Lejla Ka
|
Prvo da se izvinem onima koji očekuju moje odgovore, bila sam bolesna dva dana i totalno izvan upotrebe. Halima, ako dobro shvatam, ti bi radnim danima odsustvovala po nekih 5-7 sati, s tim da bi u tom periodu jednom došla da podojiš bebu? Iz toga predpostavljam da ti fax nije predaleko od kuće? Neke beba super kombinuju flašicu i dojku, nekim to ne ide, neke odu linijom manjeg otpora i ostave dojku u korist flašice. Jedna od pozitivnih stvari kod vas je da ste pregurali onu neku okvirnu granicu uspostave dojenja od 3 mjeseca, da bi sad beba trebala biti zainteresovanija za dojku jer joj dojenje više nije toliki napor kao na samom početku. Niko ti ne može garantovati kako će to kod vas funkcionisati dok ne probate. A kako nemaš druge opcije, solucija izdajanja i hranjenja na flašicu dok si odsutna ti je da ne kažem jedina. Postoji mogućnost da se bebi pokuša izdojeno mlijeko davati da pije iz šoljice, no zato bi trebalo za početak dosta strpljenja i vremena, a ne znam koliko si u mogućnosti da izvedeš pripremu za to, i da se beba nauči piti na šoljicu. Beba treba vremena da nauči jesti iz bilo čega drugog, jer do sad zna jesti samo iz dojke. Tako da kad krene na flašicu sigurno to neće biti odmah kao i na dojku, i trebat će joj vremena da shvati da je to obrok. Možda joj trebadne u početku davati više puta u kojima će ona uzeti po malo. Sve u svemu, polako, uz put ćeš se prilagođavati i ti i beba. Važno je da paziš da tehnika pijenja iz flašice ne utiće na tehniku dojenja (beba mora jako zahvatati bradavicu, uzimati je što više u usta, a pijenje na flašicu će je sigurno u početku zbuniti, pa ti vodi računa o tome kad dojiš) jer bi ti tako stradale bradavice. Javljaj se opet ako treba Leona, mislim da će vama biti potrebno samo malo prilagođavanja. Vi odsustvo možete pokriti krutim obrocima, može i po malo ali nuditi češće. Beba će shvatiti situaciju da tebe nema i da će neko drugi biti tu za nju. Takođe mislim da ne bi trebalo biti većih problema za tebe, osim što trebaš pratiti situaciju, i ako bi osjetila prepunjenost, samo malo izdoji, tek toliko da dojka ne bude tvrda (vjerovatno će ti trebati neka posudica za to, ne u svrhu da ostavljaš to mlijeko, već čisto radi diskrecije u, predpostavljam, toaletu).