Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
ej enisa ako mozes hajde pojasni malo i jedno moju priajteljicu to interesuje ja znam da je tako jer sam bila na tom bolovanju al ne znam gdje moze naci to da procita... hvala:)
Enisa, mozeš li ni mavesti po kojoj osnovi jer moji to ocigledno nisu skontali! Ja sam dobivala po 80%. U kojem bi pravilniku to pogledala ili poreznom savjetniku?
U Zakonu o zdravstvenom osiguranju F BiH Nije u Zakonu o radu Profesionalna deformacija...
Može li mi neko pomoći . Radim već 1,5god u istoj firmi, međutim radim na određeno, svaka 3mj. produžajem ugovor, staž mi ne prekidaju jer te ugovore je pravim interno u firmi, privatna firma. Zanima me da li država plaća platu u toku trajanja porodiljskog iako je ugovor na određeno, znam da neću dobiti otkaz ali ugovor ću morati svaka 3mj obnavljati. Hvala puno
Hvala buducamama, sad sam odmah direktorici poslala poruku na msn sa linkom zakona. Kaze nije cula za to...da ce provjeriti u pravnoj službi... E pa samo naka provjeravaju :) Tebi puno hvala još jednom!
Hvala ti puno, sad ga čitam ali nigdje ne mogu naći kako se isplaćuje plaća na trudničkom. Ima vezano za porodiljno i njegovo trajanje, ovo nigdje... Ili sam ja slijepa
Nisi slijepa, jer koliko se sjećam-ne zove se to trudničko bolovanje već bolovanje zbog komplikacija u trudnoći... Ako ne budeš mogla naći-javi, pa ću uzeti zakon i naći koji je član... A eto, neka se i ti pravnici u tvojoj firmi malo zanimaju
Eli, radni odnos na određeno vrijeme prerasta u radni odnos na neodređeno vrijeme nakon 2 godine neprekidnog trajanja. Sad nisam sigurna kako je to u Brčkom, ali ako napuniš 2 godine neprekidnog rada kod poslodavca više nećeš imati potrebe da praviš ugovore o radu. To je po sili zakona bespotrebno raditi, osim ako mijenjaš radna mjesta u kom slučaju ti trebaju dati otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora o radu. U suštini ti država plaća porodiljsku naknadu (dakle to nije plaća), ali ti svakako provjeri i kako je to regulisano kod tebe u firmi u Pravilniku o radu ili o plaćama. ... Ovo sve napominjem pošto nisam sigurna za Distrikt Brčko, a znaš da je praksa i u F BiH drugačija od kantona do kantona...
Hvala puno . Ma upravu si što se tiče tih zakona, razlikuju se od grada do grada a da ne pričam o entitetima. Znaš li možda u kojoj ustanovi bi se mogla o svemu tome raspitati, nije mi internet baš pouzdan najradije bi da mi to neko lijepo pojasni..
Pretty mamma Kao što ti je bmama rekla, samo da potvrdim: bolovanje je regulisano generalno Zakonom o zdravstvenom osiguranju(Sl. novine 30/97) i član tog zakona jasno kaže, mislim čl. 47, da se za komplikacije u trudnoći isplaćuje naknada od 100 %-osnovica je tvoja plaća(to je navedeno negdje iznad u Zakonu)!!!! Zato smatram da si ozbiljno oštećena! Kanton je onaj koji ne mora da refundira cjeli iznos poslodavcu, već to određuju kant. propisima, ali tebe to ne interesuje- poslodavac je obavezan da te plaća a oni šta mu vrate! Ako hoćeš poslati ću ti na mail Zakon. Puno pozdrava!
Drage moje, imam jedno pitanje, nije vezano za porodiljnu naknadu, ali da ne otvaram novu temu... Zanima me koliko se isplaćuje bolovanje uzrokovano komplikacijama u trudnoći? Da li je 80% ili 100% od plaće? Hvala svima koje mi mogu pomoći.
Pretty mama, nedavno sam i ja bila u istoj situaciji i trazila odgovore na ista pitanja. Zbog komplikacija u trudnoci ljekar me je poslao na bolovanje i moja firma mi je nakon toga isplatila 80 % plate. Za vrijeme bolovanja uzrokovanih povredom na radu i komplikacijama u trudnoći u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguraju F BiH (clan 47) imaš pravo na svoju punu platu. Moji na poslu to nisu znali i kada su se raspitali poceli su da mi isplacuju puni iznos, vec nekoliko mjeseci.
