RE: Kuhati danas za sutra (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


sara.at -> RE: Kuhati danas za sutra (22.12.2009 17:43:01)

za krompir i gljive sam znala al spinat za njega nisam...
Puno ti je lose kad tjestenina odstoji ohladi se pa se podgrije (nebitno koja za supu ili paste)
to ti je onda cisti secer,onda tvoj bebac u jednom obroku unese kolicinu secera koja mu je dovoljna za 3 dana!
Lose je za odrasle a kamo li onda za djecu...[sm=smiley1.gif]




magnolija* -> RE: Kuhati danas za sutra (22.12.2009 20:00:51)


za tjesteninu nisam znala !

ispade da se nista ne smije podgrijavati, grozno.




Ivona -> RE: Kuhati danas za sutra (4.1.2012 1:10:29)

Da malo "podignemo" temu ;)

Pocinjem raditi za 1,5 mjesec,pa sam dosla na ovu "svoju" temu da se malo podsjetim.Nakon 2 godine imamo puno vise forumasica,pa samim tim i vise ideja,nadam se ;)





NINNICA -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 16:49:21)

Evo ja prvi put cujem za krompir obzirom da je moja mama radila 20 g  u raznim restoranima u Njemackoj,  koji su praktikovali kuhati krompir navece pa ohladjen drzati u frizderu, tako da  bi se sutra dan mogao mogao proprziti sa zacinima i prilog bude gotov za  par minuta. Iskreno i ja to praktikujem  i tako se hranimo cijeli zivo, nikad nismo imali nekih problema, niti tegoba za zelucem i sl.




Anoniman -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 17:03:29)

Ja cesto puta napravim vece prije rucak, pogotovo ako taj dan imam obaveza, pa fakat ne mogu stici , dok oko malog , dok tamo vamo a jesti se mora, njemu sve na vrijeme gledam da je postavljeno....Variva kukam noc prije, kupus, grah ili jela kojima duze treba...Spinat i gljive nikad ne podgrijavam , krompir redovno ja i volim jucerasnji krompir, meni mnogo ukusniji....




leona81 -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 18:14:19)

IZVORNA PORUKA: sara.at

za krompir i gljive sam znala al spinat za njega nisam...
Puno ti je lose kad tjestenina odstoji ohladi se pa se podgrije (nebitno koja za supu ili paste)
to ti je onda cisti secer,onda tvoj bebac u jednom obroku unese kolicinu secera koja mu je dovoljna za 3 dana!

Lose je za odrasle a kamo li onda za djecu...[sm=smiley1.gif]


daj mi izvor? dokaz? nema nikakve logike da tjestenina podgrijavanjem bude cisti secer, jer je ugljikohidrat i podgrijavanjem ne moze postati nesto drugo




leona81 -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 18:17:07)

krompir - ne valja jesti dan poslije ali ja ga jedem, ali ne dajem malenoj...
spinat, blitva - to znam da ne valja ali i to sam znala jesti...
ja najcesce kuham nocu za sutra iako ne radim jer mi je tako lakse da se organizujem oko ostalih obaveza, supu temeljac napravim i svaki dan izvadim koliko treba pa dodam povrce neko, tjesteninu ili neke zitarice - zob, raz, jecam...




chuci -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 18:20:55)

ja pretražival apo internetu i nigdje na stranim stranicama ne nađoh da se krompir ne smije podgrijavati ili da podgrijavanjem postaje toksičan odnosno otrovan

jedino na našim forumima i nekim blogovima nađoh da se ne smije podgrijavati
iako ni na našim stranicama ne nađoh ni jednu osobu koja se otrovala od jučerašnje krompir kalje ili nečeg sličnog


na stranim stranicama jedino piše da treba krompir da se ugrije na što veću temperaturu kad se podgrijava u rerni odnosno ako je juha ili varivo u pitanju treba da proključa.

eto




Ilhana RR -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 18:21:47)

Sve sto se u frizder/zamrzivac stavi brzo i postigne temperaturu od ispod 8 stepeni je jestivo sutradan ili kad izvadis iz zamrzivaca pod uslovom da podgrijavanje dostigne najmanje 72 stepena... Ovo je jedan od higijenski zakona u swedenu.... i ko nema dokumentaciju za ovo moze ostati bez restorana...





