frenchy_m -> RE: Kako odviknuti bebu od nocnog obroka? Navika ili potreba? (4.1.2010 11:46:16)
|
Haj svima! Imam bebaca od 19 mjeseci (a dobit ce i bracu za dva i pol mjeseca [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]). Moje iskustvo sa nocnim obrocima je slijedece : dojila sam ga 6 mjeseci i dohranjivala Hipp-om, a prvi put je prespavao citavu noc sa 3 mjeseca. Znao se buditi i meskoljiti u kreveticu, onda bih mu stavila nuk-ovu dudu i on bi se primirio do 7 sati ujutro kad bi opet fino dojio i papao. Jedna univerzitetska profesorica, neuropedijatrica, nam je preporucila da sa dohranom pocnemo od 4. mjeseca, i to prvo sa namirnicama koje vrlo rijetko izazivaju alergiju : od voca su to jabuke zlatni delises, banane, kruske viljamovke, a od povrca bundeva (crvena), tikvice, krompir. Sokic od recimo jabuke se u pocetku razblazuje s vodom 1:3. Takodjer nam je objasnila da jedno voce i povrce dajemo tokom sedam dana i pratimo da li ce se pojaviti neka alergijska reakcija, koja se najcesce manifestuje kao crvenkasti osip. Rekla je da zajedno sa jednim povrcem kuhamo i komadic mesa, u pocetku je to piletina i puretina. Poslije se sve fino ispasira (ali se meso izvadi, znaci samo voda u kojoj se kuhalo, a povrce ostaje). U to se doda komadic putera ili par kapi masl ulja i rucak je spreman. Za veceru smo mu nakon 6. mj davali Hipp-ovo mlijeko sa zitaricama, a nekad kuhanu rizu sa kuhanim vocem ili povrcem uz dodatak kasicice putera. Beba je od 4. mj. super prihvatila supice (naravno, daju mu se na flasicu, mi smo koristili Nuk-ovu sa M sisacem i bili smo prezadovoljni, beba nikad nije imala grceve). Poslije smo pomalo poceli uvoditi i gotove Hipp-ove i dm-ove kasice, zgodne su za puta, ali ne cesto da se ne odvikne od domace kuhinje. Sve do prije par mjeseci bi se probudio jednom ili nijednom, popio flasicu Hipp trojke i nastavio pajkiti do 7-8 ujutro. Odvikao bi se on skroz da prije par mjeseci nije imao rota-virus pa se budio nocu cesto i povracao, a morali smo mu davati svakih 5 min po kasicicu rehidromix-a i Humana mlijecnu formulu protiv proljeva i povracanja. I dalje se budi samo jednom, popije flasicu oko 4 i spava do 8 ujutro (na spavanje ide svaku vecer nakon kupanja u pola osam, osam). Savjetovali su me da mu nocu dam caj ili vodu, da se odvikne od flasice, ali je meni bas nesto zao, pomislim da ga mozda izgladnjujem. Dobro, jednom u toku noci mi stvarno nije tesko ustati.
|
|
|
|