magnolija* -> RE: Kuhati danas za sutra (20.12.2009 12:43:05)
|
IZVORNA PORUKA: emma.L magnolija_mo, ja još čekam na recept za taj pirjan i nadam mu se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Ako je to ono što je moja mama pravila, ne vjerujem da će ikada ostati nešto za podgrijavanje. A ostalu zelen ja podgrijavam- raštiku i blitvu. Naravno da se japrak podgrijava, pa kako bi i napravili 5 japraka za ručak [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] . pirjan je vrlo jednostavan, brzo se napravi, a zdrav i ukusan.... mljac ja na malo ulja izdinstam zeleni luk (ako ga imas bolje je zeleni luk s perima, nego crveni) i pera i onaj bijeli gornji dio, isjeckan na kolutice, na to dodam iskrizan spanak (na krupnije nego sto krizate za zeljanicu) i poklopim malo da spadne. dodam samo vegetu, biber, crvenu slatku papriku i malo koncentrata paradajza (ove "crveni" ne stavljati previse da ne preovlada njihov ukus). po vrhu spanaka posuti rizu (otprilike da bude rize skoro isto kao i spanaka, samo da je ne bude vise) i onda zaliti vodom, ali pazljivo, da riza ne spadne na dno. ne mijesati dok riza ne bude skoro gotova, povremeno po potrebi dodavati vode dok se riza ne skuha i to je to. ja ga jedem samog bez ikakvih dodataka, a moja mama, na serviran pirjan, stavi ispeceno jaje na oko. eto, pa ako budes pravila, javi kako kakav je ispao! u slast ! a za to podgrijavanje, ne znam ni ja, tesko da se moze stalno praviti nesto sto ce se jesti samo tek napravljeno. ma briga me da je ne znam kako kancerogeno, a sta nije?! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|