RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

MAMA MA -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 10:21:30)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mislim da fasunga nije sarajevski žargon[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image], meni to baca na uvedenicu, germanizam strogi

ma dobro to...nego samo sam ovdje cula da se taj izraz koristi za namirivanje...

malena sharena -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 10:21:30)

Pa evo ti tamo pod 1 - sledovanje, valjda od toga

Medić* -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 10:22:07)

IZVORNA PORUKA: malena sharena

Pa evo ti tamo pod 1 - sledovanje, valjda od toga

Moguce da je od toga.

veeseelaa -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 10:23:57)

ma neće nas niko zbuniti sa nama nepoznatim riječima, sve mi saznamo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Lady26 -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 10:32:13)

Ja za fasungu znam samo u smislu "otici u nabavku", tj otici po fasungu...
Za druge zaista ne znam...
Ne koristim i iskreno nisam odavno ni cula al eto znam odavno [sm=smiley1.gif]

D_K -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 10:34:00)

fasung je kod mene degenek.. do duse, malo blaza verzija degeneka..
ozbiljno..

Galicia -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 11:49:09)

IZVORNA PORUKA: D_K

fasung je kod mene degenek.. do duse, malo blaza verzija degeneka..
ozbiljno..

Isto.
Mama mi je znala cesto reci "fasovaces ti meni". [sm=smiley36.gif]

Medić* -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 11:51:30)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

fasung

Njem. fassung sa značenjima:
1.ono što nekome pripada da primi,sljedovanje
2.vrat sijalice, takođe i sijalično grlo
3.okvir nakita ili tehničkih predmeta
4.optočavanje,uokviravanje,uokvirenje(slike)

Od tuda u našem jeziku se upotrebljavaju reči fasunga za nabavku mejsečnih potrepština kao i fasovati najčešće kao pretnja - fasovat ćeš ti meni.[sm=smiley36.gif]

D-K i Gali evo odakle to [sm=smiley36.gif]

SdZ -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 11:53:23)

Od tuda u našem jeziku se upotrebljavaju reči fasunga za nabavku mejsečnih potrepština kao i fasovati najčešće kao pretnja - fasovat ćeš ti meni.

Kod nas u narodu se ove dvije rijeci bas ovako i koriste.

Galicia -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 11:56:27)

Npr "veli" sam koristila kao zajebanciju jedno vrijeme, i tako mi je ostalo. Sad vrlo cesto koristim "veli, velim". Uglavnom mi je simpaticno.

MM veli [sm=smiley36.gif] da je njemu fasunga hrana, namirnice. Eto.

klemzi -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 17:40:06)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

IZVORNA PORUKA: MAMA MA

Vesela i moj je cistokrvni Bosanceros, pa se svakodnevno ibretimo jedno drugom Od njega sam prvi put cula rijeci fasunga, saulisati i kifeli. Znate li vi sta to znaci?

odo po fasungu znaci kupiti namirnica za jedan period(bar je to kod mene rijec za to)
saulisati znaci smiriti umiriti
kifeli znaci razguli produzi dalje

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Fasunga je kod nas ono sto vesela rece gdje ide sijalica. Ovo ostalo jos nisam cula [sm=smiley36.gif]
A kod nas kad dobiješ fasungu, dobio si batine [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

animagical -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 18:04:44)

fasunga moze biti sledovanje necega a mogu i batine, saulisati znaci nesto obuzdati, savladati, npr ja ne mogu da saulisem dijete[sm=smiley36.gif] a kifeli stvarno ne znam[sm=zmeden.gif]

Lady26 -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 18:09:39)

IZVORNA PORUKA: animagical

kifeli stvarno ne znam[sm=zmeden.gif]

Razguli, bjezi i sl... [sm=smiley36.gif]

danery -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 19:25:46)

ja sam u osijeku,a imam prijateljicu iz hercegovine koju bez wow razumijem mada koristi hrpu riječi koje drugi nitit razumiju niti znaju [sm=smiley36.gif] najbolje mi bude kad ona svoje nešto ispriča tipa:
NU DEDER,OHANI MALO,BOGATI....ISTO TI JE IL PRDIO IL GOVORIO....MOJA KAD ZANEBESI,MOŠ SE SLIKAT....onda drekne na dijete UBIT ĆU TE (misleć-dobit ćeš batina),a ljudi odmah [sm=smiley3.gif][sm=zmeden.gif]
neki dan je KUVALA ručak,pa je napravila BIŽU i uz to ZAKUVALA kifl'ce,a za desert je bila IZLIVAČA s pudingom [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
ja sam se skoro udavila od smijeha kad je sve to nabrojala drugoj prijateljici koja ju je samo blijedo gledala [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] i onda rekla ajme oprosti,al što si ti sad zapravo ispričala [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Graziella -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 21:21:47)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
moje se djete cesto igra sa djecom koja su se nedavno doselila sa sela nekog,pa tako dođu kod nas svi skupa nekad igraju se,e hajmo reko sad sve igračke pospremiti,kazu nismo mi to RAŠĆERALI[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image],i eno kaze gore viškuće ima ker[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Graziella -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 21:28:35)

