Kuhati danas za sutra (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Ivona -> Kuhati danas za sutra (15.12.2009 0:43:51)

Eh,drage moje,ja sam vam prosle sedmice pocela raditi [sm=bravo.gif]
Moju Selenu sada cuva svekrva.Obzirom da je ne zelim opterecivati kuhanjem,a kako hocu da moja djevojcica ima rucak na vrijeme,moram kuhati navecer za sutradan.

Koja se jela mogu praviti?Nadam se da cete mi dati dosta prijedloga [sm=smiley1.gif]

Mi jako volimo variva,ali sve ih pravim sa krompirom (bilo da je rijec o leci,grasku,kupusu,mahunama i td.)...,pa me zanima da li bi valjalo ako nabrojana jela napravim navecer,a da svekrva sutradan skuha posebno kropmir i doda u to???[sm=zmeden.gif]
Zasto je uopste opasno da krompir prenoci tj. duze stoji spremljen?




Niobe -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 0:49:43)

Ja uopste nisam znala da je opasan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Znam da je opasan spinat koji prenoći, jer je drugi dan izuzetno toksičan.
Najela sam se u zivotu ko konj krompira od jucer. kuku meni.
Trenutno ne znam sta bih ti preporucila, al svakako se jos javim na temu, nakon konsultacije s mamom.





Ivona -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 0:57:00)

Joooj dobra si...[sm=smiley36.gif]Kako si uspjela to ne cuti???[sm=smiley36.gif]
A za spinat mi je receno da se cak ne smije ni podgrijati [sm=zmeden.gif]

Samo mi nisu jasne one HIPP slane kasice sa krompirom,a ona sa spinatom je bas u kombinaciji sa krompirom [sm=zmeden.gif] Ma,strasna mi je pomisao na te slane kasica,kojima je rok trajanja 2 godine i koje jos tek tako stoje na rafama.Mi smo to zaobilazili u sirokom krugu.

Ja sam u nedjelju za danas napravila teleci gulas i rizu sa prasom.Danas za sutra:pilecu corbicu sa mrkvicom,persunom,lukom,brokulom,karfiolom i tarhanom...Vec mi ponestaje ideja [sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 8:15:14)

IZVORNA PORUKA: Niobe

Ja uopste nisam znala da je opasan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Znam da je opasan spinat koji prenoći, jer je drugi dan izuzetno toksičan.
Najela sam se u zivotu ko konj krompira od jucer. kuku meni.
Trenutno ne znam sta bih ti preporucila, al svakako se jos javim na temu, nakon konsultacije s mamom.




Potpisujem Niobe, fakat prvi put cujem da je krompir opasan ako ostoji, evo ja sam zivi dokaz da nije...Jucasnjeg krompira sam pojela na tone....
Ni ja ponekad nemam vremena praviti svaki dan hranu, pogotovo kad sam radila, uvijek bih variva napravila malo vise  tako da moze biti i za sutra dan, samo stav u frizider i nista mu nece biti....




bebacha -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 8:18:14)

Ja samo ne praktikujem grijat spinat.svo kuhanje se moze grijat.ja mislim dase krompir ne treba jesti sutradan ako nije bio u vodi odnosno ako je bio suh pa je vjerovatno pocrnio.tako da sva kuhanja mozes pravit za sutra,supe,corbe,gulas(pa nek svekrva samo skuha rizu ili tjesteninu),sarmu,kiseli kupus s mesom i rizom,prasu s rizom,piletinu s rizom.




