|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 30.8.2013 23:06:31
|
|
|
|
Idina mama
|
IZVORNA PORUKA: Emmy Zanimljiv clanak http://www.6yka.com/novost/43213/pismo-jedne-konobarice-iz-kanade-radis-i-plate-te-zavrsis-faks-i-zaposle-te Mogla bih samo da potvrdim da je dobro i u Njemackoj. Ko radi, uzimaju veliki porez, ko nema daju mu. Cisti komunizam. Ja sam dipl. ing. Elektrotehnike, ali fakultet sam zavrsila u Sarajevu. Diploma mi priznata. Ni prevela je nisam. (Ali pazite, nisu svi univerziteti priznati.). Lijepo me primili u Njemackoj, a nisam znala Njemacki. Morala sam se prijaviti u opcinski ured jer ostajem duze u Njemackoj. U opcinski ured za strance, a ne u policiju. Ovdje se policija ne bavi tim stvarima. Ovdje policija ganja kriminalce. I tako, dodjoh u Njemacku, stavise mi dipl ing ispred imena ko da sam fakultet u Berlinu zavrsila i ja dobih posao odmah: U Njemacku dosla 8. februara 2006, pocela raditi 1. marta 2006. Koliko je to dana, 20 - tak? Posao u struci i to zanimljiv, ugovor na neodredjeno, plata kao i svakom inzenjeru Nijemcu. A njemacki ni beknuti nisam znala. Imam zdravstveno i sve je besplatno. Zubar isto tako, pa ne znam zbog cega neki idu zubaru u Bosni. Kad sam bila trudna, imala sam svu mogucu zastitu: Ne smijem ostati prekovremeno (ja htjela, mislila sta ima veze ako ostanem pola sata duze) a sef nije dao. 6 sedmica prije izracunatog datuma poroda morala sam na porodiljsko. Zabranjeno raditi. Plata 100%. Socijalno osiguranje placeno. Poslije poroda djeciji novac svaki mjesec i 8 sedmica poslije poroda plata 100%. 6 sedmica poslije poroda zabranjeno raditi, ali je svim zenama na neki placeno. Zaposlene primaju 100% platu, a nezaposlene pare od drzave. Do godinu dana starosti djeteta traje porodiljsko samo je nakon ovih prvih nekoliko sedmica umanjna plata na 2 trecine, ali su onda mm-u smanjili porez, pa nista nismo osjetili. Zdravstvo je ovdje dobro. Nijmeci sami sebi stavili zadatak da niko ne smije biti bez zdravstvenog osiguranja i ispunili ga. Odvoz i razvrstavanje smeca uredjeno. Putevi najbolji na svijetu, a besplatni... Postuju pravila u saobracaju, pa se djeca smiju pustiti da idu biciklom u skolu... Prezadovoljna sam i frizerkom ovdje iza coska. Kako samo brzo sisa, a lijepo. U frizerskom salonu sve cisto i navece sterilisano. Za svakog uzme drugi cist peskir... Pitali smo u ureedu za strance (opet cu da naglasim, u uredu za strance, a ne u policiji) pitali da moja mama dobije boravak da ne moramo da pazimo da ostane duze od 3 mjeseca. Kazu, da je socijalni slucaj ili tako bolesna da treba tudju pomoc, dobila bi boravak (!!!), a ovako ne moze, jer je zdrava i ima penziju i stan u vlasnistvu. Tu smo se presli. Mi mislili bolje da nije socijalni slucaj, aono obratno. Njemacka iz humanih razloga prihvata bolesne i one koji se ne mogu brinuti o sebi. Koliko su se samo trudili politicari (!) da nadju mjesto u drustvu za Rome sa Kosova. Kazu, ne mozes jadne ljude tamo vracati, niti sta tamo imaju, niti znaju Albanski. I nasli im mjestu u drustvu... Ma, sta da vam kazem... Sve je uglavnom dobro. Trebate se samo zapitai jeste li vi tako humani i otvoreni prema drugima i drugacijim...
< Poruku je uredio Idina mama -- 30.8.2013 23:09:26 >
|
|
|