boogy woogy -> RE: Dojenje na javnom mjestu: da ili ne? (4.6.2009 23:00:54)
|
IZVORNA PORUKA: Alma 2009 Sigurna da bebi nece nista biti ukoliko joj u takvim situacijama ( koje ce se desiti mozda 3-4 puta ) dam SVOJE izdojeno mlijeko. Mislim da ce joj puno vise stetiti pusenje u trudnoci i u blizini bebe , farbanje i slicne stvari.(Ja sam licno bila pusac 10 godina i odmah prestala , bez ikakve dileme ). Mene smatraju ''frikom'' , na sto sve gledam u trudnoci i strasno se nerviram na rijeci tipa : ''Hajde ba , nece mu nista biti ...'' ili '' I mi smo to i to , pa nam nije nista bilo, nemoj pretjerivati ...'' Za mene je dojenje jedan intimni trenutak , koji mama i bebica dijele, koji treba da je oslobodjen nervoze i stresa. Buljenje u meni izaziva taj osjecaj i licno mislim da je to stetnije nego u vise od 1000 dojenja u prvih 6 mjeseci , dati 3-4 puta svoje mijeko iz flasice. Bebe osjecaju nasu nervozu. A za mene ce to biti i odredjeno prilagodjavanje djeteta na flasicu , zbog sokica koji se kasnije pocnu davati, svakako bi joj pokusala dati par puta , da vidim kakom reaguje na oblik dudice. Ja sam ZA dojenje (elegantno i diskretno) na javnom mjestu. Ranije sam pisala na koje nacine se to sve moze garderobom "prikriti" na javnom mjestu. Naravno svaka majka odlucuje za sebe i svoju bebu. Ja samo zelim da ukazem novopecenim mama dojiljama da se ne ustrucavaju i da su sa dojenjem bebe puno slobodnije u kretanju. Za mene to nisu bile situacije "3-4 puta", jer sam od rodjenja svoga sina bila izuzetno pokretna. Cak sam isla i na sluzbeni put avionom u Englesku sa svojim tad 9 mjesecnim sinom koji je dojio u avionu, na aerodromu, u autobusu itd. itd. Nikad nisam osjecala vecu slobodu i povezanost sa svojim djetetom nego kada dojim bilo kad i bilo gdje. Sa dojkom sam uvijek sigurna. Uostalom, dojenje je bebama vise od hrane. Kad padnu i udare se - dojenje je tu. Kad dobiju vakcinu i placu - sika je tu. Kad avion polijece i zacepe mu se usi - hop sika rjesava sve. Bilo kuda, sika svuda[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] P.S. Sto se tice flasice, moje iskustvo je pokazalo da dojenje i flasice/dude nisu bas najbolji "jarani" jer vecina problema i strajkova dojenja su uglavnom izazvani tzv. "konfuzijom bradavica". Takodjer, smatram da sokici nisu potrebni bebama. Mozda sam freak u ocima nekih ljudi, ali moj sin ne pije sokice (pije vodu, jogurt i doji) i jede svaki dan 2-3 vocke.
|
|
|
|