|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 1.10.2009 14:03:39
|
|
|
|
suncan_dan
|
i ja tako mislim isto. _____________________________ indy_26 IZVORNA PORUKA: Tidzi Evo, ja se nisam uvrijedila na njen post. Pa zasto bih? Otisla sam i da zivim jos 1 000 zivota, uradila bih isto i opet bih svih tih 1 000 puta naustila Bosnu. Otisla bih tamo gdje mi je bolje i gdje ce moja dijeca imati bolju buducnost. U Bosni je definitivno nemaju! Sta je meni vrijedilo sto sam bila super odlikas, kad nisam mogla ni srednju skolu da upisem bez poznanstva, ili bolje receno bez stele? Isto tako i za posao, dok ovdje nije tako! Oni koji kukaju, koji kazu da im je lose, da je tesko...Pa zasto se onda neko od njih ne vrati ako im je tako lose? Nego svi gule i rukama i nogama da ostanu. Ne mogu reci da je onima koji su izbjegli za vrijeme rata bilo lahko. Dakako da nije! Bilo je tesko dok se situacija nije razrijesila, dok nisu dobili papire, nasli posao... Uglavnom da niko nije bio gladan. Imao je da jede i pije i nije spavao na ulici. Kazem jos jednom: volim svoje rodno mjesto, nedotaje mi onaj osjecaj za Bajram i Ramazan, al ipak u Bosnu dolazim iskljucivo stu su mi dole roditelji! Tamo sam, gdje je buducnost moje dijece svjetlija nego u Bosni, tamo sam gdje su mi uslovi za zivot 100 puta bolji nego u Bosni... I iskreno, ja nemam nista od toga sto ja volim svoje rodno mjesto, sto sam u Bosni kad je Ramazan i Bajram, ako su u Bosni uslovi za zivot nikakvi, ako ja moram razvlaciti od danas do sutra kako cemo prizivljeti, ako ce moje dijete plakati za necim, a ja mu to ne mogu priustiti, ako umirati od tuge i bola, jer ne mogu pomoci roditeljima, a njima je pomoc potrebna.... Zar treba da volim Bosnu samo sto se ona zove Bosna i sto sam se ja rodila u njoj? Zar trebam zivljeti u takvim okolnostima, a zivot mi przio sansu za neceim boljim? Za treba da mislim da ce pojedinci nesto promijeniti u Bosni i dok ja tako to cekam da se desi, prodje moj zivot, otisli svi moji vozovi?! Pa hvala lijepo i od srca na svemu tome, al bi ipak izabrala ovo gdje sam sad i ovaj zivot kakv sad zivim i u kojim okolnostima ga zivim za 1 000 Bosni takvi. Nisam bila gladna dok sam bila u Bosni, hvala Bogu imala sam dosta toga, al sto je bolje je bolje. I molim vas, ko u ovom zivotu ne zeli da mu bude bolje, lakse, sigurnije?!!! Ja takve jos nisam upoznala!
|