RE: Kuhati danas za sutra (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


tobleronica1 -> RE: Kuhati danas za sutra (11.6.2013 11:16:40)

Nije jelo danas za sutra,ali je brzo i ukusno

Prije posla , pileća prsa (isječena na šnicle) namažem senfom i u poklopljenoj
posudi ostavim u fižideru .
Kada se vratim s posla, ispečen na gril tavi piletinu i tikvice (u kriškama)








elmaL -> RE: Kuhati danas za sutra (13.6.2013 10:26:57)

Ovo sa pilecim filetima i tikvicama je dobro, pravim i ja.

Taman sam razmisljala ovih dana o ovoj temi, buduci da sam pocela raditi od 1.juna, pa bih nekad skuhala nesto za sutra, imate li jos nekih prijedloga[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]





malena27 RR -> RE: Kuhati danas za sutra (13.6.2013 14:47:05)


IZVORNA PORUKA: bebaa

malo je stvari koje mogu jesti sutra ali najčešće raskuham meso da imam za sutra pa mi nekako brže ručak bude gotov....u principu kuham danas za danas....



potpisujem




tobleronica1 -> RE: Kuhati danas za sutra (13.6.2013 15:57:54)

Sinoć sam napravila sataraš sa piletinom,
tako danas imamo gotov ručak

Poslije ručka dijete na role i roditelji
na kaficu da se odmore[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

E,onda naveče opet u 5.brzinu ,kuhaj za sutra





Hanady RR -> RE: Kuhati danas za sutra (13.6.2013 16:02:16)


IZVORNA PORUKA: MicoTico


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

da sve faze odrade prije nego zamrzneš...nadođe, razviješ, namažeš, saviješ, ostavip da odstoje...staviš na ravnu plastičnu dasku il tanjir jednu do druge prekrije celovanom da se zalede...onda uzmeš vrećocu pa pakuješ zaleđene koliko komada želiš...ja recimo po 4 pakujem...obično toliko ili dva takva pakovanja jutrom pečem...ja radim i lsatke i slabe...pa sebi zabilježim vrećice da znam koje su mi unutra

Evo sve lijepo naša Hanady objasni!
Isto ovako ja radim , pa moja M. u školu vruće domaće kiflice ponese.


sve smo sličnije[sm=smiley31.gif]




Bihter -> RE: Kuhati danas za sutra (13.6.2013 16:40:49)

Jucer sam za danas skuhala jahniju i domacu supu za mog dragog m koji je na zalost u bolnici [sm=smiley13.gif] Danas samo sirnicu razvila i eto vec imam rucak i veceru..




elmaL -> RE: Kuhati danas za sutra (14.6.2013 12:40:35)


IZVORNA PORUKA: Bihter

Jucer sam za danas skuhala jahniju i domacu supu za mog dragog m koji je na zalost u bolnici [sm=smiley13.gif] Danas samo sirnicu razvila i eto vec imam rucak i veceru..

Bihter sta ti je jahnija [sm=zmeden.gif]




tobleronica1 -> RE: Kuhati danas za sutra (15.6.2013 8:55:32)

Uljevak od sira,špinata,jaja,jogurta, kukuruznog i pšeničnog brašna
Napravila sam ga sinoć
Danas ću ga premazati domaćim kajmakom i u mikrovalnu
Supu imam u zamrzivaču
“Domaći” sladoled takodje u firžideru (dodat ću maline i borovnice uz njega)
Salata gotova za 5 min

I to je to[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





tobleronica1 -> RE: Kuhati danas za sutra (15.6.2013 9:13:10)

ElmaL-evo našla sam ti kakvo je to jelo
Možeš ga pogledati ovdje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
https://www.coolinarika.com/recept/883277/




elmaL -> RE: Kuhati danas za sutra (17.6.2013 10:10:07)

Hvala tobleronica1 nisam znala za to jelo, mozda u Hercegovini nije prisutno, vidim da je tradicionalno jelo.





elmaL -> RE: Kuhati danas za sutra (18.6.2013 9:10:31)

Posto se na ovoj temi pricalo o podgrijavanju hrane i koje namirnice su stetne, evo jedan tekst o tome koje namirnice ne trpe podgrijavanje:

Svježe pripremljeni obroci u današnjem brzom načinu života postaju sve veći luksuz, a podgrijana hrana kojoj pribjegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.

Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina u sebi sadrže spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni toanije toksični ističe nutricionistkinja Alma Bunić za portal Zadovoljna.hr. i navodi koje to namirnice gube nutritivna svojstva, enzime i podgrijavanjem postaju toksične:

Špinat, cikla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznate našem organizmu, neprobavljive pa samim time i toksična.

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi smjelo biti opcija.

Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice koje najmanje gube na nutritivnim vrijednostima i čiji sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, amarant, ječam i zob.

Savjet: Podgrijavanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.

Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa jer na ovaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.




tobleronica1 -> RE: Kuhati danas za sutra (29.6.2013 9:08:21)

Mladi grasak sa piletinom
Expres lonac, za 20-25 min gotovo [sm=smiley20.gif]
danas imamo rucak




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4]