Emmy -> RE: vakcine da-ne? (20.4.2012 10:35:53)
|
IZVORNA PORUKA: neki x A meni je najsmijesniji odgovor(kad pitam pedijatre bilo sta vezano za vakcine-da li dijete vakcinisati ili ne,kakve mogu biti reakcije i sl. sta uopste da radim jer sam se naslusala i nacitala svega i svacega...) -i ja sam sve vakcine dala i svojoj/svom unuci/unuku [sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif] Kao ono,time sam ti sve rekla[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] Ne bih voljela da odem previse OT, ali koliko nas zna sta se desava sa pedijatrima kod kojih je zabiljezen slucaj neke reakcije na vakcinu? Skoro da se izopcavaju od drustva, a pacijenti ih zaobilaze u sirokom luku. Oni su samo ljudi kao i mi, i ako mozda nekada imaju svoje vlastito misljenje o vakcinaciji, njihova je duznost da provode ono sto im Ministarstvo propise, takva je praksa, to im je posao. Ja mislim da oni ne smiju zagovarati "nevakcinisanje", tako da ponekad daju izjave koje su dvosmislene, pa ostave na nama da ih protumacimo kako nam se svidja. Problem je puno dublji nazalost i pedijatri po DZ i medicinske sestre nisu jedina adresa na koju se sva negativna energija treba usmjeriti. Dakle, ono sto sam htjela reci je da ne postoji cvrst, kompetentan i pouzdan sistem koji ce zagovarati vakcinaciju u kontekstu da je korist veca od stete, toga se svi boje, jer niko nece da preuzme odgovornost. Leona hvala ti na info za zemlje kod kojih vakcinisanje nije obavezno. Cisto informativno i poredjenja radi sam i ja nasla i nabrzinu prevela jedan pasus o nekim zemljama EU u pogledu vakcinacije: OBAVEZNE VAKCINE Zavisi od lokalne zakonske regulative. Sljedece vakcine su obavezne: BELGIJA: polio (IPV) FRANCUSKA: tetanus, diphtheria, polio (IPV) NJEMACKA: vakcinacija nije obavezna ITALIJA: polio, diphteria, veliki kasalj, hepatitis B HOLANDIJA: vakcinacija nije obavezna SPANIJA: vakcinacija nije obavezna VB.: vakcinacija nije obavezna AUSTRIJA: vakcinacija nije obavezna SVICARSKA: Njemacki dio nema obaveznu vakcinaciju. Italijanski dio ima samo Tetanus propisan kao obaveznu vakcinu. Francuski dio samo ima obaveznu DT vakcinu. Koliko roditelja vakcinise svoju djecu u Njemackoj, Austriji i Svicarskoj: Otprilike - 1/3 nisu primili vakcinu do polaska u vrtic 1/3 su primili jednu ili dvije vakcine 1/3 su primili sve vakcine Dakle, prema gornim pokazateljima, ipak i tamo postoji kolektivni imunitet. Ja ostajem pri vakcinaciji, vidim ima i mama koje su takodjer ZA, ipak na taj nacin doprinosimo stvaranju kolektivnog imuniteta. Brojne studije su pokazale povecanje lokalnog rizika od bolesti koje se mogu sprijeciti vakcinacijom u slucajevima gdje postoji geografska agregacija osoba koje odbijaju vakcinaciju (kao sto je slucaj u našoj zemlji).
|
|
|
|