RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 18:16:08)

IZVORNA PORUKA: SailorMoon

Ko kaze da moje djete nezna bosanki i da se nezna sporazumiti sa dedom i nanom? Kao sto se ja mogu sa vama sporazumiti znace i ona. Ali Pahuljce jedno pricati standardni bos. jezik sa upotrebom od mozda 40% cjelog rjecnika ili pricati akademicki bos. Ja se sa svakim mogu sporazumiti ali ja bos. vjesti kad gledam nista nekontam, fakat mi brzo pricaju i korsite rjeci koje meni nisu bas poznate.

A sto kaze Dada koji svabo neprica njem. ako nezivi u njoj: 1. Leonardo diCaprio je njemac, mama mu njemica, Diane Kruger je njemica, Sandra bullock isto mama njemica itd itd
Ovaj post , tj. dio koji je replika na moj, razumijem. Moram ti reci da sam sa prethodnim postom bila bukvalna, jer sam htjela da vidis apsurd tvoje tvrdnje kako odanost zemlji koja ti je omogucila sve, pokazujes time sto ti dijete ne prica bosanski u kuci.Svoju odanost treba istaci postivanjem njihovog Zakona, tolerancijom...a nikako odricanjem necega sto te odredjuje htjela to ti ili ne. Eto i na ovom forumu si zato sto te vuce...to je pohvalno. Zasto onda da te zena izbaci iz cipela kada kaze da zeli da joj djete samo bosanski prica u kuci? Pricace ona i svedski i engleski i njemaski aBd, ali maternji se prije svega mora njegovati. Naravno, ako si iole patriota i iole volis svoju maticnu drzavu.Nije nista licno, nemoj se uvrijediti.

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 18:47:04)

IZVORNA PORUKA: bananica

fino...kao i svi ostali koji kuci pricaju maternji...ne zove se dzaba maternjiuser posted image
Znas li ijednog svabu da zivi vani a da ne prica svabski u kuci? ja ti kazem da takav ne postoji...osim ako nije ozenjen/udat za nekog stranca...ruzno je sto ne njegujes svoj jezik...sto ti ga dijete nece govoriti kako treba...nije za pohvalu...jer jedno znaj...mozes imati 100 pasosa i drzavljanstava...i znati himnu napamet zemlje u kojoj zivis...za njih ces uvijek biti strejndzer...kao i tvoje dijete

moja rodica je udata za Svaba, Hans[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] , e taj Hans uci bosanski da moze sa puncem i punicom pricati, uzeo je i njeno prezime i naravno ostavio svoje, tako je i ona uradila, imaju djecu, djeca uce njemacki, ali i bosanski
znate koja je sega sa Hansom razbaciti pricu na nasem, ma ziva legenda je[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
eto dadada jednog Svaba da spreha bosnis[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

ama ja nisam rekla da nema svaba koji ne govore druge jezike[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] svi oni govore barem eng...ali neces naci svabu 100postotnog da govori spanjolski u kuci jer zivi u spaniji...to govorim...takvog neIma...jer njeguju svoj jezik
A da li sandra b. ili leonardo govore njem. da li su im roditelji tj. oba svabe ili nisu...ja to ne znam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]...i kada su njihovi naselili ameriku...meni je logicno da sada dijete od s.moon se uda za svabu pa da njeno dijete ne govori nas...to jos mogu shvatiti...mada mi je i to bezze...al ova generacija da ne govori...e to nemrem shvatiti

mirnah -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 18:59:29)

Ovaj topic ide u pogresan pravac... Kako sam naziv kaze: Dijaspora za nekog izvor srece, zadovoljstva, prilika i mogucnosti, a za nekog tuga i stalna nostalgicnost. Iza svakog covjeka stoji drugacija prica, drugacije potrebe, zelje, snovi. Nek svak zivi onako kako misli da je za njega najbolje. Ja, osobno, ne mogu tvrditi nista. Ranije sam izrazila svoje misljenje, ono sto ja mislim, ali ne znaci da je to sto ja mislim, ili vi, ispravno. Niko ne zna kako bi se ponasao u odredjenim situacijama, nakon odredjenih iskustava i iskusenja. 

