|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 [24] 25 26   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
17.4.2010 21:18:59   
spatzilein
evo jos jedne price mada joj mozda nije mjesto na ovoj temi :)

ŽENSKA POSLA

Muškarac je došao doma sa posla i pronašao troje svoje djece vani na dvorištu, još u pidžamama,
sva blatna a prazne kutije hrane i omota čokolade razbacane su po cijelom travnjaku.

Vrata ženinog auta su bila otvorena, ulazna vrata kuće također a nigdje nije bilo ni njihovog psa.

Ušavši u kuću pronašao je još veći nered. Lampa je bila srušena a tepih zgužvan pored jednog zida.

Televizor je radio na najglasnije u dnevnoj sobi, a soba je bila zatrpana raznim igračkama.

U kuhinji sudoper je bio nakrcan prljavim suđem, hrana je bila razbacana po stolu i podu, vrata frižidera su bila otvorena, na podu je bilo razbijenog stakla u sredini kuhinje nalazila se mala hrpa pijeska.

Brzo je krenuo na kat preskačući preko hrpa igračaka i odjeće. Tražio je ženu sav zabrinut;
možda je bolesna ili joj se nešto dogodilo.

Iz kupaonice je tekao mali potočić.

Zavirio je unutra i vidio hrpe mokrih ručnika, voda je tekla iz lavaboa a u kadi je bila prljava voda prepuna pjene.

Kilometri toaletnog papira bili su razvučeni cijelom kupaonicom.

Požurio je u spavaću sobu i tamo je našao ženu u pidžami kako čita knjigu.

Pogledala ga je, nasmijala mu se i pitala ga kako mu je bilo na poslu.

Gledajući je u nevjerici pitao ju je; "Što se ovdje dogodilo danas??"

Ona se opet nasmijala i rekla; "Znaš kada svaki dan dođeš živčan sa posla i izdereš se na mene, od čega si umorna?! Što si radila po cijeli dan?!"

On kaže; "Znam!"

"E pa danas to nisam radila!" kaže ona i nastavi čitati. user posted image

(odgovor članu spatzilein)
Neposredna veza do poruke: 576
17.4.2010 21:28:49   
frenkoza
user posted image user posted image user posted image user posted image bravooo.... to je ono kad domacici u statusu pise - nezaposlena.... kao da po cijeli dan nista ne radi....

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu spatzilein)
Neposredna veza do poruke: 577
17.4.2010 22:30:09   
Lalana
jao, bas sam se slatko nasmijala na ovu pricu, samo se meni ne isplati da ovo sprovedem, trebalo bi mi jos 7 dana da sve dovedem u reduser posted image user posted image user posted image

Moje tri srece...

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 578
17.4.2010 22:58:35   
Saraya
Evo nesto o hidzabu...

http://dnevnik.hr/bin/tv/?media_id=60313651

< Poruku je uredio Saraya -- 17.4.2010 23:00:10 >

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 579
17.4.2010 23:05:01   
noaa
mamine oci zaista prekrasna prica i kamen bi zaplakao cini mi seuser posted image

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 580
17.4.2010 23:16:56   
frenkoza
http://dnevnik.hr/static/hr/shared/app/MediaCenter_Embed.swf?media_id=60313651&section_id=-1&section=EMBED_PLAY&ad_file=noad&autostart=false

mato aferim

vedrana duso user posted image user posted image user posted image user posted image slicne smo ja i ti user posted image user posted image user posted image user posted image

e zene nikako mi nije jasna ova prica kako se nikab u BiH pojavio od 92-95.... pa nase nene se sjecaju vremena kad je veo bio OBAVEZAN kod nas.... pa jel ljudi uce historiju???? Ja se licno ne bih odlucila na nikab, ali nije mi jasno kako mogu javno iznositi LAZI da se to pojavilo nedavno kad je to dio nase tradicije koja nije ugasena tako davno.... cesto cemo cuti od nasih nena pricu kako neke zene, nakon sto je uveden zakon o zabrani feredze, vise nikada nisu htjele izaci na ulicu jer ih je bilo stid.... pa stvarno mi nije jasno kako mogu tako lagati ljude....
za prilog zaista sve pohvale.... drago mi je vidjeti da jos postoje ljudi koji na nas gledaju pozitivno!!!

