elmaL -> RE: Kuhati danas za sutra (18.6.2013 9:10:31)
|
Posto se na ovoj temi pricalo o podgrijavanju hrane i koje namirnice su stetne, evo jedan tekst o tome koje namirnice ne trpe podgrijavanje: Svježe pripremljeni obroci u današnjem brzom načinu života postaju sve veći luksuz, a podgrijana hrana kojoj pribjegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja. Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina u sebi sadrže spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni toanije toksični ističe nutricionistkinja Alma Bunić za portal Zadovoljna.hr. i navodi koje to namirnice gube nutritivna svojstva, enzime i podgrijavanjem postaju toksične: Špinat, cikla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku. Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni. Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje. Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznate našem organizmu, neprobavljive pa samim time i toksična. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi smjelo biti opcija. Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice koje najmanje gube na nutritivnim vrijednostima i čiji sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, amarant, ječam i zob. Savjet: Podgrijavanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata. Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa jer na ovaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.
|
|
|
|