mama75 -> RE: Običaji na Bajram (23.9.2009 0:33:03)
|
E Vesela bas ti hvala! I hvala naravno tvojoj svekrvi i svekru sto ti daju materijal za pisanje [sm=smiley36.gif] Evo obicaja u mojoj porodici, tj porodici moje mame koja je rodjena Sarajka. Ovako se to radilo davno, dok sam ja bila dijete, nekih 80-ih godina: Na Bajram-namaz su zajedno isli svi muski clanovi porodice, ukljucujuci i zetove. Kalanjalo se u dzamiji koja se nalazila u ulici u kojoj su zivjeli roditelji moje majke. Onda su ti muski isli malo kod dede i nene, kratko, zatim redom po starini su obilazili sve ostale clanove porodice, tj zene koje su bile u kuci. Ostane se kod svakog kratko, 10-ak minuta. Popodne smo svi isli na rucak kod nene. Drugi dan Bajrama se obilaze mezarja, posjecuje sira familija, komsije i sl. Nena je iz kuce izlazila tek dan poslije Bajrama, i to se zvalo "zenski Bajram". Djeca bi dobila bajramluk, a hedija se nosila neni. Muski u tom "obilazku" nisu nista nosili, nego kad krenu sa zenama onda. Eh, lijepi su to Bajrami bili, meni nekako ljepsi nego ovi sada... A sada mi ovako radimo: moj tata, MM i zet idu zajedno na Bajram-namaz. Onda tata ide kod svoje svastike, a MM i muz moje sestre dodju kucama na dorucak i idemo potom kod mojih roditelja. Tamo rucamo, a popodne obidjemo moje tetke i dadzu. Drugi dan Bajrama idemo kod moje svekrve, koja ne zivi u Sarajevu i obidjemo i rodbinu mog muza. Eto, ja izgleda izrod medju vama, pa se prvo obilazi moja porodica. Ali nekako nam to logicno, jer su moji ovdje u Sarajevu. I moja mama ne ide nigdje prva 2 dana. Tek 3. dan ode do sestre koja je starija od nje. A ostale obilazi dan poslije Bajrama. Nazalost, ovi nasi obicaji se sada mijenjaju jer je moja svekrva umrla zadnji dan Ramazana [sm=smiley19.gif] Tako da mi se za ovaj Bajram pomijesala radost zbog Bajrama i tuga zbog gubitka velike i plemenite zene
|
|
|
|