|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dijasporo, sreco? Tugo?
1.10.2009 22:15:25   
neki
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

Neki, nema potrebe za moderatorima, mi smo sve CIVILIZOVANE,  - zar nismo?!
Bile ovdje ili tamo negdje, naše pismeno izražavanje ovdje određuje (htjele mi to priznati ili ne), kakvi smo u dubini duše.

Nekada je bila slična tema, ali helem nejse ... svako od nas makar malo bi želio da ode negdje i živi van, ne Bosne i Hercegovine, nego dalje od onih teških dana, dalje od kašnjenja plaća, dalje od reda u domu zdravlja, dalje od korumpiranog političara ... ali isto tako svi mi kad-tad, pa makar i nakon 40 godina, vratimo se u rudnu grudu, gdje god ona bila.

Jer mi smo svi Bosanci i Hercegovci, i uvijek će tako biti.

Duso,kad vidim na koji nacin se neke clanice izrazavaju,bas mi se smuciuser posted image
A vjeruj mi da mi fale tvoji postovi,jednostavno posle svakog tvog posta ostanem bez rijeciuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 176
1.10.2009 22:39:11   
leli§
auuu sto se zakuhalo user posted image user posted image user posted image

ja bih da se vratim na pocetak teme i odgovorim ...

IZVORNA PORUKA: Hocu bebu

Selam i pozdrav, svim Ringerajicama!user posted image
Kako se osjecate, vi koje zivite izvan svoje zemlje?user posted image
Koliko vam se svidja, a sta vam se ne svidja u zemlji u kojoj ste? Kako ste se navikli i da li ste prihvatili neke nove obicaje u toj zemlji, a sta ste sacuvali od svojih?
Koliko cesto idete u rodnu grudu?
Oni koji ne zive vani, sto mislite o ljudima koji dodju iz Dijaspore (strane zemlje)
Da li su se ti ljudi promijenili ? user posted image

Sada, vise od 8 godina nakon sto sam otisla iz Bosne se osjceam---super (uglavnom) uglavnom kazem jer mi ponekad moji toliko nedostaju a nisu mi bas blizu da bih im mogla otici kad mi se cefne...da zivim nedgje blzie i da mi autom treba 12-ak sati isla bih kad mi se prohtije a ovako... ali sta je tu je...JA I MM SMO TAJ ZIVOT ODABRALI... niko nas nije tjerao. da smo i dole ostali zivot bi pokusali izgraditi onako kako mi mislimo da je najbolje i najkvalitetnije.

Svidja mi se jako puno stvari: vrijeme:), mogucnosti intelektualnog razvoja, mogucnosti poslovnog razvoja, multikulturna sredina ( i akda ovo kazem tako i mislim. 70% stanovnistva su stranci), povlastice koje zene dobivaju u bilo kojoj instituciji (prekporeda u banci, na aerodromu itd. samo ne na cestiuser posted image iako za raape pricaju da su zene ovakve ili onakve ovdje su zene zasticene u skoro pa svakom segmentu zivota), plate, radno vrijeme tokom Ramazana:), cijene goriva, sto je za djecu jedina opasnost automobili na cesti (a sta ce dijete na cesti, van svoje avlije, ili parka ili svog naselja?), konji:) i miran normalan zivot(bar za mene)

NE svidja mi se: sto je u svim vladinim institucijama peripetija haman kao u Bosni, ako ne i gore, sto nasa ambasada sluzi samo da bi se molo reci da imamo ambasadu, sto je domace stanovnistvo presporo (zive na paroli Inshallah i onda ne znas jesi li dosao ili posao...)mjseci Juli i August jer su paklene vrucine, prozori (ni jedna kompanija ne pravi normalne prozore nego klizne koji ne dihtuju nikako), sto vodu pijem iz flase ne sa cesme, sto iako sam u Ilsamskoj zemlji se ne osjeti miris somuna, niti dozivljavam Ramazan kao dole, sto nema direktan let za Sarajevo, itd...za mene su sve ovo SITNICE (osim Ramazana).

U Bosnu idem dva puta godisnje i meni je dosta...a da moji nisu dole ne bih ni toliko. veze sa drugovima su se raskidale, ponesto raje je ostalo, sarajevo je meni isto samo su se ljudi promijenili.