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 19:07:50)

ama ja nisam rekla da nema svaba koji ne govore druge jezikeuser posted image svi oni govore barem eng...ali neces naci svabu 100postotnog da govori spanjolski u kuci jer zivi u spaniji...to govorim...takvog neIma...jer njeguju svoj jezik

ovo se naravno podrazumijeva[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i oni kuci govore njemacki , al to je bila vise neka sala o Svabi koji uci nas, a nasi ljudi "zaboravljaju" maternji sto mi nikako nema logike

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 20:55:01)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

a ovdje da bi kupio kuću i uredio je ne pomaže ni pet kredita
raja jedva digne plafon 100 000,00 KM sa sto žiranata, pet hipoteka i kupi si neki dvosoban stančić....
normalno je da vam ljudi zavide, ne znam šta je tu čudno a nakon što vam neki zavide pojedini postanu onako napuhani al sve je to ljudski, ništa strašno
jedno vuče drugo, jbg .... meni lično ništa od navedenog ne smeta, imam ja svoje brige, nego onako prosipam šuplju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

od ovih sto se hvale nem a mi gorih iskreno a ima ih ja ih poznajem, covjece nekom oci ispadaju a on dodje i prica kako mu je tesko LIJEPA BOSNA a anrod kraj s krajme  , meni je zao naroda u BIH jer sam sama iz BOsne  i svi su moji u BIH ja kada odem budem kod mame nikada ne bih dozvolila da mi oni nesto plate , kupujem nemilice svega i svacega i ne zalim ali stavrno kad su moji najblizi u pitanju i naravno kada izadjem s meni dragim ljudima koji zive u BIH i znam kako zive ne bih dozvolila da mi bilo sta plate , jednostavno  nismo svi isti ovo sto vi spominjete s takvim nemam kontakt.

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 21:17:07)

i da dodam , pise te  dijasporci se hvale , a kao oni domaci se ne hvale, pa evo samo ovdje na ovom forumu mozes naci koliko se hvale pojedini sa svim i svacim, haman je to nasem narodu u krvi nije bitno gdje si kad volis da se pohvalis tada se hvalis .

I jako je zalosno sto tako ruzno komentariste taj narod , nema smisla toliko mrznje ZASTO.

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (6.12.2011 22:25:27)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Moj mali gradic ima 60 hiljada stanovnika, od kojih je 6 hiljada samo bosancerosa. Tipicnih bosancerosa ima oko 5 hiljada koji i krv svoju za Bosnu svoju daju.
Tipicni bosancerosi dijasporasi su za mene, ovim redom:
=Rade 2 posla.
=Jedu pitu 6 dana u sedmici.
=Kupuju najjeftinije, a misle da izgledaju najskuplje.
=Voze bijesna auta za koja placaju pola plate.
=Ne pricaju engleski kako treba.
=U kuci su im izljepljene BiH naljepnice od do.
=Ne znaju koji je grad 10km udaljen od kuce.
=Jedini odmor im je BiH svake godine, 4 sedmice.
=Svi mi ostali sto ne zivimo pod ovim kalupom smo prodane duse.
=Da ne zaboravim naglasiti, da su i ovdje kupili kucu i u BiH sagradili kucu, najvjerovatnije u Sarajevu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
=Svi se odjednom izjasnjavaju da su iz Sarajeva.
=Uljudno i automatski kukaju i pljuvaju na sve ovo ovdje, a ne pada im na pamet da odu odavde.

Samo da napomenem, da nisam ni slicna ovakvim.

Bravo,aferim kad ih pitas sto se ne  vracaju kad im je tako ruzno  odmah suplja prica pa znas  ovo,ono[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]  

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 11:09:37)

I jako je zalosno sto tako ruzno komentariste taj narod , nema smisla toliko mrznje ZASTO.

meni samo nije jasno kako ti dodje do zakljucka da neko nekoga ovdje mrzi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 17:25:07)

meni samo nije jasno kako ti dodje do zakljucka da neko nekoga ovdje mrzi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

pa ne znam ako iz dragosti pisete ovakve postove [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] mislim nema smisla dosle ste ovdje i vredjate sve sto je od vani i koji podsmejh i koje za mene licno ponizavanje i sada se opet ti nasla da nesto pitas .

