RE: vakcine da-ne? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba

Poruka

Lady26 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 13:57:35)

Ni Lana nije primila nista poslije 6 mjeseci....
Strah me odvesti je na MRP...
Nisam pametna, mm je protiv toga, svega smo se naslusali i procitali....[sm=smiley13.gif]

"posljedice" ne primanja MRP? Zna li mi neko reci....Moguce bolesti ili sta vec?

Emmy -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:06:07)

IZVORNA PORUKA: leona81

@amiboj kod nas je isti slucaj, primila sve do MMR...i zao mi je sto je primila..
kako je samo tuzna cinjenica da ja - koja nemam nikakve veze s medicinom znam vise o vakcinama nego moja pedijatrica...

Iako nisam eksplicitno poput tebe to rekla neuropedijatru, nakon što sam zauzela takav stav, malo su me spustili na zemlju rekavsi da se danas medicinom svako bavi, zato medicina vise i ne postoji. Citanje i analiziranje neselektivnih informacija, bez adekvatnog backgrounda, nas vrlo cesto moze dovesti u zabludu. Kada god imam problem zdravstvene prirode, konsultujem internet i literaturu koja mi je pri ruci i kacim se za ono sto mi u tom trenutku odgovara. Ja imam problem sto zelim da znam bukvalno sve, ali realno mogu reci da sam dobra samo u onome za sta sam se skolovala i sto radim.

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:09:03)

IZVORNA PORUKA: Emmy

Leona zao mi je zbog tvoje sestre, ocito sam dobila odgovor na pitanje, dakle ipak je neinformiranost u pitanju, ja sam 1977. godiste. Tada se to sigurno vise zataskavalo.

Sta je presudilo da ti vakcinises dijete do 6. mjeseca, a onda prestanes?

vakcinisana je u porodilistu sa BSG, pa je nakon toga drugi dan dobila vakcinu za hepB...ja sam jos bila na intenzivnoj, nisam ni znala da je primila to...kasnije sam na papirima procitala da je primila hepB 17.11, a na drugom papiru 18.11??
prvo sam se zapitala zasto je primila obje vakcine isti dan, pa kasnije zasto su datumi razl...pa kasnije zasto je uopste primila hepB, al s obzirom da je meni M prvo dijete, a ni muz ni ja nismo imali problema s vakcinama - (tj nismo imali reakcije nakon vakcine a ko zna sta je to ucinilo nasem imunitetu) odlucili smo je odvesti na prvi pregled s mjesec dana i vakcinisati...
nakon toga krece ludilo - prvo pedijatrica na koju smo naletili bila je jako neljubazna i drska...trazila je da vidi kako dojim? jer je dijete dobilo samo 800g...posto sam ja na tablicama vidjela da je to dovoljno nije mi bilo jasno o cemu zena govori? pa onda nije znala kad je dobila M vakcinu, a mi dosli 17.12, tj nije znala da li da joj da vakcinu ili da dodjemo sutra zbog datuma...onda je rekla da M ima lanugo dlacice jos iznad trtice jer sam ja pila neku hormonsku terapiju, ja zeni kazem da nisam pila nista u trudnoci osim paracetamola i da nikad nisam pila cak ni kontracepcijske pilule...ona napise da ja negiram da sam pila hormonsku terapiju i sl...uglavnom nidje veze pregled, nidje veze pedijatrica i ja sljedeci put odem kod druge...
s njom se odusevim, pristup divan, sve mi ispricala za vakcine, ja pitam zasto M prima hep B a mi nismo, ona mi objasni...i sl...ja tad nisam imala puno vremena za istrazivanje, M je bila jako zahtjevna beba, dojila sam i izdajala po cijeli dan, noc nikad nije prespavala, medjutim kako je ona rasla, ja pocnem da se vise interesujem, istrazujem, konsultujem i...dodjemo do famozne MMR. ja odbijem da mi dijete primi to, pitaju me zasto, ja kazem da sam procitala uputu proizvodjaca i da tamo pise ako je bilo ko u porodici imao alergijske reakcije na vakcinu - bilo koju, plus ako imamo alergije u porodici, bronhitis, astmu i sl...da bi bilo bolje da dijete ne primi tu vakcinu ,a ja imam slucaj moje sestre, i malo blazi slucaj moga brata koji nije primio ni sve doze a i one koje je primao, primao je u smanjenoj jer je imao strasne reakcije...
pedijatrica kaze kako mi dijete moze dobiti tu i tu bolest, ja kazem da cu da pristanem na taj rizik...u slucajnom razgovoru sa gospodinom iz VB saznam da mu je dijete autisticno, i on mi isprica tu pricu...i tako sam iz dana u dan citala vise, pricala sa ljudima, pedijatrima, farmaceutima, direktorima nekih klinika, ljekarima bez granica i...shvatim da ne zelim da mi dijete vise prima vakcine...saopstim svojoj pedijatrici na sljedecem pregledu da i dalje necu MMR, ona kaze da mozemo sacekati do 4 godine i primimo samo vakcinu za rubeolu...ja kazem kako to, zasto onda male bebe primaju vakcine kad se mogu primiti naknadno, pa kao najcesce je da dijete oboli tako malo, blah blah...uglavnom iz supljeg u prazno...pedijatrica me ubjedjuje da je to genetski poremecaj, ja trazim test da radi M, ona kaze nema kod nas, ja kazem ok onda nece primiti i za vasu info zadnje istrazivanje s naucnim dokazima jasno dolazi do zakljucka da autizam nije genetski poremecaj nego se javlja zbog vanjskih uticaja...i vise o tome ne razgovaramo...[sm=hudicek1.gif]