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."
Neposredna veza do poruke: 177
1.10.2009 22:39:57   
leli§
eh sad vezano za ovu raspravu:

ako budemo ostali vani, djete ce mi cii u skolu tamo gdje smo mi a ne u Bosnu.ako sam ja iz Bosne izasla da se skolujem vani zasto bih svoje dijete vracala da se ono skoluje dole? zasto bih djetetu uskratila mogucnost da nauci dva svjetska jezika u tim govornim sredinama,a ne u skoli, pored Bosanskog naravno? za srednju i fax ce moci djelimicno samo odluciti...hvala Bogu da bih volila da bude neka "faca" negdje vani nego niko u Bosni. radi cega? da bi mi neko mogao reci jao super sto ste se vratili, da "gradite" bosnu...od cega cu je ja graditi? sve do onda dok se intulekt a ne babino ime budu postovali ja se u Bosnu ne vracam.

svako ima svoju sudbinu, tako da mi je glupo raspravljati o razlozima zasto je neko otisao. ja sam se bila vratila sa namjerom da upisem fax dole, i kad sam skontala proceduru, korupciju, i da cu nakon 4 godine mukotrpnog ucenja raditi ko zna sta...naravno da sam se vratila da nastavim skolovanje... a posao je dosao kao nesto sasvim normalno...uopste nisam ni razmisljala da se vraim u bosnu...meni je to bio tok dogadjaja u mom zivotu...

meni je glupo raspravljati o tome kome je "lakse" ili kakav je neciji zivot. mi nikad ne znamo kroz sta su ti ljudi prosli da bi imali ovakav ili onakav zivot. svi smo se uvjerili da danas mozes imati sve a sutra da budes izbjeglica. svi smo se manje vise uvjerili da nista steceno ne raste na grani nego da se zato radi i postize... kada mi je dragi Bog dao mogucnost zasto je ne bih iskoristila? ali naravno da ne mogu zaboraviti ko sam i sta sam i doakle sam. upravo to ko sam i sta sam i odakle sam i kroz sta sam sve prosla bas u Bosni, me cini covjekom kakav sam danas. bas to me podsticalo da pokusam vise, da pokusam bolje. isto kao sto ce me zivot sadasnji podsticati i ciniti a vec i cini veliki dio licnosti kakva sam danas...

I can feel it everywhere

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 178
1.10.2009 22:59:14   
tweety
IZVORNA.

meni je glupo raspravljati o tome kome je "lakse" ili kakav je neciji zivot. mi nikad ne znamo kroz sta su ti ljudi prosli da bi imali ovakav ili onakav zivot. svi smo se uvjerili da danas mozes imati sve a sutra da budes izbjeglica. svi smo se manje vise uvjerili da nista steceno ne raste na grani nego da se zato radi i postize... kada mi je dragi Bog dao mogucnost zasto je ne bih iskoristila? ali naravno da ne mogu zaboraviti ko sam i sta sam i doakle sam. upravo to ko sam i sta sam i odakle sam i kroz sta sam sve prosla bas u Bosni, me cini covjekom kakav sam danas. bas to me podsticalo da pokusam vise, da pokusam bolje. isto kao sto ce me zivot sadasnji podsticati i ciniti a vec i cini veliki dio licnosti kakva sam danas...

Slažem se stobom ovdje.Onaj ko nije bio nigdje i nije vidio kako se i šta se sve radi po inostranstvu,misli da se pare beru na grani.Ja sam kao dijete od 14 godina radila u kuhinji u Mc Donald´s-u.Samo vam mogu reći da je to posao izrabljivanja žestokog.Isto tako sam raznosila novine na -20,pa vi samo zamislite kako je.Ali eto bože moj sve to dođe i prođe.

Bila sam u inostranstvu 11 godina i nakon tih 11 godina sam se vratila u Mostar,udala se,rodila dvoje djece i sad studiram.Meni je super i ovdje mada nekad poželim da sam opet tamo gdje sam bila iz razloga što kako stvari stoje ova naša jadna BiH nema nikakve budućnosti,a ko je kriv za to?Pa mi,najobičniji ljudi koji su birali ova g....a koja su sad na vlasti.Pa evo vam samo primjer,grad Mostar bez gradonačelnika godinu dana.Zar to nije sramota?
Meni je bilo super u inostranstvu ali sam uvijek žudila za svojim Mostarom.Imala sam prijatelja dosta ali nikad to nije bilo ono pravo kao prijatelji u Mostaru.Koristila sam svaku priliku da idem u Mostar.I eto udala se i već 5 godina živim ovdje.MM ne želi ići vani jer kaže dok imam posao dobro mi je,Bože moj ako ne bude posla i djeca budu patila naravno da ćemo ići ali sad smo tu gdje jesmo i dobro nam je.Žao mi je samo što roditelje i sestru viđam 1-2 godišnje jer su oni još uvijek tamo.

