Aquarius -> RE: Kolaci.... (29.1.2009 23:30:37)
|
IZVORNA PORUKA: Dina RR ooooj zeno sto ja voooooolim ovu tortu [sm=smiley36.gif] znas kako muskima kazu kad nesto dobro urade: svaka ti dala [sm=jezicek.gif] [sm=jezicek.gif] ... e tebi svako dao [sm=smiley36.gif] .. svaka cast jednom sam je pravila, ma extraaaa... a znam da mi je najdraze bilo pojesti je u Metropolisu u Sa [sm=smiley1.gif] kako je ti pravis? hajmo recept na vidjelo [sm=smiley1.gif] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ma ko je ne voli. Evo recept: Švarcvald torta Potrebno: Za kore: 150 g maslaca; 50 g gustina ( ili ti škrobnog brašna); 50 g brašna; 1 prašak za pecivo; 1 vanilin šećer; 50 g mljevenih badema; 4 jaja; 100 g čokolade; 150 g šećera; 1 kašika prezle ( mrvica ). Maslac i šećer pjenasto izmiješati. Dodati žumanca, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, gustinom, prezlom i vanilin šećerom. Na kraju lagano umiješati mljevene bademe i čvrst snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup (ja lično pečem u šerpi odgovarajuće veličine) koji je premazan uljem i posut brašnom ( meni draža verzija je papir izrezan u veličini dna od kalupa ili šerpe, koji stavim na vlažno dno i namažem sa nekoliko kapi ulja). Peći 40 min. na 180 stepeni. ( Ne otvarati pekaru za vrijeme pečenja ). Ohlađeno tijesto prerezati na 3 dijela. Mala napomena: Ako niste sigurne da li je tijesto dovoljno pečeno, zabodite u njega čačkalicu. Ako je izvučete čistu, bez komadića tijesta po njoj, tijesto je gotovo.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Za fil: 1 kg višanja iz kompota; 20 g gustina; 2 kašike soka od limuna; 2 kašike šećera ( ako volite slađe može i više šećera ); 2 vanilin šećera; 4 kašike višnjevače ili maraskina ( pošto je ovo teško naći probajte zamijeniti sa voćnom votkom ili rakijom; ja koristila jabukovaču[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]); 800 ml slatkog vrhnja (slatke pavlake); 2 kašike želatina. Višnje ocijediti, a sok zagrijati, umiješati šećer, vanilin šećer, limunov sok, višnjevaču i gustin (predhodno razmućen sa malo vode da se ne bi stvorile grudvice), pa sve kratko prokuhati. Dodati višnje i ostaviti da se hladi. Želatin staviti u malo hladne vode da nabubri, ocijediti ga, staviti u posudicu i na pari otopiti. Slatko vrhnje napola izmiješati, postepeno dodavati otopljen želatin i miješati do odgovarajuće čvrstoće. Svaki list torte premazati filom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem. Ostatkom vrhnja premazati cijelu tortu pa je ukrasiti višnjama i ribanom čokoladom. Prijatno.
|
|
|
|