I jos jedno pitanje za iz sarajevskih opstina. Da li ste cule za pomoc porodiljama koje ce izdvajati opstine (12 mjeseci i to retroaktivno od 1.aprila)? Na sarajevo.ba pod "novosti" pise da ce porodilje koje ne primaju razliku u plati dobijati pomoc od opstine u iznosu od 260 KM. Obzirom da moja firma ne isplacuje razliku plate zanima me kako se ovo pravo ostvaruje i gdje se prijavljuje? Jos bolja vijest je da ce nezaposlene porodilje primati dodatnih 360 KM
Drage moje, hvala na pomoci. Pročitala sam zakon o zdr. osiguranju, našla tražene odgovore i kako sam već napomenula, poslala šefici link zakona i tražila da se usuglase. Kaže da će provjeriti sa pravnicima, na kraju krajeva, idem u firmu po uvjerenje o plaćenim doprinosima u petak, pa ću i to razjasniti. Ja sam sveukupno bila oko 3 mjeseca na bolovanju, doduše sa prekidima, pa neka to nadoknade. I tako mi ne isplaćuju razliku do pune plaće, što se tiče porodiljne naknade pa neka bar budu korektni po pitanju ovoga! Hvala još jednom i sretno!
Imam novu informaciju koja me baš razljutila. Zakon o zdravst venom osiguranju nije na snazi nego odlukamo naknadi plaće evo i link! http://www.kzzosa.ba/index.php?type=0&a=20 Uglavnom, radi se o tome da je obaveza poslodavca 80%, a ne 100%!!! Dakle, Kanton refundira 80%, a poslodavac odlučuje hoće li ti uplatiti 100% (a moji neće jer znaju da mu se to ne refundira). Povode se za zakonskim odredbama, a tu nigdje nije naglašeno da se MORA isplaćivati 100% Eto, i tu sam zakinuta!!!
Za forumašice iz TK iz Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranika
Član 6.
Naknada plaće osiguraniku obračunava se od osnovice koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupila privremena spriječenost za rad. Utvrđena osnovica se valorizira ako je osiguranik privremeno spriječen za rad neprekidno duže od tri mjeseca i ako je prosječna plaća kod pravnog ili fizičkog lica kod kojeg je osiguranik zaposlen, porasla za više od 5%. Isplata valorizovane osnovice vrši se prilikom prve isplate naknade.
Član 7.
Naknada plaće obnračunava se u visini od 80% od osnovice u svim slučajevima privremene spriječenosti za rad kada ta naknada tereti sredstva obaveznog zdravstvenog osiguranja osim u slučajevima. a. bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porodjajem; b. transplantacije živog tkiva i organa u korist drugog lica; c. kada se naknada plaće obračunava u visini od 100% od osnovice.
Član 8.
Obračun i isplatu naknade plaće osiguraniku od prvog dana privremene spriječenosti za rad vrši ovlašteno lice pravnog odnosno fizičkog lica kod kojeg je osiguranik zaposlen. Povrat isplaćene naknade iz stava 1. ovog člana vrši Zavod u roku do 45 dana od dana podnošenja zahtjeva za povrat.
Član 9.
Obračun i isplatu naknade plaće kada ona pada na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja vrši Zavod za:
a. osiguranika koji je istovremeno i obaveznik uplate doprinosa, a nema drugih zaposlenih niti prijavljenih osiguranika; b. osiguranika kome je prestao radni odnos odnosno obavljanje djelatnosti ličnim radom a najviše 3o dana od dana prestanka radnog odnosa bavljenja djelatnošću ličnim radom; c. osiguranika koji privremeno spriječen za rad zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti u slučaju stečenog postupka kod pravnog ili fizičkog lica kod koga je osiguranik zaposlen; d. osiguranika koji je uložio prigovor Zavodu zbog toga što mu pravno odnosno fizičko lice kod kojeg je zaposlen nije utvrdio naknadu plaće na način, u visini i rokovima utvrđenim u Zakonu i ovom Pravilniku, s tim da je pravno odnosno fizičko lice dužno vratiti isplaćenu naknadu Zavodu u roku od 30 dana od prijema zahtjeva za povrat.
O D L U K U o utvrđivanju visine naknade plaće i najvišeg iznosa naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja Član 1. Naknada plaće po osnovu privremene spriječenosti za rad zbog bolesti ili povrede, koja se isplaćuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja iznosi 80% od osnovice za naknadu, izuzev u slučajevima privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porođajem i u slučajevima privremene spriječnosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist drugog lica, kada se naknada plaće obračunava u visini 100% od osnovice za naknadu.
< Poruku je uredio Zoe -- 27.5.2009 12:22:09 >
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila. Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede. Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.
pozz svima :-) termin mi je 12. juna, dakle jaaako blizu :-) negdje na forumu procitah da kada otvoris porodiljsko odnosno trudnicko bolovanje poslodavac daje placu za onih 28 dana ili sam ja nesto pogresno shvatila? radim u drzavnoj instituciji ali, koliko sam ja shvatila nase u sluzbi za mat-finansijske poslove, skidaju me sa platne liste prvog dana trudnickog... sad mi nista nije jasno...
i mamice,zaboravim od doktora uzeti potvrdu da otvorim porodiljski jer sam sva smotana ovaj zadnji mjesec,da li znate mogu li jos negdje podici tu potvrdu samo da otvorim porodiljsko,hvala unapred
pozz svima :-) termin mi je 12. juna, dakle jaaako blizu :-) negdje na forumu procitah da kada otvoris porodiljsko odnosno trudnicko bolovanje poslodavac daje placu za onih 28 dana ili sam ja nesto pogresno shvatila? radim u drzavnoj instituciji ali, koliko sam ja shvatila nase u sluzbi za mat-finansijske poslove, skidaju me sa platne liste prvog dana trudnickog... sad mi nista nije jasno...
Ne moras otvoriti trudnicko 28 dana prije poroda,,,,Bolje cuvaj te dane za bebicu...Otvori ili obicno bolovanje ili "cuvanje ili komplikacije u trudnoci" - naravno ako ti doktorica hoce izaci u susret. Onda imas pravo na platu, u suprotnom otvaranjem porodiljkog vise ti institucija u narednih 12 mjeseci ne isplacuje NISTA. Ja znam, jer sam i ja iz drzavne institucije...tako da ti toplo preporucujem neku od gore navedenih opcija.
Imam novu informaciju koja me baš razljutila. Zakon o zdravst venom osiguranju nije na snazi nego odlukamo naknadi plaće evo i link! http://www.kzzosa.ba/index.php?type=0&a=20 Uglavnom, radi se o tome da je obaveza poslodavca 80%, a ne 100%!!! Dakle, Kanton refundira 80%, a poslodavac odlučuje hoće li ti uplatiti 100% (a moji neće jer znaju da mu se to ne refundira). Povode se za zakonskim odredbama, a tu nigdje nije naglašeno da se MORA isplaćivati 100% Eto, i tu sam zakinuta!!!
Joj prety mamma ti tvoji sa posla se stvarno prave ludi i bas me ljute! Prvo odluka nikako ne moze staviti Zakon van snage jer je i istim tim Zakonom i uredjeno njeno donosenje(navedeno na pocetku odluke i koji clanovi Zakona) Drugo, odluka se odnosi samo na iznos koji pada na teret Zavoda tj kantona, zato se i poziva na Zakon jer on u stavu 3 clana 47 daje kantonima odrijesene ruke da sami odluce koliko ce oni snositi na SVOJ TERET dok ova odluka poslodavca ni jednom rijecju ne oslobadja njegove obaveze koja je navedena u Zakonu. Za poslodavca je Zakon o Zdravstvenom Osiguranju sto se tice visine naknade itekako na snazi! Zavod ovom odlukom samo stiti sebe da ima osnova reci poslodavcu da oni NECE refundirati puni iznos vec onoliko koliko su sami uredili ovom odlukom. Sigurna sam da imas pravo na punu placu i tu nema dileme!
Ne moras otvoriti trudnicko 28 dana prije poroda,,,,Bolje cuvaj te dane za bebicu...Otvori ili obicno bolovanje ili "cuvanje ili komplikacije u trudnoci" - naravno ako ti doktorica hoce izaci u susret. Onda imas pravo na platu, u suprotnom otvaranjem porodiljkog vise ti institucija u narednih 12 mjeseci ne isplacuje NISTA. Ja znam, jer sam i ja iz drzavne institucije...tako da ti toplo preporucujem neku od gore navedenih opcija.
Znaci nista ne vjerujem da ce doktorica htjeti da mi otvori ista osim trudnickog, prosli put na kontroli sam se jedva izvukla bila sam dvije sedmice na "cuvanju ili komplikacijama u trudnoci", ovu sedmicu radim, a u petak idem na kontrolu... ne gine mi trudnicko od prvog uh.... hvala ti na odgovoru, barem znam da ne ocekujem nista poslije majske plate
Mače, hvala na podršci, dobila sam i još jednu poruku u kojoj mi naša forumašica govori upravo što i ti. Shvaćam ja da poslodavac zloupotrebljava svoj položaj, ali ne znam što napraviti. Ja njima jedno, oni meni drugo....