Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
MM sreo jutros postara i on mu rekao da je pocela isplata onih 360 km...ali na zalost mene nema na spisku...mozda iz razloga sto nisam bila prijavljena u Sa godinu dana, već 6 mjeseci prije poroda ..zna li mozda neko nesto o tom...
Bravo Crvena, da cujem da je neko i to dobio!!! Javi nam svoje uslove, jesi li u radnom odnosu ili ne??? Ako jesi, znaci da ti firma ne daje nista osim Kantona. Ja spadam u tu kategoriju, ali sam se porodila u decembru 2008. i znaci li to da i mi koje smo se porodile prije 6 mjeseci imamo sanse???? Cekamo tvoj odgovor!
Gvendolina, ja sam dobila dvije nadoknade odjednom, ustvari proslo je i dva i po mjeseca od poroda. Otprilike sve tako cekaju, a zna i duze to potrajati. Jako su azurni i poletni da nam pomognu. Da nemas muza koji radi ili slicno, mogle bismo pocrkati, mi i nase bebice..... Zadnje naknade (majske) smo cekale do 15.6., to znaci mjesec i po prodje dok dobijes za predhodni mjesec..........
Ja sam zaposlenik u Konjicu. Namjeravam se zdravstveno prijaviti u Tuzli, mislim da se gore porodim i budem narednu godinu dana. Primat cu platu od poslodavca za vrijeme porodiljskog navodno 80 %. Ostaje mi penziono i ostali doprinosi da se uplacuju u HNK.
Da li mi ima neko reci da li imam pravo na one jednokratne pomoci iz HNK i da li toga uopste vise ima?
Gvendolina, ja sam u stalnom radnom odnosu i primam nadoknadu samo od Kantona (dobila sam posljednju neki dan, vracam se na posao). Mada mislim da ce nezaposlene majke dobiti nesto vise novca.
Slono, dobila sam cak i pismo od naseg gradonacelnika u kojem izmedju ostalog pise da ce se Grad pobrinuti za besplatan sistematski pregled u svim DZ, ugodne vrtice, skole, ali ni rijeci da ce se ova pomoc nastaviti
Belmac i ja mislim da je ovo jednokratna pomoc.
Ja sam neki dan bila u opštini, da vidim zašto meni nisu isplatili porodiljsku za mjesec maj, i to za 17 dana u mjesecu maju, jer mi tada ističe porodiljsko bolovanje, kad ono, zaboravili me "obračunati", a na spisku sam.I tako ja ostadoh bez naknade za ovaj moj "posljednji" mjesec, a kao isplatit će mi slijedećeg mjeseca, jer je obračun već završen!? Kako se tako "ne zaborave", pa nekome isplate koju naknadu više, nego što treba?To im se neće nikad desiti! I tada mi rekoše, kao da me utješe, da će najvjerovatnije biti i ta "jednokratna pomoć" u iznosu od oko 300 KM, a najvjerovatnije 260 KM i da i ja spadam u tu kategoriju, a porodila sam se 17.05. prošle godine i nisam bila cijelu godinu prijavljena u Sarajevu, tek sam naknadu počela primati, znači, od novembra mjeseca.
Hvala Crvena na informacijama, i kako sam shvatila i ja bih takodje trebala dobiti to od grada pred kraj porodiljskog, kao tu 13.naknadu. Znaci, to je ipak jednokratna pomoc!!!
E bas se i Behmen pretrgao, ali i to je dobro kako se dosad niko nas sjetio nije.
Hej crvena,ja bas mislim sto nam se ne javljas Reko dobila lovu pa se ispalila u shoping Hvala ti na inf. znaci ipak jednokratna to ce vjerovatno davati na kraju. Ma nije problem,hvala im.Ali sto nas lazuuuuuuuu,halooo pa nismo mi levati
hej crvena zaboravi reci sto te pazi gradonacenik i pismo ti salje,da li ce i nama pisati
PRAVILNIK  ZA DODJELU POMOĆI PORODILJAMA/MAJKAMA SA DJECOM Poglavlje I Odjeljak A. Opći principi Član 1. Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriteriji, način i iznos sredstava za dodjelu pomoći porodiljama /majkama sa djecom sa područja Grada Sarajeva. Član 2. (Iznos sredstava) Sredstva iz člana 1. Pravilnika utvrđena su u Buddžetu Grada Sarajeva za 2009. godinu u kontu 614300, razdjeljak 3. za Projekat "Sarajevo-zdravi grad-zdravlje za sve u 21. stoljeću" u iznosu od 1.000 000 KM (jedan milion konvertibilnih maraka). Odjeljak B. Uslovi i kriteriji za dodjelu pomoći Član 3. Korisnici sredstava iz člana 2. ovog Pravilnika su porodilje/majke sa djecom koje su najmanje godinu dana prije dana rođenja djeteta registrovane kod nadledžne ispostave CIPS kao lica sa prebivalištem ili stalnim boravištem sa priznatim statusom raseljenog lica na području Grada Sarajeva, odnosno području općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo pod uslovom da su putem nadledžnih općinskih sludžbi ostvarile pravo na novčanu naknadu umjesto plaće dženi - majci koja je u radnom odnosu ili pomoć dženi - majci koja nije u radnom odnosu. Član 4. Mjesečna novčana pomoć u trajanju od šest mjeseci u iznosu od 220,00 KM (dvije stotinedvadeset KM) za svako novorođeno dijete se dodjeljuje porodiljama/majkama sa djecom u porodi- cama koje su ostvarile pravo na pomoć u prehrani, odnosno pomoć za opremu djeteta. Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 250,00 KM (dvije stotine pedeset KM) se dodjeljuje porodiljama koje su ostvarile pravo na pomoć u prehrani u trajanju do šest mjeseci, nakon prestanka primanja iste usljed isteka navedenog perioda. Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 360 KM (tri stotine šezdeset KM) dodjeljuje se nakon isteka perioda u kome porodilje primaju novčanu pomoć dženi - majci koja nije u radnom odnosu. Porodiljama koje su ostvarile pravo na novčanu naknadu umjesto plaće dženi - majci koja je u radnom odnosu će pod uslovom da njihov bračni drug nije zaposlen, da su samohrane majke ili da nisu primale od poslodavca razliku u plaći tokom porodiljskog odsustva, biti dodijeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 260 KM (dvije stotine šezedeset KM). Poglavlje II Odjeljak A. Način dodjele pomoći Član 5. Gradska uprava Grada Sarajeva utvrđuje do 15. u tekućem mjesecu isplatni spisak za svaki protekli mjesec, počevši sa 1. aprilom 2009. godine na osnovu evidencije lica koja su u nadledžnim sludžbama općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo ostvarila pravo na neki od oblika pomoći porodiljama/majkama sa djecom utvrđen Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti džrtava rata i zaštiti porodica sa djecom Kantona Sarajevo. Isplata dodijeljene pomoći vršit će se putem poštanskih uplatnica na kućne adrese porodilja/majki sa djecom koje ostvaruju pravo na vidove pomoći utvrđene u članu 4. ovog pravilnika. Odjeljak B. Prijelazne i završne odredbe Član 6. Nadledžne sludžbe općina Stari grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo koje donose rješenja i utvrđuju spiskove za isplatu pomoći će do 5. u mjesecu dostavljati Gradskoj upravi Grada Sarajeva spiskove lica koja ispunjavaju uslove za dodjelu nekog od vidova pomoći porodiljama/majkama sa djecom iz člana 4. ovog Pravilnika. Član 7. Međusobni odnosi između Gradske uprave Grada Sarajeva i organa gradskih općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo u realizaciji obaveza koje proističu iz ovog Pravilnika bit će utvrđeni odgovarajućim sporazumom o saradnji. Član 8. Redovan nadzor nad utroškom finansijskih sredstava vrši gradonačelnik u skladu sa Uputstvom o primjeni odredaba Odluke o izvršavanju Buddžeta Grada Sarajeva koja se odnose na pravdanje utroška sredstava dodijeljenih iz Buddžeta Grada Sarajeva, putem Sludžbe finansija Gradske uprave Grada Sarajeva. Član 9. Doznačavanje sredstava odobrenih u Buddžetu Grada Sarajeva, korisnicima sredstava iz člana 4. ovog Pravilnika, vrši se u skladu sa operativnim planovima i raspolodživim sredstvima u Buddžetu Grada Sarajeva. Frame6 (3) Član 10. Izmjene i dopune Pravilnika vrše se na način i po postupku za njegovo donošenje. Član 11. Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Sludžbenim novinama Kantona Sarajevo". ________________________________________ Broj 01-14- 2720/09 6. maja 2009. godine Sarajevo ________________________________________
Gradonačelnik Prof. dr. Alija Behmen, s. r.
jednokratna pomoc od 260 KM pravi su podsticaj za radjanje djece
Drage moje, ja sam svoju nadoknadu od 120 KM po mjesecu vec isprimala i kontam to je to. kad mi danas nenadano zvoni postar i uruci mi 360 KM??? od grada Sarajeva. nisam imala pojma da se ovo daje, nema nikakvog pisma ni objasnjenja, ali jesam se obradovala ko malo dijete. pare kao sa neba padose.
mene intersuje ima li sta vezano za ovaj kanton mozda neki zakon? ja sad ne radim(nisam u stalnom radnom odnosu)i mene intersuje sta meni treba da izvadim da bi mogla da dobivam tu naknadu?
20.09.2009 sam postala najsretnija osoba na svijetu jer sam u zagrljaj dobila svoga sina....Vole te mama i tata 06.09.2010 god.dobili smo prvi zubic sedam dana kasnije i drugi zubic 13.09.2011 rodio se drugi sin Adem
Slusajte, ja sam gledala na TVSA Behmena, kad kaze da radi suzbijanja bijele kuge porodilje ce dobiti naknadu od bla bla bla... (zavisi od kategorija)... Uglavnom ja sam nezaposlena i ja sam trebala da dobijam 360KM... Po Behmenovom....LI sad kad sam zavrsila svu papirologiju gospodja u opstini mi kaze da to jos nije usvojeno i da cu primati 120km + 33 doplatak... Sad mislim da je u toku velika malverzacija jer mi u opstini kazu kao da je to sad jednokrratna pomoc poslije 12mj. porodiljske naknade... Molim vas ako iko zna ista vise nek mi se javi, stvarno smo ja i suprug u vrlo teskoj situaciji, ta raazlika bi nam puno znacila... Pozz