmeta iz kojih su imali petice ) na prijemnom i nisu mogli upisati gimnaziju. slazem se da ima stele i da ce uci poneki ucenik koji nije zasluzio, da ce mu se "navuci" bodovi,al nijednom se uceniku nece sigurno na prijemnom smanjiti ocjena. kao sto sam gore navela, petice iz osnovnih skola (mi to zovemo miraz) nisu uopce mjerilo znanja i to sto su dobili 4 na prijemnom je prije mjerodavno nego ocjena iz osnovne skole
|
|
|
|