mimh -> RE: Porodiljska naknada (18.3.2010 13:41:54)
|
dubravka01 Objave: 4 Član od: 2.2.2010 Mjesto: Sarajevo Status: odsutan IZVORNA PORUKA: mimh ćao, za sve one koje zanima, raspitala sam se i napokon dobila konkretan odgovor-DA sve žene koje imaju pravo na godišnji dakle 6 mjeseci neprekidnog staža imaju pravo i na porodiljsu nadoknadu, čija visina zavisi od visine prosječne plate za tih 6 mjeseci. i to važi bez obzira što ti u međuvremenu istekne ugovor o radu, te isti ne bude produžen. Cao mimh, Samo da provjerim/potvrdim ukoliko imas i ovu informaciju: Da li se porodiljska naknada isplacuje na osnovu prosjecnih Federalnih placa u zadnjih 6 mjeseci, ili se isplacuje na osnovu porodiljinih (zeninih) prosjecnih placa u zadnjih 6 mjeseci??? To me jako zbunjuje, jer mi je poslodavac dao napismeno da ce mi Kanton (SA) placati 50% od prosjeka mojih placa, dok mi je rodica koja radi u dm-u isto KS rekla da su njoj isplacivali na osnovu Federalnog prosjeka te je tako dobivala 360-400 KM? Unaprijed zahvalna ćao meni su rekli da ću imati pravo na porodiljsko u visini moje prosječne plate, za zadnjih šest mjeseci, s tim da ako je smanjivana, uzet će za prosjek tu umanjenu platu. eh sad obzirom da je u našoj državi sve moguće...... vidjet ćemo, jer znam da se visina razlikuje čak i od općine do općine, a da ne govorimo o kantonima.
|
|
|
|