Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 26.1.2012 12:51:51
miimii
drage moje i ja sam radila kiretazu tacno za ovu novu godinu..jako mi je bilo tesko jer mi je bila prva beba..u 8 oj nedelji sam izgubila bebu..srce joj je prestalo kucati..za dva dana ce biti 4 pune nedjelje od kiretaze a jos nisam dobila menstruaciju..jeli se to jos nekome desilo od vas..zanima me kad slijedi menstruacija poslije kiretaze jer mi dr nista nije rekao o tome..jos uvijek sam slomljena zbog moje mrvice..jako sam zeljela dijete..ali nije se dalo..
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 26.1.2012 16:39:19
klemzi
Miimiii draga, žao mi je što si sve to morala proći...biće bolje...sad se oporavi, odmori, pa u nove pobjede...znam kako ti je...budi ovdje s nama na forumu, biće ti lakše...puno nas je, nažalost, koje smo to prošle Što se menstruacije tiče, ništa se ne sekiraj, normalno je to...može kasniti još 20ak dana i ni to nije zabrinjavajuće...samo se odmaraj i oporavi
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 27.1.2012 10:41:16
Arminaa
Drage moje, u 8. sedmici trudnoće sam bila na čišćenju, jer nije doslo do razvoja embrija. To je bilo prije 3 dana, u utorak, ostala sam preko noći na klinici i izasla prekjuče. Taj dan kad su me radili, imala sam temperaturu 37.5, a ujutro prije izlaska kući temperatura je bila ispod 37. Dakle, 3 dana sam kući, krvarenje je skoro skroz prestalo, bolove nemam, izuzev povremenog žiganja u stomaku, ali ono što me je zabrinulo jeste temperatura od 38.3 koju sam sinoć dobila i cijelu noć je imala. Od jutros je ponovo ispod 37. Da li se i vama nesto slično desavalo, trebam li ici kod doktora, budući da izuzev temperature koja se pojavila nakon 2 dana od čišćenja nemam ni bolova ni krvarenja. Pijem ampicilin, ergometrin i buscopan. Hvala vam na razumijevanju.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 27.1.2012 11:08:32
disaaa
Arminaa zao mi je sto ti se to desilo,,i nadam se da ta tura ne predstavlja nikakvu uzbunu..valjda ce se neka od zena javiti,,da ti objasni,,ako se niko ne javi ti kontaktiraj doktora koji te radio
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 27.1.2012 11:17:16
animagical
arminaa ja sam imala temperaturu skoro mjesec dana, a antibiotike sam iste pila. dr murtezic me pogledao i objasnio da nije od nikakve upale, nego od stresa i soka... ja bih ti ipak preporucila da odes na kontrolu ondje gdje su ti radili kiretazu... u svakom slucaju, dok to prodje, nije ti naodmet uraditi neke nalaze...
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 27.1.2012 12:25:35
miimii
armina i kod mene je temperatura varirala 37 i 38 ali nije bilo nikakve opasnosti..ako ti ostane takva temperatura duze vremena najbolje je onda konsultovati se sa doktorom...draga klemenzi jako mi je tesko..ogroman teret na dusi nosim..stalno se pitam zasto bas ja da ostanem bez svoga djeteta..ali vidim da vas ima mnogo koje dijelite istu bol samnom ..da mi nije muza neznam kako bih sve ovo podnijela..ali hrabrim sama sebe da ce biti bolje sutra i da ce doci vrijeme kad cu moju bebu drzati u rukama i biti ponosna mama..poydravljam vas sve
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 27.1.2012 14:56:45
Arminaa
hvala vam na riječima podrške i ohrabrenja. U ponedjeljak sam naručena na kontrolu, pa sam mislila sačekati do tada, ukoliko se ne daj Bože nesto u medjuvremenu pogorša, otici cu na Jezero, sigurno ima dezurnih doktora.
Vjerovatno je kao sto animagical rece od stresa i šoka, jer u stvari me tek sad poceo popustati onaj adrenalin, strah i šok koji sam pretrpila....
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 30.1.2012 10:59:36
Arminaa
Danas sam bila na kontroli 5 dana nakon čišćenja i hvala Bogu sve je u redu. Dobila sam upute da uradim mnostvo nekih testova i terapiju za mene i za mog muza, čisto preventivno. Da li je neka od Vas imala slična iskustva sto se tiče testiranja (brisevi, papa, torch, urin itd) kao i terapije za oba partnera (doxycyclin, metronidazol i vitamini E i C i Omega)?
