teacher75
|
to putovanje cu pamtiti citav zivot, najljepse putovanje u mom zivotu buduci da nismo imali svadbu, vec samo vjencanje u opcini i rucak sa roditeljima i kumovima, odlucili smo da odemo na neko egzoticno putovanje. bilo je tesko naci aranzman van evrope i uklopiti u termin, pa smo se odlucili za jednu od najzanimljivijih i najljepsih drzava u evropi- spaniju, tacnije andaluziju i madrid. prvo smo isli avionom do madrida. sve smo unaprijed rezervisali sami putem interneta. u madridu na aerodrumu nas je cekao rezervisan rent-a-car, pa smo se odmah uputili u andaluziju. voznja do prve destinacije trajala je nekoliko sati, ali je voznja autoputom bila predobra, autoput tamo se ne placa (putarina), ceste su odlicne a krajolik fantastican (polja, vjetrenjace, maslinjaci). prvi grad u kojem smo bili je bio cordoba. hotel je bio fantastican, malo van grada ali predivan, lijepo uredjen i puno zelenila okolo.nazalost stigli smo navecer, pa nismo nigdje to vece izasli, tako da smo imali samo sutradan da sve obidjemo. posebno mi se svidio stari dio grada, gdje ima nekadasnja dzamija iz perioda maora koja je sada crkva, predivne uske bijele stare ulicice, balkoncici sa cvijecem i restorani-kafane na otvorenom. novi dio grada je pun modernih prodavnica, pa smo malo obavili shopping. popodne smo se uputili za malagu, koja je lijep grad na moru, prepun turista.vidjeli smo kucu gdje je picasso rodjen i jos neke atrakcije. zatim smo 2 dana bili u sevilli koja je najveca od gradova u andaluziji, i jedan od najljepsih. ima mnostvo velicanstvenih gradjevina, real alcazar, katedrala, spanski trg, ne zna se sta je ljepse..poslije seville isli smo u granadu i tamo obisli cuvenu alhambru. hotel nam je greskom bio sa 5 zvjezdica (imali smo srece). nakon granade uputili smo se u madrid, takodjer putovali nekoliko sati.tamo smo ostali 5 dana. madrid me je odusevio, za mene najljepsa evropska metropola u kojoj sam bila, prepun predivnih trgova, parkova, gradjevina, muzeja, kafana, ne zna se sta je ljepse. madrid je grad koji zivi 24 sata, u po noci sve je otvoreno i vrvi turistima i lokalnim stanovnistvom, svi restorani rade, kafici, klubovi.shopping je fantastican. bili smo u jeftinom hostelu u samom centru grada, tako da smo svugdje mogli ici pjeske. najvise mi se svidio park retiro.u muzeju smo gledali picassove i dalijeve slike. jednu noc smo vecerali u kubanskom restoranu gdje su uzivo pjevali kubanske pjesme a gosti su plesali salsu. otisli smo i u otkaceni dio chuecca gdje izlazi alt_ernativna mladez, transvestiti, homosexualci. bilo je zanimljivo vidjeti svakakve cudne ljude . ne mogu reci sta mi se najvise svidjelo u madridu, mozda ta atmosfera, puls grada koji zivi 24 sata, sad bih preselila tamo da mogu! jedan dan smo otisli na izlet u srednjovjekovni viteski gradic toledo, koji je kao iz viteskih filmova. nakon 12 dana naseg medenog mjeseca doslo je vrijeme da se vratimo kuci povratak je opet bio avionom iz madrida. vratili smo se prepuni utisaka, sa bolnim nogama, upalom misica od hodanja i nadom da cemo se opet nekada vratiti i napraviti turneju po spaniji...