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 179
1.10.2009 23:16:47   
leli§
ja tek sad vidjeh koliko sam gresaka napravila u prijasnjim postovimauser posted image izvinite me...ali kuckam i ne gledam ponekad u ekranuser posted image

I can feel it everywhere

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 180
1.10.2009 23:18:24   
ledy blue
Ja da ne pročitah neke poruke ne bih znala koliko nam je loše u bih user posted image .
Ma ozbiljno ..ja znam da imamo masu problema al nekako volim bih i nebih se mogla zamisliti nigdje drugo da zivim, a imali smo prilike i u ratu i poslije rata da odemo.Ovdje nam je lijepo..zivimo dobro..imamo hvala bogu sve sto nam treba..Vecina mojih prijatelja je zavrsila fakultete..rade ..imaju plate od kojih mogu solidno zivjeti..
A iskreno mislim da svako ima pravo da bira za sebe i svoju djecu najbolje...a jednom kada im ovdje bude najbolje..vratit ce se..a rodna gruda nece nikamo pobjeci..čeka na njih..ako je u medju vremenu vlast ne nacionalizuje user posted image ..za što postoje ozbiljne tendencije...

Ona ne zna zbog cega je bas ona izabrana da bude vojnik te bitke. Ali zna da mora da se bori. Zato, pruzite joj ruku. I podrsku...

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 181
2.10.2009 0:04:05   
Ilic
IZVORNA PORUKA: marinela

Ja nikada nisam vidjela nikog da je se vratio,vidim toliko svi vole Bosnu....ufff...kao sto netko kaze u predhodnom postu,kad se ovo rijesi kad se ono rijesi,pa ljudi njece se nikada rijesiti,dolje samo moze biti gore bolje daj Boze.......Uvjek svi govore,vratiti cu se kad ustedim,vratit cu se kad djeca napune 18...i td i nikad se vratit.Evo moj mm kaze vratit ce se dok djeca ne krenu u skolu aha reko hoces hoces al u duduuser posted image

Prosli puta kad smo bili dol pa mu djed bio bolestan,vodio ga u Zenicu u bolnicu,dosao kuci nema sta ne ebe po spisku,i pitam ga ja hoces li se vratit?????
Ne moze ljudi sta vamje,kao da ja nebi voljela da sma dolje sa svojim asvaki dan,al lako je nama dole uzivati kad dodjemo na godisnji sa punim dzepovima al ajde zivi i nadji posao,to sam sto puta svom muzu rekla...jer znam,zivjela sam citav svoj zivot dolje,i sa iskrenoscu bolje mi je ovdje,n sikiram se kad idem doktoru kako cu sta cu,dali mu trebam turit 50km u dzep a nemam ih...dajte ljudi skulirajte se.....Ja volim nase obicaje,nasa nenajavljena sjela,druzzenje,al volim vala i kad mi se najave a nek kad mi svaki minut druga baba ulazi u kucu bez kucanja,kao sto je slucaj kod moje mame....Dajte ljudi skulirajte se...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image isto moje misljenjeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Jedno zlato imamo, za drugo se trudimo vec dvije godine ali nista...