Nedi -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 8:44:38)

Hehe evo i Ivone u problemima običnih smrtnika...čestitam još jednom ušteliti ćeš se za koju sedmicu. Znam da se krompir i zelje ne jede od jučer ali mi (mm i ja) pojedemo čorbu od predhodnog dana i u sebi kontam valjda nam neće ništa biti. Ja nikad nisam dala ništa od jučer Nediju, teta mu svaki dan skuha friško. A nije mi jasno zašto bi opterećivala sveki kuhanjem? Pa valjda će to iz ljubavi raditi za svoju unuku? Mi imamo TETU a ne NENU/NANU/MAJKU i kuha svaki dan. U nedjelju skontam šta će jesti cijelu sedmicu, provjerim da li u frižideru ima sve što im je potrebno i sad joj samo nabrojim, a jednom na početku sam joj objasnila kako će skuhati i kod nas to savršeno funkcioniše. Kad kupim meso odmah nasiječem komadiće dovoljne za jedan ručak i stavim u zamrzivač.
A možeš praviti: grah, mahune, kupus, razna rižota samo promijeniš začine i vrstu mesa, isto tako i gulaš - mijenjaš vrstu mesa i prilagodiš začine, punjene paprike (mesom ne krompirom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), sarmice - sa svim vrstama "omota" ...




Anoniman -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 9:09:40)

za krompir sam znala al me zadeveraste sa špinatom-stvarno nisam imala pojma... a šta sam ga pojela podgrijanog[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3.gif[/image]
Najbolje ti je grah on je provjeren, može stojati i sedam dana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image],





selma2008 -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 9:12:26)

najbolje za djete da se kuha svjeza hrana mislim da se ne podgrijava ali nuzda zakon mijenja ja isto znam za krompir da nemoze i najbolje bi bilo barem to da joj doda naknadno




w.pooh -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 9:18:27)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] za krompir[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
čula sam za špinat i za gljive




bebacha -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 9:28:49)

al de nek mi neko kaze zasto krompir ne smije prenocit.ja znam samo da se spinat i gljive nesmiju grijat.mi i Ajla smo pojeli krompira koji prenoci uhuh.obicno pravim corbe za dva ili tri dana.a sta je onda sa kasicama iz teglice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




new mama -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 9:38:25)

Ma i ja sam cula da krompir i spinat ne valja da prenoci,ja sam se licno najela i jednog i drugog,pa nista mi evo nije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image],a ja Ajni dajem nesto i sto prenoci,supice,neka variva,a  nekad i neku corbicu sa krompirom koja prenoci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]ali uglavnom gledam da joj dajem svjeze napravljenu hranu,ali nekad ako nestignem da napravim onda i ovako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




tea lana -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 9:53:45)

Krompir odrasli i mogu jesti ali za djeciji zeludac bude suvise tezak,jer kao ispusta neke toksine koje nemam pojma i ja to tek cula prije 2godine.Mozes pohovati snicle pa ih ostaviti u frizider kao i one fasirane.Mozes napravitri grasak i mrkvicu a kasnije ako bas zelis skuhati jos koji krompir a i ne moras.Ja cesto sam pravila mladu prasu sa rizom meni licno bolja kad prenoci.Punjene paprike sarmice sve to moze stajati.Kao i grah sitni cevap,cuftete,a prilog od kronpira uvijek mozes taj dan praviti.Evo jedan mali savjet kako sam ja kropir pripremamala dan ranije a spremala sutra.Ogulim kronpir i narezem ga potopim u mlijeku i ostavim u frizideru,sutra prije spremanja samo ga saperem i koristim.




Amrino -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 10:01:55)

Krompir navodno ispusta neke toksine...I ja kad god mi npr. ostane nekog jela za sutra- izvadim krompir iz njega pa tek onda u friz. Mozda sam par puta pijeka krompirusu "od juce" ali...znam da ne valja ni pod razno.
Ivona- kao prvo cestitam! Neka ti je hairli i sa srecom! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Mozes kuhati uglavnom sve osim krompira [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (naravno da njega naknadno mozes dodati u svako jelo), tjestenine...(jer meni je bljak ako se ohladi pa podgrijava) ali mozes recimo praviti razne sosove, umake pa da sveki samo ubaci pilav ili makaroncice kojima treba po 5 minuta.
Ne znam sta ti Selenica voli papati ali znas i sama sta uglavnom od jela moze da se podgrijava a sta bas i ne.
Neka jela mozes podgrijavati (bar ja tako radim) u vatrostalnim posudama u rerni pa budu bas ukusna- kao da si ih tek napravio...
Ma to ti je mozda sad "problem" ali ufuracete su novi raspored ubrzo pa ces praviti sve redom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...
Ja najcesce napravim dosta "temeljca" i napravim veliku kolicinu supe koja nam bude po dva- tri dana. Supa mi je glavno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...a Hamzi recimo u tu supicu ubacim ili kus- kus ili makarone...ili rizu...ako MM i ja hocemo jesti nesto sto on ne moze (posmiga nam se pizza...ili cevapi).