I da koji klinac se uposte javlja neko ko nije u dijaspori  , ne idem ni ja na temu zena sa nikabom i slicno , hajd reci nesto pametno nego se ismijavti, majke mi se nekada ne mogu nacuditi ljudskim umovima, i da ne zelim se s tobom niti bilo kim raspravljati pitala si me odgovorila sam ti rasprave na sto ti navodis ne zelim, veliki pozdrav.

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 17:44:38)

ne zelim ni ja nikakve rasprave vezano za ovo jer sve napisano je bila sala, nazalost istinita sala na racun 80% nase dijaspore, niko nije rekao da su svi isti, al vecina da

saliti se je jedno, a reci da se mrzi je nesto sasvim drugo, pa ne mogu ja mrziti pola svoje familije koja je vani niti nekoga koga i ne poznajem niti imam razloga nekoga da mrzim, i ta rijec mi je zaparala usi pa sam zato pitala inace ne bih

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 17:48:03)

ne zelim ni ja nikakve rasprave vezano za ovo jer sve napisano je bila sala, nazalost istinita sala na racun 80% nase dijaspore, niko nije rekao da su svi isti, al vecina da

saliti se je jedno, a reci da se mrzi je nesto sasvim drugo, pa ne mogu ja mrziti pola svoje familije koja je vani niti nekoga koga i ne poznajem niti imam razloga nekoga da mrzim, i ta rijec mi je zaparala usi pa sam zato pitala inace ne bih

izvini ali ne salim se ni ja na narod u Bosni koji zivi niti bi , da u pravu si ima njih svakakvih ali draga moja oni poticu iz BIH i te svoje korjene su odozdo ponjeli oni da su ostali u BIH ista bi m... bili samo se eto malo domogli para i slicno.

Ja stavrno gledam da nikoga ne uvrijedim niti bi niti cu meni se ljudi djele na dobre i lose  .

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 17:51:42)

i da dodam pisete kada dodju odu frizeru , pa zar i to nije pomoc drzavi , zaradi frizer zaradi drzava svako pomalo, BOgami ja kada odem mojoj frizerki u BIH njoj bude drago i kahvu i cigare sve me posluzi sigurno ne za 5 marcica sto cu joj ostaviti ili sto joj je mrsko jer sam dosla. I sta me uvredilo , jeste to da neko rece " dolaze u BIH jer im zao bilo gdje otici dati para " zalosno , svako ostavi u toj zemlji po fino para , ljudi jedva cekaju da idu odbrojavaju dane i sate do odlaska u BIH posebno oni stariji mogu otici moj svekar i svekrva mogu bolan da idu na put oko svijeta svake godine ali NE oni idu u BIH i jedva cekaju.

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 18:19:22)

ljudi jedva cekaju da idu odbrojavaju dane i sate do odlaska u BIH posebno oni stariji mogu otici moj svekar i svekrva mogu bolan da idu na put oko svijeta svake godine ali NE oni idu u BIH i jedva cekaju

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image] to su pravi ljudi 

Hanady RR -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 18:23:21)

.

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 18:25:16)

ma ne trebamo sad duboko zalaziti u pricu o svemu

Hanady RR -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 18:29:30)

ma ne trebamo sad duboko zalaziti u pricu o svemu

ma trebamo brate...

fino je tema dijasporo srećo tugo....misliš nema tuge za onim asfaltom do prije...ima...al sreću valja ostaviti...pa nas odvje ima 20% najmanje da želimo biti van ove zemlje koja nam daje zaista male mogućnosti za pružanje svega najboljeg našoj djeci...
al kad odeš ko dijete tamo ...pa se odškoluješ, pa odmah i posao imaš...šta sda treba to sve ostaviti i doći odvje gdje poso ne mogu da nađu oni koji su demobilisani borci a kamoli ti nov novcat[sm=smiley13.gif]

lijepo se zezati...al nije vala lijepo previše...
i treba birati riječi...