(odgovor članu marinela)
Neposredna veza do poruke: 182
2.10.2009 0:04:29   
teta berta
Da i ja napisem nesto ozbiljno vezano za temu. Kao prvo o ljudima koji zive vani nemam nikakvo lose misljenje, nije bitno gdje zivis, bitno je to sto nosis sa sobom, to sto te krasi i cini covjekom..
Znam puno ljudi koji dodu iz dijaspore i razbacuju se s novcima, a ti ovamo gledas kako da proguras mjesec... Recimo rodica od MM kad dode ovamo dnevno na izlaske trosi onoliko koliko mm zaradi za 5 dana na poslu... Kao i mnogi drugi
Ali to je njihov novac, oni samo znaju kako su ga zaradili i kako ce ga potrositi.Nije moje da raspravljam o tome. Samo me nervira sto pokusavaju nas koji zivimo ovdje napravit nekim neznalicama i manje vrijednima zbog milijun stvari koje su tamo negdje njima na raspolaganju, a mi mozemo samo sanjati o tome...
Kao drugo da se mene pita otisla bih zivjeti tamo gdje cu svom djetetu omoguciti normalan zivot, ne kazem da joj ovdje nesto fali (naravno mnogo stvari koje bih htjela joj ne mogu priustiti,ali ono osnovno ima), ali u ovoj drzavi ocito nesto ne stima....
Otisla bih iz dva razloga: prvi je losa zdravstvena zastita i uopce losa situacija u cijeloj zemlji... Ovdje ne mozes naci dobar posao ako nemas dobru stelu, ne mozes se ni poroditi(cast izuzecima) ako nemas koju stoju da "tutnes"....
A kako te tek tretiraju kad odes doktoru, kao da si tamo zato sto kuci nemas pametnijeg posla... Mos mislit!!!
Druga je stvar to sto se bojim da bi opet moglo doci do rata... Toliko je mrznje medu ljudima pa cak i medu djecom...Primjer grad Mostar u kojem zivim... Daba je izgradit i 1000 mostova ako se ne izgradi mir medu ljudima... Podjeljenost Mostara je  stvarna i ocita... Na jednoj strani je kolodvor, na drugoj stanica, na jednoj Sveuciliste; na drugoj Univerzitet, na jednoj pekara, na drugoj pekarna, na jednoj se ne radi za Bozic, na drugoj za Bajram... Na jednoj se navija za Zrinjski, na drugoj za Velez, kad igra BiH na jednoj se navija da pobjedi na drugoj da izgubi.... I to roditelji nazalost prenose djecu, kao da je jucer bio rat... I kako ce nam onda biti bolje...

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

(odgovor članu ledy blue)
Neposredna veza do poruke: 183
2.10.2009 0:09:30   
Ilic
IZVORNA PORUKA: marinela

Evo koliko cu reci o Svedskoj sto je iznijela jedna forumasica da razlikuju hrvate,muslimane i srbe......Ja sam bila u Svedskoj kao izbjeglica,tamo su moji svi ujaci(ima ih 6)i tetke i baba i djed bili imali papire...kad je zaratilo ja i mama i seka otisle tamo i ja krenula u skolu i pita mene uciteljica:"Sta si ti"? rekoh:"Ja sam hrvatica"Kaze ona meni kako to hrvatica ako zivis u Bosni ti si Bosanka....Oni uopce neznaju za nacionalnost,ja joj nisma uspjela ojasniti...Eto toliko o nacinalizmu...

Isto i kod mene, kada sam im rekla da sam hrvatica nista nisu kontali, jer oni nemaju nacije imaju samo religiju, ili si rimokatolik, pravoslavac ili islamske vjeroispovjedi...

(odgovor članu marinela)
Neposredna veza do poruke: 184
2.10.2009 0:14:13   
teta berta
I ljudi nemojte nacionalnost i nacionalizam stavljati u isti kos.... 

(odgovor članu Ilic)
Neposredna veza do poruke: 185
2.10.2009 0:25:42   
ena23
IZVORNA PORUKA: ledy blue

Ja da ne pročitah neke poruke ne bih znala koliko nam je loše u bih user posted image .

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu ledy blue)
Neposredna veza do poruke: 186
2.10.2009 0:26:45   
Ilic
Odoh ja u krevet....dosta za veceras...mora se sutra radit u ovoj dijaspori...nije nista dzaba
user posted image user posted image user posted image user posted image Pozdrav svim mojim Bosankama i Dijasporkamauser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu teta berta)
Neposredna veza do poruke: 187
2.10.2009 0:30:23   
teta berta
I jos nesto moram reci... Ovakve teme obicno spadaju medu one "skakljive"  i obicno dovedu do polemike koja bi cini se mogla prerasti i u virtualni sukob.... Nije bitno kako se izjasnjavamo tko smo i sta smo, ovdje nas ima i onih koji govore i tisuca i hiljada i selam i pozdrav i Hvaljen Isus i da ne nabrajam dalje.... Iskreno na ovom forumu sam procitala i rijeci koje nikad u zivotu nisam cula i koje ne znam ni sta znace(primjer Insalah ne znam jesam li dobro napisala)... Ali nikad nikome nisam prigovorila zbog toga, i isto ne ocekujem da meni neko prigovori ako napisem tako neku rijec. Bitno je da se mi ovdje lijepo druzimo i pomazemo jedna drugoj bez obzira tko i sto bile....

