Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Pozdrav svima. nadam se da ce mi neko moci dati odgovor ili savjet. Ja se trebam poroditi u martu 2011 godine. Moje radno mjesto se zatvara 30.12 ove godine te ostajem bez posla nakon 4.5 godina kod sadasnjeg poslodavca. Mene zanima da li mi je pametnije da se prijavim na biro ili da se prijavim na minimalac kod nekoga te da sama placam penziju i doprinose. Ovo mi je pitanje znacajno zbog porodiljske naknade. U slucaju da je neko ovo istrazivao, puno bi mi znacilo da nemoram da ceprkam ispocetka. Ja sam u Kantonu Sarajevo NG. Hvala unaprijed.
Pozdrav svima. nadam se da ce mi neko moci dati odgovor ili savjet. Ja se trebam poroditi u martu 2011 godine. Moje radno mjesto se zatvara 30.12 ove godine te ostajem bez posla nakon 4.5 godina kod sadasnjeg poslodavca. Mene zanima da li mi je pametnije da se prijavim na biro ili da se prijavim na minimalac kod nekoga te da sama placam penziju i doprinose. Ovo mi je pitanje znacajno zbog porodiljske naknade. U slucaju da je neko ovo istrazivao, puno bi mi znacilo da nemoram da ceprkam ispocetka. Ja sam u Kantonu Sarajevo NG. Hvala unaprijed.
dok ne odgovori neko kompetentan ja mislim da je bolje prijaviti se negdje jer u tom slucaju ti je naknada 430 km a ako si na birou onda je 120 km.ako naravno imas mogucnosti da to uradis i da uplacujes sama doprinose,odnosno da tom nekom dajes.jer moras priloziti potvrdu od poslodavca da si u radnom odnosu i bitno je da radni odnos traje ili do nakon isteka porodiljskog ili da bude stalni radni odnos
po mojoj logici zavisi koliko iznose penziono i doprinosi koje bi ti morala sama sebi uplaćivati. Znači 3 mjeseca prije porođaja, plus još 12 mjeseci nakon porođaja uplaćuješ sve to.
Kao zaposlena majka dobijaš oko 420-480 KM nadoknade, a kao nezaposlena 120 KM tokom 12 mjeseci.
Znači ako ti je uplata doprinosa i penzionog veća od 240 - 288 KM (to je razlika nadoknade za zaposlene i nadokande za nezaposlene dobijena tokom 12 mjeseci podijeljena na 15 mjeseci koliko bi ti sama sebi uplaćivala doprinose) ne isplati ti se uplaćivati sa finansijske strane (nisam uzela u obzir to da ti ide staž i da ćeš godinu mlađa u penziju ako budeš imala i tu godinu staža plaćenu).
plus još 12 mjeseci nakon porođaja uplaćuješ sve to.
ne mora poslije porodjaja nista uplacivati, to radi kanton.tako je kod mene, firma mi nista ne placa samo kanton evo vec drugi put.ona bi morala placati samo do poroda, odnosno do otvaranja porodiljskog bolovanja koje moze biti 28 dana prije porodjaja
Hvala vam cure. Imam insidera u MIO/PIO pa cu i tamo potraziti savjet. Nezgodno je i pitati o ovome jer pravnik u firmi stiti interese firme, u kantonu isto tako... Helem moram ovo dobro razbistriti prije nego sto se upustim u avanturu. Mozda nadjem posao u medjuvremenu... Nada zadnja umire !
Moze li mi neko reci kada se pocinju ove naknade isplacivati, ja sam se porodila 20.08, rjesenje dobila pocetkom septembra, a jos nisam dobila nijednu naknadu. Ako neko zna pomoc pls. Hvala
kako nema... porodila si se 26.11 jesi prvu naknadu dobila u 12 mjesecu ili u 1 jeli ti ova poslednja za 26 dana ili puni iznos, ako je puni imaš i naredni mjesec da bi imal punih 12 naknada
za 26.11 do 1.12 od 1.12 .1.1 1.1.-1.2 1.2.-1.3 1.3-1.4 1.4-1.5 1.5-1.6 1.6-1.7 1.7-1.8 1.8-1.9 1.9-1.10 1.10-1.11 tu si sad dobila 1.11-26.11 posljednja
koja je opstina u pitanju, ako je ng ja imam br zene koju mozes pozvati i vidjeti dokle ti je predmet i sta je sa isplatom. jer ako je rjesenje doslo pocetkom eptembra oni su te trebali staviti na spisak za oktobar.najbolje nazovi sluzbu u opstini kojoj pripadas i pitaj.ja sam tako uradila
Mala1994 hvala ti puno, u medjuvremenu stigle zaostale naknade, bas sam se obradovala :-), sada mogu cekati redovne mjesecne naknade, hvala Bogu... Pozzz
cao cure! porodila sam se u julu 2009 godine i primala minimalne naknade od 120 km 12 mjeseci i prije nekih mjesec i po dana,znaci nekad krajem septembra zvoni mi postar i broji neke pare.ja ga pitam sta je to kaze on meni na spisku si(e sad dal poneko il sve pordilje s biroa?)poklon od gradonacelnika(zivim u hrasnom)360 km i dobijaces ovo narednih 6 mjeseci.dal je ikom od vas ovo stiglo?meni je to sumnjivo da nije sta pred izbore bilo jer je proslo vise od mjesec i po a druga jos nije stigla.srela sam neki dan postara,kaze vidimo se za par dana,trebao bih ti donijeti,e sad ja ne znam sta je u pitanju.ako neko zna,molim da mi odgovori. hvala i pozz svima