Nije nikome lako...[sm=smiley13.gif]

SailorMoon -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (7.12.2011 20:25:55)

Ocito je da narod u Bosni nas Dijasporu mrzi i to se i na ovoj temi bas osjeti i to je zalosno. Krivo im sto smo onda ovu zemlju prihfatili kao svoju ali ni dole nismo dobro dosli........

Mamba -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 7:37:26)

Nije mi jasno sto ste toliko grabezljivi i nezahvalni. Ja sam odlucila da vise ne idem na odmor u Bosnu jer su se ljudi toliko pokvarili da je to nemoguce i to iz godine u godinu sve vise. Ove godine sam se bas iznervirala i radije cu potrositi novac za odmor u Spaniji Egiptu itd. Tamo ce me posluzivati imacu sve a ponajvise mir sa svojom djecom. Prijatelje sam izgubila od kako dodjoh u inostranstvo jer me gledaju ko narodnu banku sada. I vjerovatno pricaju kad odem kuci ko i gospodja Vesela. Mada ne vjerujem i da te nisu pocastili nego mozda nisu to stalno radili pa ti mozda krivo . Moja bivsa najbolja prijateljica s kojom sam prije 5 g pila obicnu kafu jer nismo imali za vise me najvise povrijedila. Dosla sam ove g u Bosnu donijela poklone i njoj i djeci hod srca kupila sam joj najmoderniju odjecu da bi ona kad god izadjemo narucivala koktele i bokale votke te raznorazne meze i plus povede jos najmanje tri drugarice koje ja i ne znam. A ko ce to sve da plati? Naravno ja jer sam ja pobogu iz inostranstva i kakim pare. Druga mi kaze treabaju joj cipele za djete ja kupim odnesem a na djetwtu joj cipele markirane kad dodjem. Ne kupujem ni ja svojoj djwci markiranu garderobu nego cekam snizenja. A vidim vec ste naucili da H@M nije marka i da vam ni to ne svidja mozda bi ste nesto od Armani ili Cavalli. Fuj. I jos mi dodju nafrizirane i dolaze tax pó jem a sve se nema para. Ja kad odem dole pusim drinu light a mogu da kupim koje hocu a ne ne moje drugarice puse auru a sve se nema kao. Idu privatnicima za skidanje kondiloma a meni kuka kako jr prodala zlato da prezivi mjesec. Ma sto ce meni glava da me boli kad niko me i ne zeli vidjeti bez punih kesa i dobrog cascenja radije cu potrositi pare u drugoj drzavi gdje ce me usluzivati ko malo vode na dlanu imati pravi odmor. Jedino sto imam vrijesno dole je moja mama a ona mi dolazi cesto ostalo mi se sve gadi cast izuzecima.

Sto se tice jezika za djecu mislim da se u kuci treba pricati ipak nas jezik eto da nam ne ismijavaju i djecu ako pogresno nesto kazu. Nikad mi necemo u Europu vidi se da zapstajemo priznali mi to ili ne. A to tek ustvari vidis kad odes negdje iz nje. Pisem s mobitela pa mozda ima gresaka u pisanju tako da nemojte me ispravljati za pravopis.

chuci -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:28:17)