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 581
17.4.2010 23:34:44   
jasmin
Bravo za lijepo misljenje o hidzabu :).
A za nikab,ma draga moja,ne vrijedi to uopce komentirati.Onaj koji zna sta je cilj takve lazi nece se dati zavarati,a onaj koji zeli cuti samo lose to mu je idealan nacin.Samo mi je zao sto se kriju pod plastom demokratije.
Te zene imaju pravo normalno zivjeti,iako su malo drugacije.Ta dosta nas je drugacijih u nasoj zemlji.Radije se tolerise drugacija spolna orijentacija,prostitucija,narkomanija i razne vrste kriminala,nego zena koja ima pravo da dise ovaj bosansko-hercegovacki zrak s jednim tanahnim slojem pokrivaca za lice...Imaju se cime baviti,ali...veliko ALI!

Ma hajd,nadam se da ce te zenice ipak nesmetano moci zivjeti u svojoj rodnoj zemlji,rodnoj grudi koja ju moze cuvati na svome tlu,onakvu kakva jeste,za nijansu drugacija...ali s pravom,svojim ljudskim pravom da bude ono sto zeli.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 582
17.4.2010 23:37:46   
mila81
JESTE DA NIJE NASTAVAK PRICA, ALI VEOMA BITNO ZA NAPOMENUT

Allah dž.š. na mnogo mjesta naredjuje namaz i on je jedan od temelja Islama, stoga ko se bude poigravao sa namazom i olako ga shvatio Allah dž.š. ce ga kazniti sa 15 kazni:- 6 kazni ce imati na ovom svijetu; - 3 kazne ce imati pri smrti; - 3 kazne ce imati u kaburu - 3 kazne ce imati na Sudnjem danu. šest kazni kojim ce biti kaznjen na dunjaluku: 1. U svom zivotu nece imati bereketa; 2. Allah dž.š. će mu ukloniti nur (svijetlo) sa lica; 3. Allah dž.š. ga neće nagraditi za druga djela; 4. Njegove dowe neće biti uslišane, ma koliko dovio; 5. Biće omržen kod ljudi na ovom svijetu; 6. Neće imati udjela u dowama dobrih mu'mina; tri kazne koje će ga zadesiti pri smrti: 1. Umrijeće ponižen; 2. Umrijeće gladan; 3. Umrijeće žedan pa makar ga pojili sa svim zemaljskim morima, opet će umrijet žedan; tri kazne koje će ga zadesiti u kaburu; 1. Allah dž.š. će mu stjesniti kabur, usljed čega će mu kosti popucati 2. Biće mučen i kažnjen sa zmijom koja se zove Eš-Šudžaul-Akra i biće udaran samaljem od čijeg udarca će biti svaki put zabijen u zemlju 70 aršina; 3. Biće pržen vatrom u kaburu; tri kazne koje će gazadesiti na Sudnjem danu: 1. Privezaće mu se onaj ko će ga odvesti u Džehennem; 2. Allah dž.š. će se na njega rasrditi te će mu meso spasti sa lica; 3. Uzvišeni Allah će se sa njim žestoko obračunati i biće naređeno i određeno njegovo mjesto u vatri, a ružno li je to mjesto. "O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti." (6. ajet sure Et-Tahrim) U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba ne pokazujte, i namaz obavljajte i zekat dajite, i pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku! Allah želi da od vas, Porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti. Al-Ahzab [33:33] POSLIJE OVOGA NEĆEŠ MOĆI REĆI DA NISI ZNAO, STOGA DOBRO RAZMISLI KAKO DALJE !!!