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 30.1.2012 15:33:00
mallena09
Ja sam bila na ciscenju tacno prije mjesec dana, bilo je jako bolno i stvarno iskustvo koje nikome nikada ne bi pozelila. Prije par dana sam uzela PH nalaz koji je pokazao da je bila upala sluznice materice koja je ustvari po rijecima mog dr uzrok svemu. Da sve bude jos gore, ja sam se pripremala za trudnocu, PAPA test i svi brisevi uradjeni u mjesecu novembru (sve ok) uradjen TORCH ili kako se vec zove, sve je bilo ok. Pocela piti folnu kiselinu i vitamine za trudnice 3 mjeseca prije. Nakon ovog spontanog, dr mi nije preporucio da radim bilo kakve dodatne nalaze, kao prvi put je sve bilo uradjeno pa opet se desilo, ja sada ne znam sta da radim, bojim se, i ne zelim ponovo da nam se ovo desi... Takodjer nakon spontanog samo sam ja pila antibiotike 7 dana i ergometrin 2 dana, to mi je bila terapija...Da li je uobicajno da i moj suprug pije neke antibiotike?
Sto se tice briseva mogu se raditi na GAK-u (kolposkopski kabinet, inf mozes dobiti i na tel), potrebna je uputnica od ljekara opste prakse. Mogu se takodjer raditi i privatno ali su jako skupi. Takodjer se moze uzeti uputnica iz Skerliceve od ginekologa, otici do DIPa i mikrobiologije i uzeti potrebne stapice pa se vratiti u Skerlicevu. Sve ovo mora biti rano ujutru (do 10 primaju materijal).
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 9:55:41
mamabb
Mene neka tuga mori ovih dana, onako istiha...19.1.2008.godine...prije četiri godine al i dalje ona rana zažiga i tinja. Sjetim se sebe tog dana, zbunjena, uplašena, uplakana i cijelo vrijeme sam mislila ma nije to što kažu biće sve dobro. Uhvatim se kako razmišljam, dok gledam svoju L, kakva bi ta beba bila pa onda opet da se nije desilo ne bih imala L, svoju sunčicu i nepravedno je prema njoj da razmišljam a i nepravdeno prema mom malom karanfilu...uh...tuga, brate, tuga...
Rijetko dolazim na ovu temu, ne mogu...Žao mi je što je ovoliko stranica ispisano, žao mi je što ste proživjele to, žao mi je što ne mogu da vas čitam i kažem koju jer odbolujem svaki put. Žao mi je što nisam jaka pa da vas ohrabrim, mislim da ćete me razumjeti, teško mi je i gotovo...
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 10:06:06
Lejla Ka
mamabb, nemoj razmišljati tako. Tvoja L. je došla zato što je trebala biti tvoja kči i ti njena mama. To nema veze sa ranijim gubitkom. I taj gubitak je gubitak za uvijek, tvoj da ga nosiš i da ga prihvatiš, sa nekim svojim razlogom i svrhom, bez tvoje krivice. Tuga jest i tuga treba da bude. Da nije tako ne bi smo bili ljudi.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 11:56:15
mallena09
Upala sluznice materice (endometritis) je sanirana samom kiretazom , jer su ostrugali matericu i samim tim skinuli upaljeni dio .... S tim da ja nisam imala nijedan simptom te upale, osim slabog bola u donjem dijelu stomaka, koji je "normalan" i u trudnoci...po mom ljekaru a i po internetu ....
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 12:46:14
Arminaa
I ja sam u novembru radila redovan godišnji pregled koji je uključivao ginekološki pregled, ultrazvuk,PAPA test i kolposkopiju i sve je bilo u redu. Takodje sam 3 mjeseca prije počela piti folnu kiselinu.
Nakon kiretaže pila sam ampicilin i ergometrin, a na kontroli mi je doktor uključio ovu novu terapiju, kako meni tako i mom mužu, čisto preventivno kako on kaze, ne moze naskoditi, što mi je i drago.
