Majčica -> RE: Sedmični (tjedni) jelovnik (11.1.2011 14:52:39)
|
IZVORNA PORUKA: Skvo RR IZVORNA PORUKA: Ilhana RR Ponedeljak Rucak: Losos/Riba sa kuhanim krompirom i hladnim umakom sa zelenim zacinima Vecera: Pilav sa umakom od jagnjetine i paprika Recept: Sastojci za 4 osobe: 350 gr pilava 350 gr jagnjetine 80 gr prsute 1 konzerva citavih paradajiza 1 crveni luk 1 mrkva 1 crvena paprika 1 liska lorverovog lista 3 kasike maslinovog ulja 2 dl bijelog vina sol i biber 2-3 kasike morske soli za kuhanje pilava Permesan za serviranje Uradi ovako: Oguli luk i mrkvu, isjeckaj svo povrce i pomjesaj skupa. Isjeci prsutu i jagnjetinu u male kockice. Isperi papriku i isjeckaj u rezice. Ugrij ulje u serpi sa debelim dnom i dodaj svo povrce osim paprike. Propeci malo na tihoj vatri dok se povrce smeksa i onda dodati prsutu i peci jos 3 minute. Povecaj temperaturu, dodaj jagnjetinu, lorverov list i pusti da se propece jos pet minuta. Dodaj vino i pusti da se kuha na visokoj temperaturi, Isjeci paradajiz u male kockice i dodaj i njih, i posoli i pobiberi na tihoj vatri ispod poklopca 30 minuta. Stavite vodu za pilav, od prilike 3 litra za ovu kolicinu. Kad voda provri posolite sa morskom soli i kuhaj pilav prema uputama na paketu, upute za al dente pilav. Iscjedite pilav i pomjesaj te ga sa sosom od jagnjetine i izerendaj permesan po njemu. Bon apetit! Utorak Rucak: Tacogratering 4 port 100 g philadelphianamaza (light) 1 dl pavlake slatke (light) 400 g telece fasirano meso (max 10% masnoce) 1 vrecica taco mix zacina 1 zuti luk ½ crvene paprike ½ konzerve paradajiza u komadicima ½ poriluka izerendani sir (malomasni, max 17%) tortille ili nachos 1. Pomjesaj philadelphia i pavlaku. Sa tom smjesom namazati dno od staklene zdijele za rernu. 2. Proprziti meso, luk i tacomix. 3. Posuti smjesu sa mesom po smjesi p philadelphiji i posuti po tome paradajiz. 4. Isjeckati paprike i poriluk u duge tanke "cjevkice" i posuti po paradajizu. 5. Posuti sve to sa izerendanim sirom i staviti u rernu da se doprzi caa 20 minuta na 200 stepeni. Servirati sa salatom i nachosom ili tortilama, Vecera: Punjene paprike sa krompirima Srijeda Rucak: Jakobove kapice s kukuruzom salse Za 4 osobe 4 velike Jakobove kapice 1 / 2 žličice curry praha prstohvat morske soli maslinovo ulje 300 g kukuruza (smrznutog i odmrznuti, ili svježe) 150 g cherry rajčica 1 mala crvena chili 1 mali crveni luk 1 žlica sezamovog ulja 1 vapna svjetlo umak od soje morske soli crni papar svježeg korijandera Sitno nasjeckajte crveni luk i čili, rajčice i izrezati na klinove. Izmiješati s kukuruzom u lonac za pirjanje, dodajte i sezamovog ulja, sok od limete, malo soja umak, sol i papar. Pričekajte s korijanderom. Podijelite Jakobove kapice preko. Uključite se u malo curry prah i morske soli, i pržiti zatim u minutu sa svake strane maslinovog ulja na visoke topline. U međuvremenu, toplina salse, to traje samo minutu. Dodajte korijandar, i dodati gore lijepo na ploče. Na vrh staviti Jakobove kapice. Vecera: Kukuruzni gratering sa sniclom telecom 1 konzerva kukuruza 3 jaja 1 dl malomasne pavlake slatke 1 kaskica sambal oelek 1 cehna bijelog luka sol 2 dl izerendanog malomasnog sira trapiste Temperatura rerne neka postigne 225 stepeni. Iscjediti kukuruz, dok se to cijedi pomjesati jaja i pavlaku, dodati kasnije u to kukuruz i ostale sastojke, posuti sirom i staviti u rernu da se zapece. Servirati sa pecenom sniclom i zelenom salatom sa paprikom, mariniranim bijelim lukom, sampinjonima i krastavcem. Cetvrtak Rucak: Baked photato sa piletinom ili muckalicom od tune Vecera: Pileci djuvec sa rizom Petak Rucak: patremka u rerni sa povrcem potrebno onoliko pastrmki koliko clanova porodice imaš.... svaki psatrmku oprati pa je nasoliti iznutra i okolo...komadic limuna unaciti unutar nje.... u