Neposredna veza do poruke: 188
2.10.2009 0:36:12   
lely

IZVORNA PORUKA: teta berta

Da i ja napisem nesto ozbiljno vezano za temu. Kao prvo o ljudima koji zive vani nemam nikakvo lose misljenje, nije bitno gdje zivis, bitno je to sto nosis sa sobom, to sto te krasi i cini covjekom..
Znam puno ljudi koji dodu iz dijaspore i razbacuju se s novcima, a ti ovamo gledas kako da proguras mjesec... Recimo rodica od MM kad dode ovamo dnevno na izlaske trosi onoliko koliko mm zaradi za 5 dana na poslu... Kao i mnogi drugi
Ali to je njihov novac, oni samo znaju kako su ga zaradili i kako ce ga potrositi.Nije moje da raspravljam o tome. Samo me nervira sto pokusavaju nas koji zivimo ovdje napravit nekim neznalicama i manje vrijednima zbog milijun stvari koje su tamo negdje njima na raspolaganju, a mi mozemo samo sanjati o tome...
Kao drugo da se mene pita otisla bih zivjeti tamo gdje cu svom djetetu omoguciti normalan zivot, ne kazem da joj ovdje nesto fali (naravno mnogo stvari koje bih htjela joj ne mogu priustiti,ali ono osnovno ima), ali u ovoj drzavi ocito nesto ne stima....
Otisla bih iz dva razloga: prvi je losa zdravstvena zastita i uopce losa situacija u cijeloj zemlji... Ovdje ne mozes naci dobar posao ako nemas dobru stelu, ne mozes se ni poroditi(cast izuzecima) ako nemas koju stoju da "tutnes"....
A kako te tek tretiraju kad odes doktoru, kao da si tamo zato sto kuci nemas pametnijeg posla... Mos mislit!!!
Druga je stvar to sto se bojim da bi opet moglo doci do rata... Toliko je mrznje medu ljudima pa cak i medu djecom...Primjer grad Mostar u kojem zivim... Daba je izgradit i 1000 mostova ako se ne izgradi mir medu ljudima... Podjeljenost Mostara je  stvarna i ocita... Na jednoj strani je kolodvor, na drugoj stanica, na jednoj Sveuciliste; na drugoj Univerzitet, na jednoj pekara, na drugoj pekarna, na jednoj se ne radi za Bozic, na drugoj za Bajram... Na jednoj se navija za Zrinjski, na drugoj za Velez, kad igra BiH na jednoj se navija da pobjedi na drugoj da izgubi.... I to roditelji nazalost prenose djecu, kao da je jucer bio rat... I kako ce nam onda biti bolje...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 189
2.10.2009 1:09:00   
leli§

Druga je stvar to sto se bojim da bi opet moglo doci do rata... Toliko je mrznje medu ljudima pa cak i medu djecom...Primjer grad Mostar u kojem zivim... Daba je izgradit i 1000 mostova ako se ne izgradi mir medu ljudima... Podjeljenost Mostara je stvarna i ocita... Na jednoj strani je kolodvor, na drugoj stanica, na jednoj Sveuciliste; na drugoj Univerzitet, na jednoj pekara, na drugoj pekarna, na jednoj se ne radi za Bozic, na drugoj za Bajram... Na jednoj se navija za Zrinjski, na drugoj za Velez, kad igra BiH na jednoj se navija da pobjedi na drugoj da izgubi.... I to roditelji nazalost prenose djecu, kao da je jucer bio rat... I kako ce nam onda biti bolje...

po meni totalno realan postuser posted image user posted image user posted image

I can feel it everywhere

Neposredna veza do poruke: 190
2.10.2009 1:27:30   
leli§

I jos nesto moram reci... Ovakve teme obicno spadaju medu one "skakljive" i obicno dovedu do polemike koja bi cini se mogla prerasti i u virtualni sukob.... Nije bitno kako se izjasnjavamo tko smo i sta smo, ovdje nas ima i onih koji govore i tisuca i hiljada i selam i pozdrav i Hvaljen Isus i da ne nabrajam dalje.... Iskreno na ovom forumu sam procitala i rijeci koje nikad u zivotu nisam cula i koje ne znam ni sta znace(primjer Insalah ne znam jesam li dobro napisala)... Ali nikad nikome nisam prigovorila zbog toga, i isto ne ocekujem da meni neko prigovori ako napisem tako neku rijec. Bitno je da se mi ovdje lijepo druzimo i pomazemo jedna drugoj bez obzira tko i sto bile....

ja bih jos dodala da mislim da je bitno da sve iz cega se nesto moze nauciti bilo lijepo ili ruzno, je korisno...tako i rijeci...ja, licno, ili pitam ako ne znam ili pokusam naci na internetu... ne prigovaram, niti imam razloga za to.