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 583
17.4.2010 23:39:50   
jasmin
mila 81 prekrasan tekst.Hvala ti,Allah te nagradio.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 584
17.4.2010 23:41:53   
frenkoza
joj ovo za placanje mi je smijesno.... mojoj sveki neko reko kako i mm-u placaju eto sto je vjernik i to... i ona se sva nasekirala.... reko ja njoj ma jok bona.... znas li ti da on daje pare sto ide u dzamiju, svaki mjesec, ko clanarinu.... kaze ona.... a joooj jos i za to pare da daje user posted image user posted image user posted image user posted image ja se zavalila od smijeha....

kazem ja njemu kad je doso kuci: znas sta.... pare na sunce.... nemoj ti meni supljirati da si kokuz.... a cijelo selo prica da te placaju sto nosis bradu user posted image user posted image user posted image user posted image

kad nije ni to najgore.... kroz neko vrijeme prosla prica da njemu donose pare odnekud i ON dijeli plate user posted image user posted image user posted image user posted image a joooj reko.... direktore.... dje je meni plata??? user posted image user posted image user posted image user posted image  

10.11.2009.
30.0

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 585
17.4.2010 23:47:31   
jasmin
A frenkozy,tol`ke pare imas a sutis???hahahahahaha
Ma za placanje mi je komicno do bola.Ne znam kako nisu na zestoko visokim pozicijama kad leze na parama.

< Poruku je uredio jasmin -- 17.4.2010 23:48:01 >

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 586
17.4.2010 23:53:11   
frenkoza
eee da oni samo znaju kolko se nama "placa" za to.... al nazalost ne znaju.... 

10.11.2009.
30.0

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 587
17.4.2010 23:55:19   
jasmin
Suti bona,da sutra ne budes pisala na temi `obili su mi kucu`.hahaha

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 588
17.4.2010 23:57:13   
frenkoza
hahahah user posted image user posted image user posted image valjda necu.... 

10.11.2009.
30.0

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 589
17.4.2010 23:58:27   
jasmin
P.S:Kad je mog babu covjek pitao hej imas li ti platu za tu bradu.Babo njemu veli imam.Kad mu oci nisu ispale.Babo nastavi:Moj Gospodar ce mi dati obilnu nagradu kao platu za ovo.A covjek onda aaaaaaaaaaaa,a toooo.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 590
18.4.2010 0:03:17   
frenkoza
e ne zna covjek bil se smijo ili plako.... pa stvarno.... 

10.11.2009.
30.0

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 591
18.4.2010 2:05:08   
Lalana
Ja nisam mogla otvoriti do kraja snimak koji je postavila Saraya, vjerujte da sam za prve tri minute ostavila otvoreno da se skida, medjutim nakon 2 sata samo 3 minuteuser posted image a bas mi se gledao.
Da ne znate isti onaj snimak, samo u nekom drugom video programo jer ocito je onaj izuzetno tezak.

Moje tri srece...

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 592
18.4.2010 12:15:52   
Saraya
Mila, pa gdje si ti??? Ja se bas pitala sto ne pisu ostale sestre pod hidzabom. Masallah, tekst je odlican... user posted image user posted image user posted image

Lalana, bas mi je zao... Ova emisija je, po meni, jako pozitivna, jer su doveli zene pod hidzabom da kazu sta misle, zasto nose mahramu, a nisu izmisljali kojekakve price... Mislim, ipak zena sa hidzabom najbolje zna zasto to nosi i na kraju, samo ona moze donijeti odluku sta ce sa svojim zivotom... user posted image

Bila je neku noc slicna emisija na TVSA, ako nadjem negdje na netu, pa cu vam postavit link...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 593
18.4.2010 12:43:13   
Saraya
Jos slika zena sa hidzabom... Slike su iz Bosne(mozda se neka i prepoznauser posted image user posted image user posted image )... I sve su ovo moje sestre, pa zaista, mi je cast sto pripadam jednoj velikoj familiji... user posted image

http://www.youtube.com/watch?v=kTp6_T_lfBg

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 594
18.4.2010 14:03:48   
scarlett
IZVORNA PORUKA: frenkoza