Ilhana RR -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 18:29:13)


IZVORNA PORUKA: chuci

ja pretražival apo internetu i nigdje na stranim stranicama ne nađoh da se krompir ne smije podgrijavati ili da podgrijavanjem postaje toksičan odnosno otrovan

jedino na našim forumima i nekim blogovima nađoh da se ne smije podgrijavati
iako ni na našim stranicama ne nađoh ni jednu osobu koja se otrovala od jučerašnje krompir kalje ili nečeg sličnog


na stranim stranicama jedino piše da treba krompir da se ugrije na što veću temperaturu kad se podgrijava u rerni odnosno ako je juha ili varivo u pitanju treba da proključa.

eto



mi od "starog" krompira koji je u roku od 4 sata dpao na temperaturu od +8 ili nize nakon dva dana pravimo krompirovu salatu i jos niko nije umro a radim u bolnickoj kuhinji jos malo pa 10 godina...

A inace kazu da je kuhani krompir koji se u mikrotalasnoj podgrije dobar za mrsanje jer mikrotalasna ubije veliki dio uglikohidrata...

;)




NINNICA -> RE: Kuhati danas za sutra (20.1.2012 21:20:28)

Pa eto ja bi  prva nastradala da je tako kao sto se prica jer cijeli zivj jedem hranu koja je napravljena  najmanje dan prije. posto je majka radila po cijeli dan  subotom je pravila  razlicita jela i po porcijama stavljala u zamrzivac tako da dio koji se podgrije odmah se i pojede jer ta hrana ne valja da se podgrijava dva puta. i recimo meso koje je bilo u zamrzivacu bolje je iskoristiti za jelo koje nece opet u zamrzivac ili frizider.  i ja isto tako  npr sarmu kad pravim napravim po 40-50 kom i u porcije i uvijek imam rucak kada nemam vremena se posvetiti kuhanju. To je cista glupost sto ljudi izmisljaju. isto tako znam da krompir gubi skrob u sebi ako dugo stoji u vodi recimo al to neznaci da cemo se potrovat....




Ivona -> RE: Kuhati danas za sutra (24.1.2012 17:15:20)

Ipak sam uspjela "podici" temu ;) Super!
I ja sam ovo za krompir cula od drugih.U periodu izmedju kreiranja ove teme (kada sam trebala poceti raditi poslije prvog porodiljskog) i danas(kada trebam na posao poslije drugog porodiljskog),ja sam x puta pojela kuhani krompir,a davala sam ga i kcerci.Ne bi nam nikad nista [sm=smiley1.gif]
Namjeravam to i od sada raditi,pa i sinu tako davati.Njemu ce biti 11.5 mjeseci kada pocnem raditi,pa mislim da je i on vec dovoljno veliki za malo slobodniju ishranu.
Iako je super nekada preskociti kuhanje (tj.skuhati navecer za sutra ili skuhati rucak odmah za 2 dana),kako bismo vrijeme u potpunosti posvetili nekim drugim stvarima,ja sam do sada uglavnom kuhala svaki dan svjeze.Damo sebi oduska jednom u sedmici,kada kupimo pitu ili nesto drugo,a dan provedemo u hodanjcu
[sm=smiley1.gif]




taurus -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 14:48:30)

ja sam x puta napravila neko jelo sa krompirom noć prije i sutradan podgrijala
nije nam ništa bilo[sm=smiley36.gif]

ja inače kuham naveče za sutra jer radim...čim se ručak ohladi stavim u frižider, a sutradan podgrijem skoro do ključanja
dok je R bio beba (a i sad za E) iskuhavala sam supu od koljenice ili piletine, odvajala meso i temeljac u čašice i ledila....svaki dan u to dodavala neko povrće sa rižom ili krompirom (tako mi je radila i teta čuvalica), pa su bebe uvijek imale svježe pripremljen ručak




mama75 -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 14:53:06)

Ja sam cesto podgrijavala krompir, ali sada izbjegavam. I to od kako sam gledala Seselja, sudjenje, i on govori kao: truju me i hranom, donose mi podgrejani krompir [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] E kontam, vala kad on nece, nece ni moja djeca [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Tako da izbjegavam krompir, blitvu i zelje podgrijavati. Ostalo: najdraze mi je kada napravim rucak za 2 dana. Ili pola pojedemo a pola u zamrzivac. Uh ljepote!




leona81 -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:00:25)

IZVORNA PORUKA: mama75

Ja sam cesto podgrijavala krompir, ali sada izbjegavam. I to od kako sam gledala Seselja, sudjenje, i on govori kao: truju me i hranom, donose mi podgrejani krompir [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] E kontam, vala kad on nece, nece ni moja djeca [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Tako da izbjegavam krompir, blitvu i zelje podgrijavati. Ostalo: najdraze mi je kada napravim rucak za 2 dana. Ili pola pojedemo a pola u zamrzivac. Uh ljepote!


