|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 1.10.2009 11:40:46
|
|
|
|
dzeni_nl
|
Sve pohvale za temu, odlicna je. Zivim u Holandiji vec 10 mjeseci. Iskreno jako brzo sam se navikla na zivot ovdje, ni jedan jedini dan nisam zaplakala za Bosnom. Za svojim roditeljima jesam, naravno. Bilo mi je tesko razdvojiti se od njih, posebno sto imaju samo mene od djece, ali moja sudbina je takva i morali smo se svi pomiriti sa tim. Ovdje nisam dosla sto me glad natjerala ili neka neimastina u Bosni, dosla sam zbog ljubavi prema mm kojeg neizmjerno volim, a on zivi ovdje vec 25 godina. MM nije rodjen ovdje, rodjen je u Bosni i ako ima dvojno drzavljanstvo kaze da je ponosan na to sto je rodjen u Bosni i da se nikada ne bi mjenjao za to da se rodi ovdje. Cak mi je predlagao da se i nase dijete rodi u Bosni. Znaci mi smo Bosanci, nasa djeca ako Bog da bit ce Bosanci i njihova djeca isto tako, jer cemo se mi potruditi da Bosna i Bosanski obicaji ostanu u njima i da dalje nastave sa tim. Ma koliko godina zivjeli ovdje, ma kakve papire imali mi smo Bosanci i nista ne moze to da promjeni, vazno je ono sto se u srcu osjeca i nosi. Mada mm kaze da smo mi stranci gdje god da smo, ovdje smo stranci, a i u Bosni smo smo isto, to je pomalo tuzno ali istinito. E sad sto se tice toga sta mi se svidja, a sta mi se ne svidja: Svidja mi se sto je covjek ovdje bolje osiguran i sto ima neka veca prava, sto ima posla i ko hoce da radi ne moze se napatiti, svidja mi se to sto u prodavnicama kada kupis nesto i to ti se ne svidja mozes da ga vratis i dobijes svoj novac nazad bez ikakve svadje. Nesvidja mi se na prvom mjstu sto je Holanija jako prljava zemlja, ulice su katastrofa, ja kada sam dosla nisam mogla da vjerujem da u jednoj Evropskoj zemlji ulice mogu da budu prljave kao ovdje, ne svidjaju mi se pojedini holandezi koji misle da su oni najbolji i da boljih nema, a nas strance smatraju prljavim narodom i da mi nemamo pojma o zivotu, recimo jedan podatak za koji tvrdim 100% da je istinit je da smo mi u Bosni u svojim kucama prije imali kupatila nego oni ovdje i oni se sad nesto prave vazni, pa je jedan tako sebi dao za pravo da pita mm da li mi u Bosni imamo vode uopste??? Ili sto moj sef kaze kada je bio sada ne godisnjem u Bosni prvi puta u svom zivotu kako je iznenadjen Bosnom, on je uopste nije zamiljao takvom! Ma ja da sam znala u tom trenutku perfekt da pricam Holandski jezik kako bih mu se svasta nagovorila pa neka dobijm odkaz iste sekunde. Nesvidja mi se to sto su mnogi ovdje na socijali, a sposobni su da rade i tako samo Bogu dane kradu i zezaju narod koji posteno radi i navecer legne da spava a od njih ne moze da zaspe, jer se oni po cijelu noc drece po ulicama. Sve u svemu ovdje se ne patim, navikla sam se, jezik jos nisam savladala skroz, sada trebam da krenem u skolu i tome se toliko radujem kao neki prvacic kada krece u skolu. Zato sto cu imati obavezu i sto cu prije da naucim jezik, a i da nekoga upoznam, pa da mogu da se druzim sa nekim ovdje posto jos nisam nasla drustvo sebi. I da zadrzala sam sve Bosanske obicaje i sve radim po bosanskom, samo sto ovdje ni ramazan ni bajrami nisu kao u Bosni ali eto ipak ne dozvoljavam da se to izbrise i zaboravi. Holandsko nisam primila nista i zasto bih? Oni pricaju pred kucom ispred svojih vrata sa nekim poznanikom 3 sata, a ne bi ga pozvali u kucu i ponudili soljom kafe, neka hvala taj obicaj mi ne treba. I da im nije stranaca oni bi jeli samo jedno jelo i brzu hranu, ali ovaku uz nas nauce i probaju i nesto novo i nizasta nase nisu rekli da im se ne svidja od hrane i pica. Otegoh ja ko spansku sapunicu izvinite, imala bih jos svasta da pisem, ali sam i ovako pretjerala.
|