e zene nikako mi nije jasna ova prica kako se nikab u BiH pojavio od 92-95.... pa nase nene se sjecaju vremena kad je veo bio OBAVEZAN kod nas.... pa jel ljudi uce historiju???? Ja se licno ne bih odlucila na nikab, ali nije mi jasno kako mogu javno iznositi LAZI da se to pojavilo nedavno kad je to dio nase tradicije koja nije ugasena tako davno.... cesto cemo cuti od nasih nena pricu kako neke zene, nakon sto je uveden zakon o zabrani feredze, vise nikada nisu htjele izaci na ulicu jer ih je bilo stid.... pa stvarno mi nije jasno kako mogu tako lagati ljude....

Meni je svekrva pričala da je nana od MM nosila nikab  u Tuzli i kada je došao novi zakon da se moraju skinuti, žena dugo nije izlazila na svjetlo dana, jer je bilo stid. Kaže da je ona tek godina i godina kasnije počela ići u grad, iako veoma rijetko,  obućena kao druge žene, ali je kod kuće uvijek bila u dimijama i pokrivena, žena jednostavno nije mogla napustiti taj način života.

Pa znamo toliko priča iz II svjetskog rata, kada se pričalo da su se partizani pred oblačili nikab da bi prošli nacističke rampe i kao nije niko dirao jer su bili pokriveni,  ne znam, mislim jesul'' to izmišljotine il je stvarno bilo takouser posted image   al znam da je priča moje svekrve istinita.

< Poruku je uredio scarlett -- 18.4.2010 14:04:11 >

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 595
18.4.2010 14:19:58   
Private
Hurme olakšavaju porođaj