amiboj -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:09:14)

IZVORNA PORUKA: bananica

Leona zao mi je zbog tvoje sestre, ocito sam dobila odgovor na pitanje, dakle ipak je neinformiranost u pitanju, ja sam 1977. godiste. Tada se to sigurno vise zataskavalo.

Sta je presudilo da ti vakcinises dijete do 6. mjeseca, a onda prestanes?

ovo bih ja pitala i amiboj

Iskreno nisam ni razmisljala o vakcinama prije. Doslo je vrijeme za prvi pregled i prvu vakcinu i dva dana prije se desi onaj slucaj sa bebom iz Lukavca. Tu smo se prepali i poceli pomalo citati ali nista specijalno. Odemo mi na pregled, pregled prodje katastrofa jer je doktor bio sve samo ne doktor pedijatar, bez ikakavih informacija roditeljima koji dovode prvo dijete na prvi pregled....I dobijemo tu Hep B i sutradan odemo na pregled privatno.
Tu se pomalo, jos ne bas informisani konsultujemo sa doktoricom oko daljih vakcina. Ona nije bila niti protiv niti za, rekla je da je to ipak da roditelji odluce ali nas je upozorila kakvi mogu biti problemi i veoma bitno...rekla da ne zurimo nigdje, nigdje necemo zakasniti.
Tako da nismo ni zurili...trecu dozu diTePer (Pentaxim smo kupovali da bar damo djetetu najbolje sto mozemo ako ga vec vakcinisemo) je dobio 10-tak dana poslije rodjendana....
O MMR smo se bas informisali i davno odlucili kako nju necemo uopce davati. A onda smo poceli istrazivati i ostale i vidjeli da se na revakcinacijama znaju desiti opet fatalne stvari, na toj cetvrtoj dozi i citali smo i citali i citali..... i tako odlucili.

Sto se tice MMR vakcine, to je protiv Rubeole, Zausnjaka i Krzamaka. Kao dijete sam prebolovala sve jer mi malo starili nismo primali ovu vakcinu [sm=smiley1.gif]. Nista mi ne fali i imam trajni imunitet.

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:16:00)

IZVORNA PORUKA: leona81

@amiboj kod nas je isti slucaj, primila sve do MMR...i zao mi je sto je primila..
kako je samo tuzna cinjenica da ja - koja nemam nikakve veze s medicinom znam vise o vakcinama nego moja pedijatrica...

Iako nisam eksplicitno poput tebe to rekla neuropedijatru, nakon što sam zauzela takav stav, malo su me spustili na zemlju rekavsi da se danas medicinom svako bavi, zato medicina vise i ne postoji. Citanje i analiziranje neselektivnih informacija, bez adekvatnog backgrounda, nas vrlo cesto moze dovesti u zabludu. Kada god imam problem zdravstvene prirode, konsultujem internet i literaturu koja mi je pri ruci i kacim se za ono sto mi u tom trenutku odgovara. Ja imam problem sto zelim da znam bukvalno sve, ali realno mogu reci da sam dobra samo u onome za sta sam se skolovala i sto radim.

draga Emmy, moj deda je umro zbog greske ljekara a i sam je bio zdravstveni radnik- kakva ironija? sestra trajno ostecena zbog nekoliko ljekarskih greski, svekrvi pogrijesili na operaciji kicme pa jedva hoda plus nosi slusni aparat jer je neki idiot prckao po njenom uhu kad je bila mala i 90 posto ne cuje bez aparata...da konsultujem doktore? samo zbog savjeta, a ja cu da uradim kako ja zelim, niko me ne moze natjerati na nesto drugo...
pa mene je doktor zbog obicnog virusa ali malo jaceg kaslja, dok sam dojila M, poslao na RTG plus dao mi pumpicu za astmaticare a uopste nemam astmu...dao mi lijekove da pijem koje ja naravno nisam popila, niti sam uzela pumpicu, lijecila se prirodno i...proslo samo od sebe. kortikosteroidi su kobni i za odraslu osobu a ne za M koja je bila mala bebica i dojila je...a on mi je rekao da je sigurno da dojim, a ja sam nasla istrazivanja za taj lijek i ne preporucuje se dojiljama i trudnicama...
mislis da ne zelim da vjerujem ljekarima, zelim...ali nemam drugog izbora nego sa postupim kako ja mislim da je najbolje...ipak mi je lakse sutra sebe okriviti nego nekog drugog...bolesti su svuda oko nas...i novi virusi i epidemije...covjek ako sam stekne imunitet, najbolje se bori sa svojim prirodno stecenim imunitetom a ne vjestacki ubacenim virusima u malo, krhko, njezno bice...

Emmy -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:19:37)

Leona imala si stvarno lose iskustvo, a nama u tim trenucima samo treba neko ko ce biti dovoljno razuman i profesionalan da nas uputi u osnovne stvari, a ne da se bavi trivijalnostima. HB nisam imala takvo iskustvo, mada niti jedno negativno iskustvo i price ljudi koji su prosli kroz sve to ne mogu nikoga ostvaiti ravnodusnim.

pahuljica_25 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:37:27)

Uhh tema je zaista teška i komplikovana....Puno je različitih situacija,slučajeva,pozitivnih i negativnih....Ipak svi smo mi vakcinisani,i hvala Bogu da je tako jer kada sam u trudnoći radila test na antitjela rubeole,molila sam Boga da sam primila tu vakcinu jer posljedice za plod,ako majka oboli su katastrofalne.Eto pozitivan učinak vakcinacije....
S druge strane, kada pročitate o bolestima,od kojih nas vakcine štite stvarno da se čovjek naježi.Sve su to bolesti koje se prenose obično kapljičnim putem,znači uzročnik može biti u zraku,prašini i vrlo lako može završiti u respiratornom sistemu naših mališana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]O direktnom kontaktu sa oboljelom ne vakcinisanom djecom da ne govorimo.

Ne kažem da doza nekog straha i neizvjesnosti ne postoji svaki put kad djete primi vakcinu,ali uzdam se u Boga i vjerujem da radim pravu stvar za svoje dijete.....

Preporučujem link za čitanje : http://www.ringeraja.ba/clanak/pitanja-o-imunizaciji-koja-interesuju-roditelje_745.html

bananica -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:40:03)

IZVORNA PORUKA: pahuljica_25

Uhh tema je zaista teška i komplikovana....Puno je različitih situacija,slučajeva,pozitivnih i negativnih....Ipak svi smo mi vakcinisani,i hvala Bogu da je tako jer kada sam u trudnoći radila test na antitjela rubeole,molila sam Boga da sam primila tu vakcinu jer posljedice za plod,ako majka oboli su katastrofalne.Eto pozitivan učinak vakcinacije....
S druge strane, kada pročitate o bolestima,od kojih nas vakcine štite stvarno da se čovjek naježi.Sve su to bolesti koje se prenose obično kapljičnim putem,znači uzročnik može biti u zraku,prašini i vrlo lako može završiti u respiratornom sistemu naših mališana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]O direktnom kontaktu sa oboljelom ne vakcinisanom djecom da ne govorimo.

Ne kažem da doza nekog straha i neizvjesnosti ne postoji svaki put kad djete primi vakcinu,ali uzdam se u Boga i vjerujem da radim pravu stvar za svoje dijete.....

Preporučujem link za čitanje : http://www.ringeraja.ba/clanak/pitanja-o-imunizaciji-koja-interesuju-roditelje_745.html

[sm=smiley20.gif]

Emmy -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 14:58:00)

IZVORNA PORUKA: pahuljica_25

Slazem se. Hvala ti za link, bas sam nesto ovakvo trazila, konkretno od nasih epidemiologa, a bilo mi ispred nosa.
Jos nesto, tacka dva iz nekog od mojih prethodnih postova ipak nije tacna, ali u globalnom kontekstu postoji rizik uvezenog virusa zbog epidemije ove bolesti (polio virusa) u Kazahstanu, Tajikistanu, Ruskoj Federaciji i Turkmenistanu prosle godine.