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:06:08)

Ja samo krompirovi čorbu znama vačerr ksuhati za sutra al je ne stavim u frižider nego na hladno ...balkon prije...i podrgijem sve ostalo do krompira ne praktikujem za sutra...
krompir se brsko skuha...znam ga soatvti isječenog u vodi u taperwewre zdjeli is amo ga stavim peć ili skuhat za pire kad dođemo...

Isto ne praktikujem blitvu i zelje da podgrijavam...to jedemo sveže maksimalno...
znam ujutro rano napraviti pitu i staviti u frižider la je pečem kad dođemo kući[sm=smiley36.gif]

a inače..meni pravo al pravo dozlogrdilo ovo kuhanje za sedmicu i dan prije sutra...hoće mi više mozak proključat šta kuhati[sm=hudicek1.gif]




bananica -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:10:25)

Isto ne praktikujem blitvu i zelje da podgrijavam...to jedemo sveže maksimalno...


krompir i grasak




bananica -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:11:31)

IZVORNA PORUKA: bananica

Isto ne praktikujem blitvu i zelje da podgrijavam...to jedemo sveže maksimalno...


krompir i grasak



naravno na ovaj spisak idu i gljive




Blue rose RR -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:13:27)

IZVORNA PORUKA: leona81

IZVORNA PORUKA: mama75

Ja sam cesto podgrijavala krompir, ali sada izbjegavam. I to od kako sam gledala Seselja, sudjenje, i on govori kao: truju me i hranom, donose mi podgrejani krompir [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] E kontam, vala kad on nece, nece ni moja djeca [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Tako da izbjegavam krompir, blitvu i zelje podgrijavati. Ostalo: najdraze mi je kada napravim rucak za 2 dana. Ili pola pojedemo a pola u zamrzivac. Uh ljepote!


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Ja ne znam kako bih podnijela da moram svaki dan praviti ručak?!
Spremim preko vikenda kuhanje, a onda ili me mama pogura sa ručkom, ili idemo vani, ili nešto brzinsko napravim.
Meni je samo važno da ne jedemo mnogo prženog -  a podgrijavanje - još niko nije umro od toga - koliko ja znam.




leona81 -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:30:07)

nikad nisam cula za grasak da ne valja?




Blue rose RR -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:32:58)

IZVORNA PORUKA: leona81

nikad nisam cula za grasak da ne valja?


Meni je čak bolji i kad odstoji [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mama75 -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:36:51)

Po tome onda i grah ne bi smjeli pogrijavati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Inace pod ovim "podgrijavanje" ja mislim na to da jela prenoce pa da podgrijem. A cesto mi se desi da rucak koji sam taj dan pripremila moram podgrijati, pa cak i krompir.
A kod moje mame je parola: sve sto prenoci samo pusti da prokuha kad grijes (izuzetak su jela sa spinatom i
blitvom koja ni ona ne podgrijava).




Medić* -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 15:55:00)

Sve sto mi ostane od rucka ( ako ostane )  podgrijemo za veceru.  Krompir, spinat i blitvu ne podgrijevam od danas do sutra.

Grah i grasak su mi najbolji kada duze stoje.




Hanady RR -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 16:01:18)


IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

IZVORNA PORUKA: leona81

nikad nisam cula za grasak da ne valja?


Meni je čak bolji i kad odstoji [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



ni ja nisma čula za grašaka...bananice koji je razlog...meni također bolji kad prenoći[sm=zmeden.gif]




klemzi -> RE: Kuhati danas za sutra (25.1.2012 16:02:26)

Moram da napišem jednu stvar vezanu za podgrijani krompir...pa ako nije ok nek moderaori izbrišu...naime, gledala sam jednom suđenje Šešelju u Haagu gdje on tvrdi da ga sistematski truju navodeći za primjer podgrijani krompir...on je tad i stručno objasnio šta se dešava u krompiru kada se podgrije ali se ne sjećam o čemu je riječ...uglavnom, tvrdi da se u krompiru podgrijavanjem razvijaju neke kancerogene tvari...on ozbiljno shvata "podgrijani krompir"...ja od tada ne jedem krompir ako nije svješe napravljen [sm=jezicek.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>