*moje dijete

danery -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 21:32:15)

isss....eeeeeeee....kad se sjetim moje susjede (došla za vrijeme rata kod nas u mjesto) kako je tjerala reda među djecu.....sve po redu i rasporedu,pa bi stala nabrajati 7 djece redom sa vrha stepenica:

MAAAAAAAAAART'NE,STAAAAAZO,SILV'JA,AAAAAAAANTEEEE (ostalih se ne sjećam kako su se zvali [sm=smiley9.gif]),POLET',POTEC',GOTO' RUČAK!!!

a najsilnija mi je bila pedagoška mjera KA' TE PUKNEM ŠAMAROM-ODMA' LIJEŽEŠ [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

D_K -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 21:35:23)

IZVORNA PORUKA: Graziella

ima,i eno kaze gore viškuće ima ker

kad ovo procitah u mislima mi stara bosanska kuca, nena sa šamijom, unuci se igraju i ona im zabrinuto govori 'viš' kuće ima ker'.. bas kao u neka staara vremena [sm=9nebesa.gif]

MAMA MA -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:41:39)

"nemoj se ti braco slikavat s mojim Dženanom,nekako stršiš povižnjeg"

Ovo čuh neki dan...prevod molim[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

neki x -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:44:51)

kifeli. Znate li vi sta to znaci?

Razguli iliti razligu[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

bananica -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:44:58)

IZVORNA PORUKA: danery

isss....eeeeeeee....kad se sjetim moje susjede (došla za vrijeme rata kod nas u mjesto) kako je tjerala reda među djecu.....sve po redu i rasporedu,pa bi stala nabrajati 7 djece redom sa vrha stepenica:

MAAAAAAAAAART'NE,STAAAAAZO,SILV'JA,AAAAAAAANTEEEE (ostalih se ne sjećam kako su se zvali [sm=smiley9.gif]),POLET',POTEC',GOTO' RUČAK!!!

a najsilnija mi je bila pedagoška mjera KA' TE PUKNEM ŠAMAROM-ODMA' LIJEŽEŠ [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] ovo mi je glavno

Lavić -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:49:10)

Prica mi kolegica s posla - od komsinice curica krenula u skolu, a do tada je cuvala nana.
Sjedila na casu neko vrijeme, pa se digla i pocela spremati sa rijecima "Cerajte me zene!"[sm=jezicek.gif]

MicoTico -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:50:10)

IZVORNA PORUKA: danery

ja sam u osijeku,a imam prijateljicu iz hercegovine koju bez wow razumijem mada koristi hrpu riječi koje drugi nitit razumiju niti znaju [sm=smiley36.gif] najbolje mi bude kad ona svoje nešto ispriča tipa:
NU DEDER,OHANI MALO,BOGATI....ISTO TI JE IL PRDIO IL GOVORIO....MOJA KAD ZANEBESI,MOŠ SE SLIKAT....onda drekne na dijete UBIT ĆU TE (misleć-dobit ćeš batina),a ljudi odmah [sm=smiley3.gif][sm=zmeden.gif]
neki dan je KUVALA ručak,pa je napravila BIŽU i uz to ZAKUVALA kifl'ce,a za desert je bila IZLIVAČA s pudingom [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
ja sam se skoro udavila od smijeha kad je sve to nabrojala drugoj prijateljici koja ju je samo blijedo gledala [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] i onda rekla ajme oprosti,al što si ti sad zapravo ispričala [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Meni je baš simpa ova tvoja prijateljica.
A riječi tipa biža (grašak) i izrazi "zakuvala kiflice" je karakteristično za kraj odakle je ona Vjerovatno ni ona tebe ne bi razumjela da si joj ti rekla da si skuhala grašak.

neki x -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:50:14)

A kad mi kaze :aaaaaaaj GOLEMO,ranila bih se odmah[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

To koriste kad hoce da kazu da je nesto aman,wow,ili eto kad ih nesto fascinira,ma ne znam vise ni ja,al cuj GOLEMO[sm=smiley29.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=hudicek1.gif]

danery -> RE: Riječi koje vas izbacuju iz takta (4.10.2012 22:52:03)

IZVORNA PORUKA: MAMA MA

"nemoj se ti braco slikavat s mojim Dženanom,nekako stršiš povižnjeg"

Ovo čuh neki dan...prevod molim[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

meni to zvuči da je braco previsok [sm=smiley36.gif] pa strši POVIŠ dženana [sm=smiley36.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  54 55 [56] 57 58   Sljedeća stranica >   >>