emma.L -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 13:45:38)

Mislim da špinat koji se dva puta grije (tj. kuha pa onda grije) stvara mravlju kiselinu u velikoj količini- tako su meni objasnili. A krompira sam pojela podgrijanog i sosova od gljiva gomile. Ema stalno jede podgrijano. Ako planiram da jede juhu dva dana, toliko i napravim i stoji u frižideru. Ako ima više, te doze joj zamrznem i odleđujem po potrebi. Grah joj isto zamrznem.
Savjet za makarone- ne miješati sa sosom ako nešto ostane, nego odvojeno staviti u frižider. Sutra makarone samo ubacite u kipuću vodu i procijedite, budu odlične.
Ivona, možeš napraviti i šnicle u saftu, grah, paradajz saft za rižu ili tjesteninu, puno guste juhe sa povrćem i lešo mesom, đuveč, bosanski lonac bez krompira, podvarak sa suhim mesom ili kobasicama...




sarayka -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 17:59:17)

nsjčesce kuham tako....cak neka variva kuham i preko vikenda za tu sedmicu (grah, buraniju....) bitno je samo da ostane u frizideru .




dana3 -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 19:18:55)

krompir ne smije prenociti npr zacinjen a da nije kuhan ili pecen u drugom slucaju-moze.namirnice koje ne bi smejle da noce su:spinat, sve vrste pecuraka posebno saMpinjoni i kad su pomijesani sa necim.
riza,makaroni,grah,pite sv eto moze da se napravi i ostavi




ivanak -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 19:28:01)

pasta na bilo koji način može
patata kuhana ne može za drugi dan.
Od povrća bi moglo prenoćiti, ali sa time da ne začiniš sa uljem....ali opet ne kontam zašto ne možeš povrće skuhati kad dođeš sa posla - to je 20 minuta kuhanja.
Variva kao što su kiseli kupus, grašak sa mrkvicom može maksimalno dva dana.
Juhicu ako domaću kuhaš, pastu posebno, jer onda tako može stati. Možda ti je najbolje neka jela skuhati pa zamrznuti ( recimo sarmice, punjene paprike....varivo bilo koje, ali koje nema patate ) i dodaš prilog.
Meso koje si pekla može za drugi dan, ali prigano kad dođeš sa posla prigaj




larina -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 20:24:45)

ma ja uvjek brzo napravim rucak,vazno mi je da se samo niko oko mene ne vrti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]to za krompir i zelje nisam znala-al sad mi je jasno kad sveki napravi pitu od zelja navece ostavi na balkon i tek je pece kad joj treba(svi se razbole )[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Ivona -> RE: Kuhati danas za sutra (15.12.2009 23:59:59)

Hvala na savjetima...,to je uglavnom sve ono sto sam i ja imala na umu [sm=smiley1.gif]
Nije mi to neki sad problem i znam da cu se brzo ufurati,ali eto na ovom nasem forumu se otvori dnevno bar jedna extra glupa tema,a ja pomislih da bi ovo moglo biti korisno i meni i drugima u slicnoj situaciji [sm=smiley1.gif]
Nedi,objasnit cu ti malo detaljnije (kada izadjemo na kafu) zasto ne zelim da sveki kuha [sm=jezicek.gif]
ivanak,dosta toga ja mogu napraviti kad dodjem s posla za 20-tak minuta,ali Selenin rucak je oko 14h,a mi dolazimo kuci oko 16.30h.
Vidim da su misljenja podijeljena kada su u pitanju krompir i zelje...,ali ja ipak mislim da to treba jesti svjeze.
Naravno da bi bilo najbolje da uvijek jede svjezu hranu i do 18 mjeseci je i jela...Sve je bilo podredjeno njenom ritmu.Ne zelim to puno poremetiti...,zato sam i trazila ideje od vas [sm=smiley1.gif]
Hvalaaaa i pisite opet ako se necega sjetite.




