Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: CombatKitten Drage moje, vraćam se na posao za 5 mjeseci (beba će imati 12 mjeseci), da li mi je rano da se počnem pripremati za kombinaciju dojenje+posao??? Beba sada ima 7 mjeseci i krutu hranu je lijepo prihvatila. Jede dva puta dnevno hapicu (povrtna, žitarice, voćna) naravno pojačat ću joj te obroke u narednih 5 mjeseci. Dojim je ujutro, poslije svakog obroka u toku dana i usput kad god trazi, pred spavanja obavezno i u toku noći. Nažalost nemam mlijeka u izobilju, možda bi dnevno mogla 50-90 ml izpumapati. Jedno vrijeme sam ujutro izdajala, jer je bebe jedan period spavala cijelu noć, pa mi je mlijeko oslabilo tad. Rano ti je. Jer dijete od 7 mjeseci i isto to dijete od 11 mjeseci je OGROMNA razlika. I na psihičkom i na fizičkom nivou, naročito na nivou ishrane. A pogotovo dijete od 12 mjeseci, koje može sasvim uredno izdržati bez majke (tj. bez podoja) period od 8 radnih sati (i ono dok odu i dođu kući), i može se taj period pokriti krutom hranom. Znači dovoljno ti je da nekih mjesec prije kreneš sa promjenama nekih eventualno "kritičnih" navika tipa višesatno ostajanje na čuvanju, dnevno uspavljivanje bez dojke ... Sve to će dijete od 11 mjeseci sasvim drugačije variti nego ono od 7. IZVORNA PORUKA: CombatKitten Imam sreću da imam normlanog poslodavca i živim 5 minuta od posla, znači izlazak neće biti problem, ali sta da očekujem kako će to na bebu uticati? Jedna teta iz jaslica mi je rekla da ako cu je upisivati u jaslice da lagano počnem sa odvikavanjem, jer bi nastao haos kad bi dolazila u jaslice da je dojim, kaže mogu je onda komotno odmah povesti kući???? da tražim tetu čuvalicu ako je to istina??? Ako se odlučiš na korištenje pauze za podoja to je tvoje pravo, na dijete će uticati tako da će vremenom znati da će mama doći tad i tad i dati mu da doji. Teta iz vrtića ima problem sa dojenjem. Stvar je u tome da li je kod nje taj problem u tolikoj mjeri da nadvlada profesionalnost. U nekoj utopijskoj zajednici, svjesnoj važnosti dojenja, svaka majka koja to želi bi imala mogućnost da svoje dijete posjeti u toku dana i podoji ga i u jaslicama. Mislim da ova mogućnost u našim državnim ustanovama ne postoji, i da zavisi isključivo od dobre volje osoblja. Ako je tebi to jako bitno, možeš vidjeti kakvo bi raspoloženje bilo u nekom privatnim jaslicama, ili kakve su razlike u cijeni za opciju tete čuvalice. IZVORNA PORUKA: CombatKitten Ili da vec sad počnem spremati zalihe mlijeka, po koliko toliko, (zrno po zrno pogača)? ili da postepeno smanjujem dojenje na 2-3 puta dnevno i ne ukidam noćno??? Kao što sam ti gore već rekla, sa 12 mjeseci tvoje dijete se može pokriti krutom hranom period kad si na poslu, tako da ti zaliha nije neophodna, dojit ćeš kad ste zajedno, a za smanjivanje i ukidanje je još rano. Mislim da si se rano opteretila, ali na vrijeme potražila savjet i iskustva