Inshallah je arapska rijec i znaci Ako Bog da...samo sto u kontekstu koji sam ja navela oni je koriste ko da se vode napiju...kod nas se to koristi onda kad se to bas misli... npr. odem u banku i kazem treba mi izvod on kaze "Inshallah"...user posted image

I can feel it everywhere

Neposredna veza do poruke: 191
2.10.2009 5:18:53   
pjenica mala
Drage moje
ne znam tačno kako da počnem i šta tačno da napišem, odnosno šta je to što vam želim reći.
Čitam ove postove i osjećam kako me svaki od njih malo ''dirne''.
Imam 35 godina, od toga sam 23 godine živjela u dijaspori i 12 u Bosni, meni lično je ovo vrijeme koje živim u Bosni najljepše vrijeme u mom životu do sad.
Bude svašta, i da se ima i da se nema...
Ali mislim da je dosta stvari neistinito u vezi naših ljekara, u par postova gore čitam moram dati koju stoju da bih se mogla liječiti, ili poroditi ili šta već, ja lično sam doživjela uvdje u BiH da mi doktori vrate novac koji sam im ponudila, jedan dr mi je rekao ''Gospodjo molim vas ostavite taj novac, vaš muž će dobiti sve što mu bude potrebno, vama će taj novac trebati, a mene molim vas pustite da radim svoj posao.'' Ja ne mogu opisati koliko sam se glupo do bola osjećala...
A recimo u Njemačkoj sam doživjela, da jer sam strankinja i jer mi je osiguranje preko socijalnog, moram čekati da se svi pacijenti opreme, pa tek onda mi dolazimo na red, što nam je posve otvoreno rečeno, a moje dijete je kuhalo na temperaturi 39,5. Pobunila sam se, ali možete misliti da li je to nešto donijelo.

Skoro sam se porodila, nikom nisam dala niti feninga (niti mi je padalo na pamet), osoblje je bilo predivno, u jednom momentu kada sam već bila kod kuće osjećala sam da mi to osoblje nedostaje, pa bi se čak mogla malo i vratiti barem još na dva danauser posted image

U Sloveniji sam išla u vrtić i školu, nije skoro niti jedan dan u tom vremenu prošao, a da me neko nije šutnuo i rekao ''Prokleta Bosanka'', ma mogla bih cijelu knjigu o tome napisati...ono što je po mom mišljenju jako tužno jeste, da se u toj zemlji riječ ''taspodnji'', što znači ''onaj donji'' sasvim sigurno može prevesti kao Bosanac...i kako onda prosperirati u toj zemlji...

Na kraju krajeva, sve su to naša iskustva, i ničija nisu ista, svi mi to doživimo na ovaj ili onaj način, ali to, gdje budućnosti sigurno ima ili nema to ne može baš niko znati, ne znači to da mi koji živimo u BiH sutra nećemo živjeti bolje nego svi ostali po tuđim zemljama i obrnuto...

A što se tiče BiH, bit će nam bolje sigurno, kada shvatimo, da smo svi mi Bosanci i Hercegovci sa različitim konfesijama odnosno vjerama, što naravno našu BiH između ostalog i čini lijepom, šarenom, bogatom...

Mogla bih ja na ovu temu još puno, puno...

Svako dobro

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 192
2.10.2009 8:47:20   
ziki
Nemam baš vremena da isčitam sve jer sam na poslu ali sam isčitala par postova gdje se prozivaju ovi i oni kao netrpeljivi. Moram samo da vas pitam kakve ste vi prema strancima, kakvi su Bosanci? Ja sam strani državljanin u Bosni i znam da ima i ovakvih i onakvih. Ima onih koji me krenu zafrkavat čim progovorim a ima i stvarno finih ljudi kojima je bitno da si samo čovjek bez mnogo(ne potrebnih )detalja.

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Neposredna veza do poruke: 193
2.10.2009 9:16:53   
tea lana
.Stranac jesam nekome, ja se ne osjecam tako, ali stranac sam i u Bosni, oduzeto mi je dole mnogo sta pa i status Bosanke, jer mnogi te stavljaju tamo gdje ti nije mjesto samo zato jer se prezivas ovako ili onako..