Nedi -> RE: Kuhati danas za sutra (16.12.2009 9:40:27)

Eh sad cu ja organizovati kaficu da vidim kako se koprcas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Lalana -> RE: Kuhati danas za sutra (16.12.2009 9:57:09)

No odnosi se na kuhani krompir nego samo na przeni i peceni krompir, pravilo e drugacije ako je skuhano. Vjerujte ja kad pojedem krompir przeni od jucer povratim u 99 % sucajeva, a kuhani ni ne osjetim.




Ivona -> RE: Kuhati danas za sutra (16.12.2009 18:48:41)


IZVORNA PORUKA: Nedi

Eh sad cu ja organizovati kaficu da vidim kako se koprcas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Znam na sta aludiras [sm=jezicek.gif]
Koprcam se ja odlicno...,a na kafe mi se sada ne izlazi,jer previse pozelim mrvicu...Ako odlucim izaci,necu zahtijevati izlazak u 20h...Moze i u 18h sto se mene tice [sm=smiley1.gif]




magnolija* -> RE: Kuhati danas za sutra (19.12.2009 20:21:13)

ja sam neki dan saznala da je spanak pravo opasan kad se podgrijava i prenoći, kao i gljive. izgleda da svu zelen nije dobro podgrijavat, posebno spanak [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
a ja baš volim kad se pirjan od spanaka podgrije, i većinom ga pravim danas za sutra, kao i japrak (ne znam kako u bosni zovete sastav od punjenih paprika, zamotan u zeleni kupus) [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




emma.L -> RE: Kuhati danas za sutra (20.12.2009 9:04:56)

magnolija_mo, ja još čekam na recept za taj pirjan i nadam mu se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Ako je to ono što je moja mama pravila, ne vjerujem da će ikada ostati nešto za podgrijavanje.
A ostalu zelen ja podgrijavam- raštiku i blitvu. Naravno da se japrak podgrijava, pa kako bi i napravili 5 japraka za ručak [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image].  




magnolija* -> RE: Kuhati danas za sutra (20.12.2009 12:43:05)

IZVORNA PORUKA: emma.L

magnolija_mo, ja još čekam na recept za taj pirjan i nadam mu se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Ako je to ono što je moja mama pravila, ne vjerujem da će ikada ostati nešto za podgrijavanje.
A ostalu zelen ja podgrijavam- raštiku i blitvu. Naravno da se japrak podgrijava, pa kako bi i napravili 5 japraka za ručak [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] .  



pirjan je vrlo jednostavan, brzo se napravi, a zdrav i ukusan.... mljac
ja na malo ulja izdinstam zeleni luk (ako ga imas  bolje je zeleni luk s perima, nego crveni) i pera i onaj bijeli gornji dio, isjeckan na kolutice, na to dodam iskrizan spanak (na krupnije nego sto krizate za zeljanicu) i poklopim malo da spadne. dodam samo vegetu, biber, crvenu slatku papriku i malo koncentrata paradajza (ove "crveni" ne stavljati previse da ne preovlada njihov ukus). po vrhu spanaka posuti rizu (otprilike da bude rize skoro isto kao i spanaka, samo da je ne bude vise) i onda zaliti vodom, ali pazljivo, da riza ne spadne na dno.
ne mijesati dok riza ne bude skoro gotova, povremeno po potrebi dodavati vode dok se riza ne skuha i to je to.

ja ga jedem samog bez ikakvih dodataka, a moja mama, na serviran pirjan, stavi ispeceno jaje na oko.

eto, pa ako budes pravila, javi kako kakav je ispao!

u slast !


a za to podgrijavanje, ne znam ni ja, tesko da se moze stalno praviti nesto sto ce se jesti samo tek napravljeno.
ma briga me da je ne znam kako kancerogeno, a sta nije?! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>