ja nemam ni rodbine ni prijatelja u dijaspori, osim jednog amidže u australiji. otišao čovjek prije rata i sada dole živi. dođe svako 4-5 godina, jednom je i suprugu i djecu doveo, jer su im karte pravo skupe i nemaju novca za tako nešto često. helem amidža je 3-4 puta dolazio poslije rata i svaki put donese poklone za sve nas. mislim da sve stvari što donese budu pokloni i možda dvije presvlake. svaki put nam donese stvari koje se nemaju kod nas nabaviti, neke aboridžanske ukrase i slično. mi mu govorimo da ne donosi svaki put, ali on opet donosi. meni je to baš draga uspomena na njega, i svaki put kad koristim podmetače za čaše koje mi je donio bude mi drago, ili ceker sa aboridžanskim motivima. koferi su ponovo puni kad se vraća jer nosi poklone za djecu i njih od svih nas. eto mi njega volimo i on nas, niko ništa ružno ne misli, tako da ima i toga.
od mm rodbine ih ima po evropskoj dijaspori, i dolaze svako ljeto. njegov amidža ne donosi ništa, osim nani, svojoj majci što je po meni i red, a rodica koja mu živi u irskoj donosi samo djeci, i starima, što je opet po meni u redu.ona donodi svoj djeci poklone. mojoj ajši uvijek donese stvari mene bude stid, iako ona kaže da je to kod njih jeftino, ja vidim da donosi stvari kakve i njena djeca nosaju, znači ne kupuje neke bezze stvari koje će ovdje nekom dati radi reda. vidi se da je birala nešto baš za ajšu i čovjek se osjeća posebno zbog toga. kad dođu i mi njih počastimo, dođu nam i slično.

ma ja sve volim, samo ne volim kad su ljudi puni nerazumijevanja za sve druge, svekrve, dijasporce, komšije koji lupkaju ponekad itd

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:37:00)

chuci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:37:35)

IZVORNA PORUKA: chuci

ja nemam ni rodbine ni prijatelja u dijaspori, osim jednog amidže u australiji. otišao čovjek prije rata i sada dole živi. dođe svako 4-5 godina, jednom je i suprugu i djecu doveo, jer su im karte pravo skupe i nemaju novca za tako nešto često. helem amidža je 3-4 puta dolazio poslije rata i svaki put donese poklone za sve nas. mislim da sve stvari što donese budu pokloni i možda dvije presvlake. svaki put nam donese stvari koje se nemaju kod nas nabaviti, neke aboridžanske ukrase i slično. mi mu govorimo da ne donosi svaki put, ali on opet donosi. meni je to baš draga uspomena na njega, i svaki put kad koristim podmetače za čaše koje mi je donio bude mi drago, ili ceker sa aboridžanskim motivima. koferi su ponovo puni kad se vraća jer nosi poklone za djecu i njih od svih nas. eto mi njega volimo i on nas, niko ništa ružno ne misli, tako da ima i toga.
od mm rodbine ih ima po evropskoj dijaspori, i dolaze svako ljeto. njegov amidža ne donosi ništa, osim nani, svojoj majci što je po meni i red, a rodica koja mu živi u irskoj donosi samo djeci, i starima, što je opet po meni u redu.ona donodi svoj djeci poklone. mojoj ajši uvijek donese stvari mene bude stid, iako ona kaže da je to kod njih jeftino, ja vidim da donosi stvari kakve i njena djeca nosaju, znači ne kupuje neke bezze stvari koje će ovdje nekom dati radi reda. vidi se da je birala nešto baš za ajšu i čovjek se osjeća posebno zbog toga. kad dođu i mi njih počastimo, dođu nam i slično.

ma ja sve volim, samo ne volim kad su ljudi puni nerazumijevanja za sve druge, svekrve, dijasporce, komšije koji lupkaju ponekad itd

chuchi ovako je u vecini slucajeva   , ja nemam ni prijatelja ni rodbine kao Mamba sve sut o iskreni fini i vredni ljudi .

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:39:08)

mirkice pa gdje si ti mila?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:40:27)

IZVORNA PORUKA: mersiha 77

mirkice pa gdje si ti mila?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ma dje si dusooo , kako si :))) tu sam negdje uletim ono usput kad imam vremena cekaj dok pocne hodati sada na plafon pa na podu hahahhaha ne mozes pohvatati :)))

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:43:35)

ma evo me draga i ja sam ti slabo na forumu
ali tebe bas nema

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (8.12.2011 9:47:26)

Ja sam odlucila da vise ne idem na odmor u Bosnu jer su se ljudi toliko pokvarili da je to nemoguce i to iz godine u godinu sve vise.

pametna odluka, podrzavam te, i nemoj dolaziti

Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sljedeća stranica >   >>