mišur -> RE: Kako odviknuti bebu od nocnog obroka? Navika ili potreba? (19.10.2009 13:31:18)
|
Evo mog iskustva... Kad je Luka imao možda 9-10 mjeseci izbacili smo noćni obrok..Pri tome mislim na onaj između 21.00 kad legne i onaj oko 5.00, koji je bio negdje okmo 2-2-30. Izbacili smo ga tako što sam ja prvo odlučila i ubijedila sebe da ću mu izbaciti taj obrok kako god znam i umijem i da neću odustati...Par noći smo se mučilil, plakali, nosali, mazili i uspijeli na kraju... Dala bih mu čaj umjesto mlijeka(on tad već nije dojio) i naravno da se bunio, ali ja bih mu dala malo dudu, malo čaj, malo pjevala, malo nosala, lluljuškala u krevetu...Svašta nešto samo da se smiri i zaboravi na to! Kasnije smo prešli na vodu! On se u to vrijeme kao navijen sat budio u to vrijeme da pije mlijeko i uzeo bi samo par gutljaja i zaspao, što je meni bio signal da nije stvarno gladan, već da je u pitanju navika! I nije se navikao na čaj, jer se prestao buditi zbog čaja, vidio je da se ne isplati[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Moj jedini savjet jeste da ne dajete sokić ni pod razno, što zbog toga jer su veće šanse da će se navići na isti, što zbog zubića... Imam prijateljicu čija curica od 3,5 godine još po noći ustaje da bi pila sokić! Drugi obroj je imao oko 5h i njega je sam izbacio...Jednostavno se prestao buditi, ali tek sa nekih 14 mjeseci... Sad pije mlijeko pred spavanje i ujutro kad se probudi...I još se budi po noći, iz ko zna kojih razloga! Najčešće su zo zubići...Ali rijetko koju noć prespava u komadu! Mislim da samo treba biti uporan, odlučan i istrajan i pratiti svoje dijete, jeli navika ili potreba.
|
|
|
|