koamde folije dovoljno velike za pastrmku i povrce staviti pastrmku pa preko nje naredati jedan krompir na komade vece ploške, jedna tikvica manja na vece komade, jedna paprika na 4 dijela i jedan crveni luk na 4 dijela....ako ima paradajz i njega jedna na 4 dijela napraviti matrinadu...sitno isjeckati luk bijeli, dodati malsinovo ulje i peršun i limunovog doka od pola limuna time poprskati svaku napravljenu foliju sa pastrmkom i po povrcu...folije zatvoriti i staviti da se peku u rernu u tepsiji... za otrpilike 25-30 minuta gotovo je Vecera: Tortille Subota Rucak: Vegeterijanska pita ( american pie tipa) Kukuruz, paprika, sampinjoni. Philadelphianamaz, sunce Biber, buljon kao i povrca. Mozzarelasir ZA toping. 1 prikliještiti (e) soli 3 šalice brašna 90 g margarina 3 žlice vode Kuhanje metoda za kuhanje pita tijesto je isto, čak i ako sastojci mogu varirati. Izmiješati brašno i sol u zdjelu. Dodajte margarin u grudica. Budući da margarin je teško, treba ga ukloniti iz hladnjak sat vremena prije. Mrviti zajedno skraćivanje i brašno s dohvat ruke, da "veliki zobene pahuljice" su obično stajati, ali ne mrvice za mališane. Dodati oko 3 žlice hladne vode u zdjelu. Početi raditi tijesto zajedno sa širokim i fleksibilan nož po cijepanje i okretanjem gore. Završiti sa svojim rukama, okupljaju tijesto dok ne postane loptu koja ostavlja zdjela strane savršeno čist. Stavite tijesto u plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak ili neko drugo mjesto za odmor. Tada samo razvaljajte. Ako je dovoljno cool u kuhinji, može razvaljati tijesto izravno na isället stavite ga u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak. Vecera: Buranija Nedelja Rucak: Povrce sa puretinom i bešamel sosom potrebno 1 tikvica, glavica crvenog luka, mrkva 2 komada srednje velicine, svijet karfiola jedna manja glavica, svijet brokule pola manje glavice, 2 -3 krompira. 400 grama purecih fileta na kockice izrezati. U dublju tavu staviti svo povrce da se prži redom...prvo luk, pa mrkva, pa tikvica, pa karfiol pa brokula, pa lrompir. kad porpžiš dodati vode da pokrije i neka se otvoreno kuha da voda ispari.... nakon jedno 30 minuta u to bez vode dodati porece kockice i sve zacine po želji. pržiri jedno 10-tak minuta sve zajedno... onda doati bešamel soso koji prije napraviš ili gotov kupiš... još malo pirjati sa bešamelom al brzo mješati da ne zagori. Vecera: Chili con carne 600 gr fasiranog mesa 2 zuta luka 2 paprike 1 konzerva paradajiza u komadicima 1 buljon teleci 1 crvenia chilipapricica 2 cehne bijelog luka 1 konzerva bijelog graha u paradajzsosu (moze i bez paradajzsosa) 1/2 kaskice sambal oelek (ljuti zacin u tekucini) aleva paprika maslinovo ulje sol i biber Uradi ovako Oguli i isjeckaj luk i papriku. Isjeckaj chilipapricicu u sitno, takodjer i bijeli luk. Proprzi luk i papriku na maslinovom ulju, zajedno dok dobiju malo boje. Posoli i pobiberi. Dodaj chili, bijeliluk i buljon. Pusti da se kuha 10 minuta. Dodaj paradajz, grah i alevu papriku. Kuhaj dok skoro sva tecnost nenestane iz serpe. Serviraj sa cornchips i sa philadelphia namazom. Mislim da nisam fulila nijedan dan... ovo gdje imaju recepti to su jela koja nisam probala ;) Garant ne radis...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Isto se pitam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Da li vi zene koje radite zaista kuhate i veceru i rucak? Ja obicno skuham navece nesto za sutradan, posto radim do 16h, a nekad ne skuham nista pa improvizujem kad dodjem kuci. Vecera nekad, obicno vikendom ili ako vec onda nesto na brzinu tipa palenta, makaroni sa sirom, izljevak i sl, ali ovo sto vi pisete[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Svaka cast, ja sam mislila da sam ja prilicno dobra domacica, sad mi komplekse nabijate.
|
|
|
|