Svaka cast na ovoj recenici jer ja zivim u Bosni i meni ne daju da se opredjelim sta sam, namecu mi da moram da odlucim.Izmedju cegauser posted image oca ,majke i muza.Ne daju da se izjasnjis kao Bosanac ne Bosnjak nego Bosanac /Bosanka zadnji put sam bila Eskim.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 194
2.10.2009 9:19:49   
tea lana
nek se niko ne uvrijedi
Ali draga dijasporo ako vam je toliko lose tamo gdje jeste vi se spakujte i pravac na ovaj nas raj na zemlji da zajedno uzivamo.
user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 195
2.10.2009 10:51:42   
Misica84

IZVORNA PORUKA: tea lana

nek se niko ne uvrijedi
Ali draga dijasporo ako vam je toliko lose tamo gdje jeste vi se spakujte i pravac na ovaj nas raj na zemlji da zajedno uzivamo.

Upravu si za one goji govore da im je lose. meni je super i ja se nikad nevracam. Ali sto si navela u jednim drugim postu: I ja smatram da je zalosno sto se dihjaspora pocne razbacivati prema onima koji mozda nemaju toliko. Svaka cast onim zenama koje znaju jednu malu bosnasku platu tako iskoristiti, da im opet moze biti mjesec!!!user posted image user posted image user posted image user posted image
Ja kada dojem dole nemogu da vjerujem koliko je sve skupo, skuplje nego kod nas, za duplo! I kada to vidim cak me nekad stid bude kad vidim dijasporu u hipermarketu lupetaju neke gluposti u tom smislu "pa sta narod ovde samo kuka, kad ima svega!! Pa ima svega u radji, kao svukuda, pitanje je samo ko to sebi moze sve priustiti a ko ne.

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 196
2.10.2009 14:03:18   
Anoniman

.Stranac jesam nekome, ja se ne osjecam tako, ali stranac sam i u Bosni, oduzeto mi je dole mnogo sta pa i status Bosanke, jer mnogi te stavljaju tamo gdje ti nije mjesto samo zato jer se prezivas ovako ili onako..

Svaka cast na ovoj recenici jer ja zivim u Bosni i meni ne daju da se opredjelim sta sam, namecu mi da moram da odlucim.Izmedju cegauser posted image oca ,majke i muza.Ne daju da se izjasnjis kao Bosanac ne Bosnjak nego Bosanac /Bosanka zadnji put sam bila Eskim.

Za mene je to cisti primitivizam da gore ne moze...Ja sam trazila takodje da se izjasnim kao bosanka, receno mi je da to ne postoji, samo bosnjak,hrvat ili srbin, ja nisam od onih koja zeli da se istice na osnovu takvih stvari a nisam brate ni hrvatica, jer nisam rodjena u Hrvatskoj...Logicno user posted image user posted image user posted image Nije mi jasno tolika Bosna nigde bosanca u njoj zalosno...

(odgovor članu tea lana)
  Neposredna veza do poruke: 197
2.10.2009 14:08:42   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Misica84

nek se niko ne uvrijedi

Upravu si za one goji govore da im je lose. meni je super i ja se nikad nevracam. Ali sto si navela u jednim drugim postu: I ja smatram da je zalosno sto se dihjaspora pocne razbacivati prema onima koji mozda nemaju toliko. Svaka cast onim zenama koje znaju jednu malu bosnasku platu tako iskoristiti, da im opet moze biti mjesec!!!user posted image user posted image user posted image user posted image
Ja kada dojem dole nemogu da vjerujem koliko je sve skupo, skuplje nego kod nas, za duplo! I kada to vidim cak me nekad stid bude kad vidim dijasporu u hipermarketu lupetaju neke gluposti u tom smislu "pa sta narod ovde samo kuka, kad ima svega!! Pa ima svega u radji, kao svukuda, pitanje je samo ko to sebi moze sve priustiti a ko ne.

Bravo Misice, jedan od razloga sto ne idem dole je bas taj, kad vidim da poneki ljudi nemaju za hljeba, a jadnice prolazi pored pune radnje nema 3 prebijene marke u dzepu, a nema ih nigdje ni zaraditi....A ovi nasi odavde odu punih dzepova sa autom na kredit pa kaze kuku meni ja nemam, a sit je svaki dan....Jos se i zali kako mu je lose....