Savjeti svim buducim majkama; jedan jako jednostavan recept, a insaAllah od velike pomoci. Cula sam jedanput od jednog brata koji izucava islamsku medicinu, da svaka vrsta voca i povrca, tj.svaka hrana koja je spomenuta u Kur'anu, je ljekovita. Hvala Allahu na svim ni'metima i blagodatima kojima nas je obasuo!Uzvišeni Allah dao je hurmi (svježem i potpuno zrelom plodu palme) mnoge tvari koje olakšavaju porod, te umanjuju komplikacije u vrijeme i nakon poroda.
U Kur'anu je spomenuta predaja o Hazreti Merjemi u koju je melek udahnuo lagahni plod, te je zanijela Isaa, alejhisselam. Nosila ga je lahko, bez poteškoća, ali kada je došlo vrijeme poroda obuzeo ju je strah zbog reakcije koju je očekivala od njena naroda (Jevreja). Uzvišeni Allah joj je poslao Džibrila da je utješi. Džibril, alejhisselam, joj je rekao da zatrese palminu granu da sa nje opadnu zrele, svježe hurme. Uzvišeni Allah kaže:...i porođajni bolovi je prisiliše da dođe do stabla jedne palme. "Kamo srece da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!" -uzviknu ona. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: "Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe poteče potok. Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: "Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti." (Merjem 23-26)Moderna nauka je potvrdila da se u hurmi nalazi nekoliko korisnih sastojaka koji su od bitnog značaja u procesu porođaja.
Hurma sadrži supstancu koja steže matericu. Ona pomaže da se mišići materice jače stegnu te brže istisnu plod. Ovako stegnuti mišici ublažavaju krvarenje. Poznato nam je, da nije Allahove milosti koja je učinila da se materica čvrsto stegne poslije poroda, žena bi krvarila do smrti. Po izlasku posteljice otvore se brojne pukotine te krvni sudovi koji su spajali matericu i placentu počnu izlivati krv poput nabujale rijeke. Da nije čvrstog stezanja mišića materice, krv iz porodilje bi tekla poput rijeke.
Prema tome, hurme pružaju materici veliku pomoć pri istiskanju ploda i sprečavanju komplikacija poput jakog krvarenja poslije poroda i groznice u babinjama. Materica koja se čvrsto ne stegne također biva izložena navali mikroba.
Hurme sadrže odredene vrste šećera poput fruktoze i glukoze te minerale i proteine koji su, ukoliko ih žena na porođaju uzme, za nju najbolja hrana. Jer, porođaj je naporan proces i zahtijeva mnogo energije. Hurma na porođaju ženi daje veliku količinu energije spremne za upijanje tj. koju nije potrebno prerađivati (variti u želucu).
Hurma, takoder, sadrži tvari koje iritiraju crijeva na pražnjenje te ih tako čisti. Ovo takočer olakšava porođaj, jer, prepuno debelo crijevo sputava matericu pri njenim kretnjama i kontrakcijama. Radi ovoga ginekolozi nastoje rodilji dati klizmu koja isprazni debelo crijevo.
Rodilji je potrbna i tečnost. Iz tog razloga je Uzvišeni rekao Merjemi: "Jedi i pij i budi vesela."
Ovaj ajet, dakle, sadrži niz mudrih poruka. Naredio joj je da jede sjveže hurme, te da pije vodu koja je potekla niže nje zbog potrebe organizma za tečnopću, kao što je to slučaj pri svakom velikom naporu, a naročito pri porodu. Voda otapa supstance koje se nalaze u hurmi što olakšava njihovo upijanje iz tankog crijeva.
Još joj je naredio da bude vesela. Uticaj duševnog stanja na tok poroda je ogroman. Strah i nemir su među glavnim faktorima koji izazivaju komplikacije pri porodu, kao što su zadovoljstvo i smirenost bitni faktori lahkog poroda.
Ovo nekoliko kratkih ajeta su savršena nadnaravnost jer prikazuju bitna dostignuća moderne nauke u području porodiljstva. Njihov stil je visok no i pored toga ga razumije svaki čovjek, bio on beduin ili građanin, učen ili neučen, živio on u prvom ili dvadesetom vijeku.
Merjem je postupila po uputama svoga Gospodara pa joj je porod bio olakšan, a krvarenje poslije poroda kratko: "Došla je svom narodu noseći ga." Otišla je, dakle, odmah pošto se porodila ne osjećajući bolove niti slabost.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 596
18.4.2010 14:29:26   
Private
Ukoliko bi sestre muslimanke znale velike blagodati koje sa sobom nosi trudnoća i rađanje, tada bi im iskušenja koja sa njima dolaze, postala puno lakša i draža. Obavjestio nas je donosioc radosnih vijesti, Poslank, s.a.w.s, "da je žena u trudnoći, sve do poroda, poput onoga koji bdije na Allahovom putu", a znamo koliko je stražarenje na Allahovom putu težak i zahtjevan zadatak, ali i koliko veliku nagradu sa sobom nosi.
Svaka mlada djevojka sanja o tome kako će jednoga dana imati svoju porodicu i dom. Mašta ona kako ce biti brižna majka i zamišlja svoje djevojčice sa dugom kosom ukrašenom raznobojnim mašnicama i šnalicama, u prelijepim haljinicama i o malenim sinčićima u bajramskim odjelima i kravaticama ... Međutim ,kada sazna da je trudna odmah počne da strahuje od problematične trudnoće, teškog poroda i bolesnog djeteta. Takvo psihičko stanje joj još više otežava trunoću, pa joj noći postanu besane, a ukoliko i zaspi tada sanja ružne snove koji se ustvari ne tumače jer su plod njenog opterećenja i razmišljanja, ali nerijetko ti snovi je opterete do te mjere da postane ubijeđena da će njeno dijete biti bolesno a porod težak.
Kako ne bi dolazile u ovako teška stanja, mlade djevojke trebaju da se upoznaju sa ljepotama majčinstva i rađanja i da budu čvrsto ubijeđenje da će njihova trudnoća biti prilika za velikom nagradom i blagodatima koje imaju samo trudnice. Da se vidi ženom koja će rađati buduće majke muslimanke i buduće mudžahide, čuvare islama te time ispunit svoju zadaću majčinstvaNajbolje je to opisao Poslanik, s.a.w.s, Sellemi, dadilji Poslanikovog, a.s, sina Ibrahima kada ga je upitala: „O, Allahov Poslaniče, obradovao si muškarce svakim hajrom, a nisi žene? “ Poslanik s.a.w.s. reče: „ Jesu li te tvoje prijateljice na to nagovorile? “ Ona odgovori: „ Jesu, one su me nagovorile. “ Poslanik s.a.w.s reče: „ Zar nije zadovoljna jedna od vas da kada je trudna od svog muža, a on je njom zadovoljan, da ima nagradu poput postača, klanjača na Allahovom putu? Pa ako je zadese porođajni bolovi, ne znaju stanovnici nebesa ni Zemlje, kakve je skrivene radosti čekaju. Pa kada rodi, ne izađe iz nje kap njenog mlijeka, niti će (dijete) posisati gutljaj, a da neće imati za svaki gutljaj i usisaj dobro djelo, pa ako noć probdije zbog njega, imaće nagradu kao da je oslobodila sedamdeset robova na Allahovom putu.“SubhAnallah, koja muslimanka nakon ove radosne vijesti ne bi poželila da ostane trudna što duže ili da bude stalno u stanju trudnoće???
Jutarnje mučnine su sasvim normalne za svaku trudnoću i one obično prestaju od onoga trenutka kada majka osjeti pomjeranje svoje bebe. Ponekad se uz mučnine javlja i žgaravica, ali uz grickanje badema i lješnjaka, ona će se, uz Allahovu pomoć, smanjiti. Danas postoje i veoma djelotvorni lijekovi za rješavanje ovih tegoba.
Ono što veoma zbunjuje mladu ženu, a posebnu onu koja je prvi put trudna, jeste njene stalne promjene raspoloženja: pretjerana osjetljivost i bezrazložno prolijevanje suza što ponekad zna iznervirat neupućenog muža i ostele ukućane. Međutim i to je sasvim normalno, prolazno stanje zbog činjenice velikih promjena koje se dašavaju u organizmu trudnice. Tu je i nervoza zbog stalnog osjećaja gladi i strah od gojaznosti i mogućnosti da zauvijek izgubi oblik svog tijela na koji se navikla.Muslimanka koja se pridržava Kur'ana i suneta nema razloga da se plaši jer ona ima uputstvo i odgovor na svako pitanje pa tako i recept za stanja trudnoće i lakšeg poroda, a to je blagodat koju sa sobom nosi hurma (datule). Prisjetimo se da je Allah, s.w.t, rekao Merjemi: “Zatresi palmino stablo, posut ce po tebi svježe datule (hurme).“ Dakle, ona je imala jedinu pomoć svoga Gospodara i blagodat hurmi, o kojoj je njen Pomagac, s.w.t, obavjestio.
Doista, nauka tek danas dokazuje blagodarenost ovog višenamjenskog voća, a kada je trudnoća i porod u pitanju tada je korist konzumiranja hurme višestruka:
- Ona pomaže i prije same trudnoće kao laksativ da se redovno ciste crijeva što je poreduslov za brži i lakši porod
- Takodjer pomaže da se buduća majka opskrbi sa potrebnom količinom šećera i svoju maternicu kao jedan veliki mišić pripremi na regulisanje i potspješivanje kontrakcija.- Obzirom da sadrži prirodni šećer, tada je jako korisna i lako probavljiva za dječiji stomak pa se iz tog razloga i dojenčetu masiraju desni kako bi ga okrijepili i ojačali, a još i olakšali iznicanje prvih zubića.
- Od hurmi se ne deblja već naprotiv one zbog svog laksativskog djelovanja podspješuju rad crijeva i pražnjenje te samim tim spriječavaju gojaznost.
- Datule su nakon poroda veoma djelotvorne za oporavljanje maternice i povećanje količine veoma kvalitetnog mlijeka za novorođenče.Pred sami porod lijepo i veoma korisno je da trudnica pije po kasiku cistog maslinogo ulja, a posebno pred sami odlazak na porod, kako bi uz Allahovu pomoć bilo olaksano rađanje i ojacana snaga uplašene buduće majke. Obavezno je da makar jedan puta dnevno pije mlijeko, jogurt ili jede sir kako bi se beba opskrbila sa kalcijom i vitaminom D koji su neophodni za razvoj skeleta bebe.
Rekao je Allahov Poslanik, s.a.w.s: “Allah je za maternicu zadužio meleka koji kaže: “Gospodaru ,kap tekućine.", “Gospodaru, zakvačak.“, "Gospodaru, komad mesa“. Pa kada bude trebao da završi stvaranje, kaze: “Gospodaru, hoce li biti muško ili žensko? Sretan ili nesretan? Kolika mu je opskrba? Koliko će živjeti? Pa se sve to upiše dijetetu u majčinom stomaku."
O ovoj poruci treba dobro da razmisli svaka buduća majka muslimanka, jer sebi ne smije dozvoliti da je takva pitanja meleka, koji upisuje sudbinu njenog milog, nedužnog djeteta, zateknu u stanju harama, nezahvalnosti ili neposlušnosti njenom Sveznajućem Gospodaru.
Ona će blagodati trudnoće iskoristiti maksimalno za sticanje nagrade mudžahida, za postizanje oprosta grijeha i otežavanje vage dobrih dijela. Muslimanska trudnica će puno doviti za sebe i svoju porodicu, za svoje nerođeno dijete, jer jedino što može promjeniti ljudsku sudbinu jeste dova, a tu blagodat veoma malo koristimo, kao što bespovratno propuštamo prilike i određena vremena u kojima se ona posebno prima.

(odgovor članu Private)
Neposredna veza do poruke: 597
18.4.2010 15:14:17   
Saraya
Da se nadovezem na Scarlett...

Sto se nikaba tice, mislim da je isto kao i sa namazom i dr. propisima- problem je u nama koliko smo spremni prihvatiti... To jeste od islama, i Allahov propis se nece nikada promijeniti, samo je do nas koliko mozemo i hocemo ponijeti na svojim ledjima... Ja tako gledam na svaki propis u islamu.
Koliko je nas mislilo da ne moze ispostiti ramazan, ili klanjati 5 dnevnih namaza, al kad postoji volja i zudnja za onim sto je kod Allaha, onda su svi izgovori nebitni.

Isto tako, uzmite drugi propis, ogovaranje na pr. Ja mislim da nijedna od nas nismo ciste od ovog grijeha, a to je kod Allaha veliki grijeh, za koji cemo odgovarati na Sudnjem danu, jer je tudja cast sveta... user posted image

(odgovor članu Private)
Neposredna veza do poruke: 598
18.4.2010 17:21:52   
spatzilein
samo je bitan iskren nijjet u ime Allaha, onda je sve lako. shejtan nas samo zavara da smo slabi i da nemozemo da podnesemo, sjecam se kad je moj babo poceo da posti on je sve mislio da je tesko uvijek je imao neki izgovor ''ja sam slabasan nemogu ..po citav dan radim tezak mi posao jos da postim, pa vrucine bicu zedan ...pa sta ako se razbolim .. itd. '' i kad je poceo da posti prvi dan zavrsio nije mogao da vjeruje da je uspjeo, odtad elhamdulillah svaki ramazan posti nikad ne propusti i jedva ceka da dodje ramazan kao i svi mi :)

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 599
18.4.2010 17:28:30   
moja barbika
U vrijeme posljednjeg Bozjeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.,zene su nosile nikab.To jest,u vremenu kada nije bilo fitne,zinaluka,nereda na zemlji,pa sta je onda sa nama...?Allah s.w. nas ne duzi da pokrijemo svoje lice,to je do zene,to je njen izbor(Allah da nagradi svaku koja ga nosi).A sto se tice sestara pod maramom,to je isto elhamdulillah.Neka se neke seke ne ljute na mene sto cu ovo reci,ali Allah nam u Kur'anu Casnom nije rekao obucite tunike i hlace nego spustite haljine svoje niza se...Da nas Allah s.w.sacuva svakog zla

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 600
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  22 23 [24] 25 26   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 [24] 25 26   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *