Bihter -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (4.7.2012 1:03:41)
|
Danas bas nekako osjecam nostalgiju za domovinom.[sm=smiley13.gif]Skoro sam sve postove od samog pocetka procitala i vidim puno nas je koji su u inostranstvu i koji kao i ja a zude za Bosnom. Kod mene je situacija takva da sam ja rodjena Bosanka ali sam citav zivot zivjela u Hrvatskoj.. Moji su tamo sa 18 otisli,jedino je mama htjela da se u Bosni rodim. Mene stvarno zelja vuce za objema zemljama jer su roditelji u HR a sestra mi u BiH.I ja sam godinu dana u Bosni zivjela dok mm nisam upoznala i udala se... Iskreno vratila bi se i na gore samo da nisam ovdje gdje jesam[sm=smiley13.gif] Zivot u dijaspori me promjenio na sve samo ne na dobar nacin. Prije dolaska ovdje bila sam osoba koja je svakoga poznavala,imala drustvo,posao stalan...svoj mir. Sad od toga svega nemam nista. Zbog ljubavi sam dosla u Austriju i to je jedino sto me za ovu drzavu veze. Sto se tice standarda zivota recimo da je bolji.,veci je izbor za skolovanje,posao,kupovinu i sve to ali isto ne za sve.. Za austrijance u svakom slucaju ali za auslendere to bas i nije tako. Pogotovo za one koji tu dodju s 20-tak,ne kao djeca. Jer djeca se uklope,budu u skoli sa strancima,bolje nauce jezik i lakse se poslovno kasnije uklope. Za strance ponuda posla i nije tako bajna. Jednostavno je tako da smo niza klasa i to je fakt. Stranac je stranac, Moj mm je tu od svoje pete godine zivota,fakultetski je obrazovan,ima odlican,super placen posao u bolnici ali cim nesto zagusti njemu glava ide. I tako je vecini nasih vani. Ja posao pokusavam pronaci vec par mjeseci i na zavodu za zaposljavanje mi je jedan ljubazni gospodin rekao da moje zivotopise malo tko i procita jer u zaglavlju pise prezime na -IC. [sm=hudicek1.gif] I ta se diskriminacija uvelike osjeti u svim segmentima zivota, Sve je ovdje divno i krasno...zdravstvo npr..Svi hvale zdravstvo dok moj muz prvi je svjedok toga da stranci u bolnici zadnji dolaze na red. Sto se kupovine ovdje tice mozda je to jedino sto valja ali ni to nije neko mudro slovo posto sam i prije selidbe ovdje i po Sloveniji dolazila u shoping. Znaci kad sve sagledam mogu samo zakljuciti da Bosna ili Hrvatska mozda nije idealna zemlja za zivot,ali koja jest. XY stranaca bosanaca ovdje poznajem i kod sviju je situacija takva da smatraju zivot ovdje kao posao a Bosna je zivot. Stoga ja prva kazem da bi se za Bosnu rado vratila,pokusala tamo zivjeti sretnije jer u zemlji u kojoj sam sad osim mm nikoga nemam. Dok on radi po 12 sati ja preplacem u stanu. S nikim nemam ni progovoriti, Ako odem do trgovine spustim glavu jer nijedno poznato lice ne vidim,ne ocekujem da ce me itko pozdraviti. U zgradi pored naseg stana ima jos 40 stanova...dvoje ljudi nas pozdravljaju i to je to. Dzabe je sto perfektno sam naucila pricati njemacki (odnosno austrijski kerntenski) i to bez kursa jer to ovim domacima ovdje nista ne znaci,oni smatraju da citav svjet mora nj.jezik znati. I jedino na sta pozitivno reagiraju je kad spomenem da dolazim sa mora,onda znaju za svoju gu..cu.. odmah bi na kupanje po mogucnosti za dzabe,skrtav narod. Eto znam da sam se raspisala ali htjela sam samo malo pokazati da nije uvijek tako da je dijasporcima lako. Pogotovo kad me vide s audiem u Bosni pa misle da sam rijesila sve zivotne probleme. Bogami ima nas koji imamo hB a ima ih i puno koji i nemaji iako su vani.Ja se evo polako na zivot ovdje privikavam,s vremenom primjecujem i lijepe stvari,i upoznajem i bolje ljude (austrijance),vise komuniciram na nj. pa mi odmah lakse i kad se okrenem iza sebe ipogledam na pocetak kad sam tek dosla vidim mnogo pomaka ali to je sve daleko od srece. Srecu osjetim kad granicu predjem i kad odahnem jer se sigurnije osjecam medju svojima. A mislim da mnogi sa foruma vole svoju zemlju u kojoj su rodjeni jer vidim da nas puno ima na Ringeraj ba nego na nekom njemackom,engleskom ili kojem vec portalu[sm=smiley1.gif]Laku noc[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|