(odgovor članu Misica84)
  Neposredna veza do poruke: 198
2.10.2009 14:36:12   
Nunu 08

Ne mogu a da ne odgovorima na ovu temu.Ono sto je Misica84 napisala bas me izvciralo....Draga moja ako ne volis ono sto je bosansko ne znam zasto imas kontakta sa Bosancima i zasto uopste pricas bosanski i razmisljas na bosanskom..."Mi ,Bosanci" koji smo ovdje rodjeni,odrasli,prosli sve strahote rata,poslijeratnog perioda,tranzicije koja traje i dod dan danas vjeruj da nismo takvi kakvima nas ti zamisljas i vidis.Oblacimo se prema mogucnostima, a svi bi mi voljeli da mozemo nositi samo ono sto je lijepo i kvalitetno, vjeruj znamo i mi sto je kvalitet.Eh, sada ima nas sa razlicitim mogucnostima,neko ima puno novca, neko malo manje,neko jedva da krpi kraj s krajem.Kao da tamo ne ma ljudi koji kupuju odjecu samo da bi pokazali da imaju,nemoj molim te ...bila sam i vidjela.Ne kazu dzaba u svakom zitu ima kukolja...Da me ostale ne shvate pogresno ja nikome ne zamjeram sto je otisao,neka je.Ako mu je tamo bolje i djeci njihovoj bolja buducnost se smijesi, super!Zalim im da postignu sto vise.Imam dosta rodbine tamo i svima je dobro, neka je hvala Bogu.Znam da imaju nostalgiju prema Bosni,dodju,budu napune baterije  i odu.Ali niko od njih ne prigovara,pomognu koliko mogu.Bila sam i ja kod njih 5-6 puta po por mjeseci i vidjela kako zivi nas narod tamo.Uglavnom svima je bolje nego sto je ovdje bilo.Ali me nerviraju kritike prema Bosni...ljudi dragi pa ovo nasa zemlja i kakva je takva je ja je volim i ne idem nigdje iz nje, nadam se da ce biti bolje i da cu moci utjecati na to i ja i svi ostali dobronamjerni ljudi....cak i vi iz dijaspore,da cete biti tamo visokopozicionirani ljudi koji ce moci utjecati na bolju buducnost BiH.....

25.07.2008........na ovaj svijet stigao je moj djecak....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 199
2.10.2009 14:51:58   
dana3
Zene-tema je dijaspora-TUGA ili SRECA.zasto se zavlaciti u nesto sto mi ne mozemo da rijesimo!
Ja sma rekla vec u nekoliko postova-svako na drugaciji nacin dozivljava dijasporu.To-ako nam se ne svidja vratite se
-djeluje grubo iz razloga sto se ne zali niko na zivot u smislu tom koji vi mislite ali jeste teko zivjet u tudjoj zemlji s te dusevne strane.
Sigurnost koji pruzaju uredjene zemlje i dalje da ne nabrajam.
Dalje-neke forumasice uporo tjeraju to neko kritikovanje Bosne-zalim samo sto nika dnece biti prihavcene u dijaspori nikako drugacicje nego kao strankinje.
Uporedjivati zivotu Bosni i dijaspori sa ekonomske strane,po meni je neukusno i nisko!
Ja sma u svedskoj 3 i po godine,ja nema para nista vise od od onga sto sma imala u Bosni(ne radim ni na ni muz vec godinu dana)ali ja ne kukam niti sma kad sam u Bosni bila:
To da se u dijespori kupuje markirana roba-to je meni bezveze iskreno receno jer ni u Bosni nisam kupovala odjecu koja nije bila dobra.
Ja s ene mogu sjetiti velikog trznog centa u Sarajevu,pun butika i sl.tamo sma kupovala markiranu odjecu 2005,2006 od prosvjetne plate.
Ljudi u Bosni,posebno sarajlije su putovale evropom kad je nekim danasnjim dijasporcima evropa bila misaona imenica.
Daj spustite tenzije i svoje misljenje malo preusmjerite na to KAKO VI dozivljavate zemlju u kojoj ste!!!!

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato
Neposredna veza do poruke: 200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Antibiotici
nikita

Koliko puta je vase dijete pilo antibiotike, pitanje se odnosi na djecu do 2 godine?

nijednom (54%)

1-2 puta (22%)

3 -5 puta (12%)

6 i vise (13%)

Broj svih glasova: 151

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *