|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 2.9.2013 23:22:58
|
|
|
|
Idina mama
|
IZVORNA PORUKA: veeseelaa Trebate se samo zapitai jeste li vi tako humani i otvoreni prema drugima i drugacijim... mene zanima kako si se ti snašla na poslu a ne znaš jezik? Kako su povezani citat i tvoje pitanje? Govorim engleski. Engleski je jezik moje struke. Svi ga u firmi govore. Firma je privatna i ne velika: 150 do 200 uglavnom inzenjera. Dakle, zbog struke svi govore engleski, ali i zbog toga sto firma ima klijente svuda u svijetu. Dobro sam prihvacena, dobro se osjecam na poslu, atmosfera je dobra. Cijenjena sam kao inzenjer, cijene koliko znam i kako radim, a to odakle sam i da sam u pocetku samo engleski govorila, niko nije uzimao kao nedostatak. Sve mi koje smo govorile kako je dobro ovdje, zeljele smo reci sljedece. Kad sam bila u Bosni, neke stvari su mi smetale vise, a neke manje. Cesto sam se pitala da li bih mogla odgovoriti na pitanje: Ako ne valja, kako bi trebalo biti? Nisam znala odgovor, jer za bolje nisam znala. Nisam mogla ni zamisliti. Ziva, a ubijena ratom, dotukose me poslije rata. Stvarno nisam znala kako bi to u stvari trebalo da bude, da odvoz smeca, zdravstvo, skolstvo budu bolji. Kad sam upoznala sistem u Njemackoj, vidjela sam i dozivjela bolje. To je bio pogled iz druge perspektive na Bosnu. Prva mi je rekacija bila da sam ljuta. Ljuta na dijasporu koja nije nikad rekla kako to ovdje izgleda, pa da mozemo ponesto od toga iskoristiti. A sad mi se razjasnilo. Kome da kazu. Reagujete stvarno nepromisljeno. Hanady, nemoj molim te hvaliti zdravstvo u Bosni. Nije dobro. Pa, nisam davno otisla iz Bosne, a osim toga roditelji su mi jos u Bosni. I da razjasnimo. Kad me pitaju kako je sad u Bosni, kazem da su ljudi dobri, obrazovani i vrijedni. npr. (kad smo vec uzeli zdravstvo kao primjer) ljekari po znanju i strucnosti, veci zdravstveni centri i po opremljenosti, nisu sigurno gori, nego cak bolji nego ovdje, ali imamo sistem koji nista ne valja i ljudi jednostavno ne mogu da rade. Dakle, moramo mijenjati sistem. Medjutim, vi kazete da vam je dobro i da necete da mijenjate. Onda neko iz dijaspore pocne da govori kako je dobro ovdje u instranstvu, jer nesvjesno pokusavamo da prikazemo kako moze biti bolje. I onda undegled... Sto se tice Pravilnika o ulasku i boravku stranaca. Ovakvo prijavljivanje u policiju je prestrogo i odlika je policijskih (diktatorskih) drzava, a Bosna to nikad nije bila. Direktno me se tice i reci cu svoje misljenje. I jos nesto da vam kazem sta znaci drugi sistem, drugo okruzenje. Kad sam bila u Bosni, pred dolazak ovdje u Njemacku, osjecala sam se dobro. Trauma? Ma, kakava ratna trauma. Dobro sam ja prosla, ima i gore. Ali kad sam izasla iz tog okruzenja gdje su svi manje vise traumatizirani, pocelo je izbijati na povrsinu. Uf, sto je zivot normalniji, to je teze. Nisam vjerovala dok nisam dozivjela. Tek sad nakon 6 godina izlazi sve to napolje i bice mi malo lakse, nadam se. Zato, bez obzira koiko mi mislili da smo dobro, nismo dobro (mislim na ljude, a ne na drustveni sistem :-)). I gotovo sve nas je dotaklo na neki nacin. Cak i oni koji su dosli ovdje u instranstvo za vrijeme rata, pa misle da su ga izbjegli. Nisu dosli svojom voljom i u normalnim okolnostima. I jos nesto da ne bude zabune. Ovo o traumi se odnosi samo na mene. Izbacih iz sebe kako se ja licno osjecam .
< Poruku je uredio Idina mama -- 2.9.2013 23:43:30 >
|
|
|