Javiću se poslije, sad moram ići, iskrslo mi je nesto hitno.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 13:18:21
miimii
Drage moje..evo danas mjesec vec od moje kiretaze..ali kad sam isla na kontrolu sedmicu nakon kiretaze doktor mi nije rekako da vadim bilo kakve nalaze..kod vas vidim neke rade papa test i jos neke nalaze..bas mi cudno...jesu li ti nalazi neophodni za daljnju trudnocu..pozz svima
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 19:25:26
mallena09
Meni moj dr ne preporucuje nikakve nalaze da radim, kada sam pitala zasto rekla je da sam prosli put sve imala ok i desilo se sto se desilo. Rekla mi je da se opustim i da se ne sekiram i ne razmisljam toliko o tome ... Takodjer rekla mi je da se svaka trudnoca ne zavrsava bebom .... Ja sam iskreno u panici, da ne uradim nista od nalaza, pa da se opet nesto desi ne znam ... Da li vas i dalje boli stomak i nakon mjesec dana? Mene cesto zna zaboliti, boliti par minuta ili pola sata i prestati?
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 31.1.2012 20:30:51
gerberka
IZVORNA PORUKA: mamabb
Mene neka tuga mori ovih dana, onako istiha...19.1.2008.godine...prije četiri godine al i dalje ona rana zažiga i tinja. Sjetim se sebe tog dana, zbunjena, uplašena, uplakana i cijelo vrijeme sam mislila ma nije to što kažu biće sve dobro. Uhvatim se kako razmišljam, dok gledam svoju L, kakva bi ta beba bila pa onda opet da se nije desilo ne bih imala L, svoju sunčicu i nepravedno je prema njoj da razmišljam a i nepravdeno prema mom malom karanfilu...uh...tuga, brate, tuga...
Rijetko dolazim na ovu temu, ne mogu...Žao mi je što je ovoliko stranica ispisano, žao mi je što ste proživjele to, žao mi je što ne mogu da vas čitam i kažem koju jer odbolujem svaki put. Žao mi je što nisam jaka pa da vas ohrabrim, mislim da ćete me razumjeti, teško mi je i gotovo...
potpis
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.2.2012 16:35:34
choirgirl
Drage zene,
zanima me koliko se dugo nakon spontanog ili vanmatericne trudnoce mora cekati da bi se ponovo pokusalo? Ja sam taman trebala krenuti s prvim VTO ciklusom kad sam saznala da sam trudna, ali izgleda da se ova moja trudnoca nece dobro zavrsiti . Koliko cu morati cekati da konacno krenem sa VTO nakon ovoga?
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.2.2012 17:47:39
klemzi
Choirgirl, draga naša, pa zar nije sve ok Tako mi je žao, baš si nas bila obradovala svojom trudnoćom. Draga, dr će procijeniti koliko je potrebno da sačekate, ali mislim da je minimalno 3 mjeseca Tako mi je žao Choi naša
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.2.2012 21:39:24
miimii
Choirgirl nemoj da se brines..biti ce valjda sve u redu..ja sam ovdje na ovom forumu dobila veliku podrsku i utjehu kada sam izgubila svoju bebu..evo nakon mjesec dana od kiretaze sam dobila menstruaciju..kako su mi ove zene i rekle..nekako mi je uvijek lakse kad vidim da mnoge saosjecaju sa mnom..samo je bitno vjeru ne gubiti..
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 14.2.2012 9:10:26
Carobno jutro
Polako iscitah cijelu temu..tuge velike na svakoj stranici Eh da i ja ispricam svoju pricu... U braku sam vec duzi period, djecu zelimo od pocetka, medjutim nece pa nece..Sve cekas, sve se nadas ali nista..i tako dodjes do doktora, do hrpe nalaza, do pregleda i kazu ti sve ok i kod mene i kod njega..Stave me na klomifen i upali iz prvog puta. Nasoj sreci nigdje kraja...Odem prvi put, kaze dr, sve ok..trudnoca jeste ali je jos mala pa dodjite za 15 dana..prpdje duuugih 15 dana i ja kod dr na uzv i dozivimo i doktor i ja takav sok da sam haman u nesvijest pala..cetvorke..i tu krece haos..poslije raznih problema, da vas ne tusim, imala sam ciscenje prije tri sedmice..jos sam u teskoj depresiji..ne znam sta radim i gdje sam..strah me je svega a najvise da li ce biti sljedeci put eto, to je moja prica.. izvinjavam se na duzem postu ali moradoh..moradoh izbaciti iz sebe