mama2009 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (25.8.2013 22:54:01)
|
IZVORNA PORUKA: Idina mama Ja bila na moru u Neumu. Sva ponosna da dolazim na more u BiH. Bili smo u hotelu i bili smo uredno prijavljeni, ali nismo dobili nikakvu potvrdu da su mm i nas sin priavljeni u uredu za strance. U povratku u Njemacku svratimo kod moje mame u Visoko samo na tri dana. Vracali smo se preko Bosanskog Broda. Na granici nas BiH granicar trazi prijavu boravka za strance. Ja sam prvo mislila da trazi prijavu zbog takse, htjela da mu pokazem racun hotela, ali on onako neobrazovan pokusao da mi objasni da se radi o prijavi boravka za strance i to u Visokom. Pa, onako usput, spominje sudiju za prekrasaje, da nas vraca nazad, k''''o njemu zao. Ja sam shvatila da trazi novac. Pao mi mrak na oci. Takva vrsta sitnog podmicivanaj mi je odvratna. MM ga pita govori li engleski:, jok. Govori li njemacki: jok. A on sve ko spominje sudiju za prekrsaje i da mu je zao da se vracamo u Visoko pred sudiju za prekrsaje, idt. Mene ne moze uplasiti ni vracanjem, pogotovu ne sudijama, a osim toga pitanje je li sve tako kako on kaze. Bila sam ljuta na sebe sto ne procitah i ne odstampah pravilink. Uhvati me nespremnu. Ali pao mi mrak na oci. Izvukao taj clan samo da pokupi pare. A ja onako ljuta, ugasih motor (ja vozila) i zakopah se pred kucicom. A on se pokusa izvuci sa nekoliko polupismenih rijeci da je on, eto, dobar i nece da nam ucini nazao i vrati mi pasose. Ja rekoh uljudno hvala i dovidjeinja. I prvi put se istiski obradovah da idem kuci... u Njemacku... Prijavljujete li se vi u Sluzbi za strance ili MUP-u? (Mislim na one koji nemaju BiH drzavljanstvo) Ja eto moram sljedeci put da priavim svog cetverogodisnjeg sina u MUP. U roku 12 sati! Kako cu to izvesti kad dolazim u vrijeme vikenda. Eto, kriva sam vec unaprijed. Ali neka nama takvih pravilnika. To puno pomaze da u BiH nema kriminala i da sumnjivi stranci ne trguju ljudima, oruzjem, ne unose smutnju i nered... ..bem ti narod sto suti k''''o ovce , trpi i placa sitno mito da prezivi... Moj direktor je Slovenac, svaki put se mora prijaviti u MUP, nije vazno sto je vikend prijavis se u dezurni MUP...dobijes "potvrdu" papiric bezvezni, al znam da zezaju zbog tog papirica prilikom izlaska iz BiH
|
|
|
|