Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (19.10.2012 14:53:32)
|
IZVORNA PORUKA: Hannan Meni samo nije jasno,na osnovu cega se obavljaju namazi u Saudiji...mi imamo vaktije koje se odredjuju na slican nacin gdje se prati kretanje zemlje u odnosu na sunce tako da imamo unaprijed izracunata vremena namaza i tome se niko ne buni. Zasto je problem da se izracuna kretanje mejseca? Ako ce to doprijenijeti da se ujedine muslimani po tom pitanju to je vise nego korisno. Sumnjam da danas neko izlazi sa bijelim koncem i ceka kad ce se vidjeti u mraku da zaposti uz Ramazan. Namazi u Saudiji se obavljaju na osnovu vaktija isto kao u Bosni. Hidzretski mjeseci ne traju uvijek isto, i svaki mjesec u bilo kojoj godini moze imati 29 ili 30 dana. Vec sam spominjala ovdje da moze doci do problema ako se desi ovo isto sa Ramazanskim Bajramom, pa da jedni bajramuju a drugi poste jer tako pise u "vaktiji" i ujedno cine veliki grijeh,jer post prvog dana bajrama je haram. Ovo je bio samo primjer. A sto se tice namaza, mozda ni on nije 100% u tom trenutku kad pise na vaktiji, ali se namaz nikad nece pomjeriti za jedno citavo namasko vrijeme. Ako razumijete sta hocu reci... Znaci nece se desiti da pise da je podne u 12:00 a sunce bude na sredini neba tek u 15:00 (sunce na sredini neba oznacava vrijeme podne namaza). Moze se desiti da bude mala razlika. U potpunosti se slazem sa jasmin
|
|
|
|