Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 12:40:01
Mirkica
skorpija Ajdin je puno sladza beba :) jedina slicnost sto su celavi obojica i buckasti a koja to beba nije :))) i mozda oblik glave
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 12:54:37
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: shpagica
Pa mozda da napisem kako se geni vrlo cesto jako interesantno "poigraju" pa se tek u "nekoj tamo" generaciji iskombinuju neke odlike da postanu vidljive. Npr u mojoj porodici po maminoj liniji se plave oci pojavljuju svakih 2-3 koljeno, sto znaci da se taj gen redovno nasljedjuje kao recesivni, ali se pokaze kao osobina tek kad se iskombinuje sa slicnim ili istim recesivnim. Ne znam da li vas zamaram ali meni je bilo interesantno kad sam saznala da samo za boju ociju ima 20-tak mogucih genetskih varijanti (tzv alela).
Neke osnove nasljedjivanja su u terminima homozigot (i od mame i od tate nasljedite istu varijantu jednog gena pa se ta varijanta na vama i vidi) i heterozigot (od mame i od tate naslijedite razlicite varijante gena pa moze da se vidi samo ona koja je dominantna npr crna boja ociju je dominantna nad plavom ili obje ako su ko-dominantne npr AB krvna grupa).
Pitajte ako vas nesto posebno zanima pa ako budem znala odgovoricu
meni je sve ovo super što si napisala Ja npr imam crne oči a u mojoj familiji se niko ne sjeća osobe koja ih je imala eto sad i moja kći ima crne oči Nisam baš razumjela ovo o krvnoj grupi AB? krvna grupa AB je dominantnija? jesam li dobro skontala? de ti nama još koji post u vezi genetike, vjerujem da i ostale forumašice isto zanima
< Poruku je uredio veeseelaa -- 3.12.2009 12:55:06 >
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 13:02:34
Suzana
Blago vam se što se lijepo dopisujete i "mahalate", ja nemam vremena. Ali, I'll be back!! Tema je super, samo sam kratko bacila pogled, ali evo Mak isti ja kao beba, Edi je na MM. Možda nekad nalijepim dvije slike da vidite. Pozdrav svim ženicama!
PS: shpagice, svaka čast, mogla bih te upoznati sa mojom kumom koja je Mr genetike i molekuralne biologije, i gene ima u malom prstu.
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 13:03:19
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
IZVORNA PORUKA: shpagica
Pa mozda da napisem kako se geni vrlo cesto jako interesantno "poigraju" pa se tek u "nekoj tamo" generaciji iskombinuju neke odlike da postanu vidljive. Npr u mojoj porodici po maminoj liniji se plave oci pojavljuju svakih 2-3 koljeno, sto znaci da se taj gen redovno nasljedjuje kao recesivni, ali se pokaze kao osobina tek kad se iskombinuje sa slicnim ili istim recesivnim. Ne znam da li vas zamaram ali meni je bilo interesantno kad sam saznala da samo za boju ociju ima 20-tak mogucih genetskih varijanti (tzv alela).
Neke osnove nasljedjivanja su u terminima homozigot (i od mame i od tate nasljedite istu varijantu jednog gena pa se ta varijanta na vama i vidi) i heterozigot (od mame i od tate naslijedite razlicite varijante gena pa moze da se vidi samo ona koja je dominantna npr crna boja ociju je dominantna nad plavom ili obje ako su ko-dominantne npr AB krvna grupa).
Pitajte ako vas nesto posebno zanima pa ako budem znala odgovoricu
meni je sve ovo super što si napisala Ja npr imam crne oči a u mojoj familiji se niko ne sjeća osobe koja ih je imala eto sad i moja kći ima crne oči Nisam baš razumjela ovo o krvnoj grupi AB? krvna grupa AB je dominantnija? jesam li dobro skontala? de ti nama još koji post u vezi genetike, vjerujem da i ostale forumašice isto zanima
Evo meni utjehe sa naučne strane gledišta, kod mm u familiji ima jako puno plaovokih...tako je meni farah naslijdela plave oke a ne od komšije.
Super post.
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 14:30:33
shpagica
Hej bas mi je drago da vas ne davim
Ne bih da zvucim konfuzno: veeseelaa - za nasljedjivanje krvne grupe zasluzne su genske varijante tzv O, A i B. Navedene varijante (aleli) imaju medjusoban odnos u smislu da je A diminantna nad O -- AO je A krvna grupa B je dominantna nad O -- BO je B krvna grupa, i A i B su kodominantne (jednake) pa je AB kombinacija ustvari i AB krvna grupa.
Ovo gore su sve heterozigotne kombinacije, a moguce su naravno i homozigotne AA, BB i OO koje daju A, B i O krvnu grupu.
Za O krvnu grupu kazemo da je recesivna jer se samo u kombinaciji OO moze ispoljiti.
Svijetla boja ociju kao i kose je takodjer odredjena recesivnim oblicima gena. Zato ih vrlo cesto "pokriju" dominantni geni i nasljedjuju se tako "sakriveni" dok u jednoj od kombinacija ne izadju na vidjelo
To bi ujedno i dalo objasnjenje zasto je nemoguce dobiti "genetski cistu" rasu kako je to hitler pokusao sa svojom idejom o arijevkoj rasi (hiljade gena se "provlaci iz generacije u generaciju) da bi se nekad i pokazali. To je pogotovo bilo neizvodivo sa idejom o plavookim i plavokosim ljepotanima gospodina hitlera, ali on je svi znamo ionako bio kreten pa mu ne mozemo zamjeriti
Suzana, mozda se ja i tvoja kuma vec znamo, ako hoces napisi mi ime na pp
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 14:57:18
Mirkica
IZVORNA PORUKA: pocahontas
ja kada sam bila mala
Rafael sa 5 mjeseci
aman ja Bogami mislila ista beba :)) ej jeste cakani oboje aman licite pravooo hahah kud ste i istu pozu namjestili :)
ma nema sve med do meda :)))
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 14:59:15
Mirkica
IZVORNA PORUKA: škorpija
isti otac
gdje ti vidje oca ma beba je alla mama jedino ako je i tata isti mama
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 15:00:14
Mirkica
IZVORNA PORUKA: pocahontas
samo nemamo istu frizuru..Raffi ce izgleda biti "plavusan" na taticu hihihi
ma nemora znaciti mozda izadze na crno a da i ovako ostane plav sta fali nek ima nesto i na tatu :)
RE: Na koga vaša beba liči - čvrst dokaz moli... 3.12.2009 15:15:34
Nedi
Ne znam zašto se zamarate sa genetikom i tim čudnim stvarima kad sva djeca liče na mm-ove i na njegove roditelje. Ha ja, ko je još vidio o tome raspravljati, djeca moraju biti na babuku