tajcika -> RE: Porodiljska naknada (23.2.2010 16:38:42)
|
IZVORNA PORUKA: Paoly pozdrav! trudna sam 6 tjedana,imam dijagnosticiran anksiozno-depresivni poremećaj i još k tome dvorogu maternicu. što ako mi ginekolog predloži mirovanje? znam da bolovanje do 42 dana uplaćuje poslodavac,a kad se radi o komplikacijama u trudnoći?tad se valjda isplaćuje 100postotni iznos plaće po zakonu o obveznom zdrav,os.ako isplaćuje zavod za zdrav.osiguranje zanima me vrše li se te uplate redovno u što sumnjam.živim u zapadnohercegovačkom k.znam da nije tema al ovo je najbliže gdje mogu pisati.hvala na odgovoru ne znam da li ti sta mogu pomoci sa ovim,ja sam na bolovanju radi rizicne trudnoce od 01.10.2009 i placu mi u 100% iznosu bez toplog obroka i karte za prevoz isplacuje firma,a evo saljem ti na sto sam se pozvala Važan pravni savjet kod čuvanja trudnoće Da li ste znali da je Vaš poslodavac dužan da Vam za vrijeme čuvanja trudnoće isplaćuje 100% osnovice za naknadu, a to je regulisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju (“Sl.novine FBiH”, br.30/97, 7/02 I 70/08) koji glasi: Zakon o zdravstvenom osiguranju (“Sl.novine FBiH”, br.30/97, 7/02 I 70/08) Član 47. Naknada plaće određuje se u visini od najmanje 80% osnovice za naknadu s tim da ne može biti niža od iznosa minimalne plaće važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada. Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu: 1. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili odoljenja od profesionalne bolesti, 2. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porođajem, 3. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe. Visinu naknade plaće i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje na teret kantonalnog zavoda osiguranja utvrđuje upravni odbor kantonalnog zavoda osiguranja
|
|
|
|