M kao Mama -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 15:15:25)

Ja sam uvijek za, šta bi bilo da se djeca ne vakcinišu, a ja toliko znam da dijete ako i kahne ili šmrce ne treba se voditi na vakciju, i treba izabrati dr. mi barem u Sa imamo mogućnost da biramo gdje hoćemo dr. npr. ja sam mogla iz Novog grada u Starom dijete voditi, s tim naravno da tamo ima karton, moja je sreća bila da sam u NG imala divnu pedijatricu, i uvijek sam gledala da L vodim kad je ona,

trebaju se i roditelji edukovati, nije mi se jednom desilo da sam se suprostavila dr. znaju žene šta je meni dr. specijalista dijabetolog htjela uradi, odnosno ukljičiti inzulin, a ja imam viša inzulina 20 puta više, i šta da sam rekla, pa dobro, sad vjerovatno ne bi bilo ni mene, ni trudnoće.

Isto tako ovdje u novom dz gdje smo preselili odmah sam im dala do znanja da nisam mahalska mlada i da moraju malo poštovanja i prema roditeljima, jer ako roditelj njih respektuje,moraju oni i rod.

Odoh ja daleko, ali bit je da roditelji moraju znati osnovne stvari, a za mene je osnova da se vakcinu ne vodi, dijete koje nije potpuno zdravo

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 16:52:57)

svako ima pravo na svoje misljenje, i svako ima pravo na ponavljanje lekcija koje su naucili u skolama te mogu o tome godinama pricati i opet ponavljati to sve - zar to nazivamo strucnoscu? to su samo papige, za mene...koje uz to, za svoj posao dobiju novac, a ne odgovaraju za posljedice, farmaceutske kompanije ih salju na seminare na Maldive, Bahame i sl, ako neko i misli drugacije, ne moze da to kaze jer se boji da ce izgubiti posao ili u to zaista slijepo vjeruje jer tako pise u knjigama...koliko puta su me samo cudno pogledale pedijatrice, sestre zbog mog stava...s druge strane i ja njih cudno gledam jer mene moji roditelji nisu naucili da ucinim nesto samo zato sto svi to rade i svi kazu da bi to trebalo ciniti...

vakcinu hep B bi trebala primiti djeca zarazenih majki a ne SVA djeca...sta je sa Hep A ili C? znate li koliko traje imunitet stecen ovom vakcinom? 5 god? kolika je to stopa smrtnosti od HepB u 5 god, tj kolika je mogucnost da dijete dobije HepB u tih 5 god...ravna nuli...

Hepatitis B je virusom uzrokovano zarazno oboljenje. Inkubacija bolesti iznosti od 45 do 160 dana (u prosjeku 2 mjeseca). Izvor zaraze je čovjek. Hepatitis B virus prenosi se parenteralno: transfuzijama krvi i krvnih pripravaka, zagađenim iglama među narkomanima i nesterilnim instrumentima. Neparentalni put prenosa virusa je rjeđi – putem pljuvačke, sekreta iz gornjih disajnih puteva i sekusalnog kontakta. Veoma je značajan prenos virusa u trudnoći kad majke/nosioci virusnog antigena prenose HBV na nerođeno dijete. Najčešće infekcija ploda nastaje tokom poroda, kontaktom ili gutanjem sekreta porođajnog kanala.

O cemu vi pricate?[sm=zmeden.gif]

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 16:55:40)

2. U pojedinim zemljama svijeta (Austrija, Velika Britanija, Njemačka, Kanada, Švedska...) vakcinacija nije obavezna, a nemaju nikakvih epidemija!? Zbog čega je ista u BiH zakonom obavezna?

Epidemije se javljaju i u razvijenim (navedenim) zemljama. Iako ne postoji zakonom jasno regulisana obaveza, i u tim državama djeca, prilikom polaska u neki kolektiv (vrtić, škola, đački dom i sl.) moraju imati potvrdu da su primili određene vakcine (koje, uglavnom, nisu besplatne);

ova zadnja izjava je najjaca - pretpostavljam da ce da strucni tim u buducnosti shvati kako ne samo da trebamo vakcinisati djecu vec trebamo i dodatno platiti za to?

MAMA MA -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 17:00:58)

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Ja sam uvijek za, šta bi bilo da se djeca ne vakcinišu, a ja toliko znam da dijete ako i kahne ili šmrce ne treba se voditi na vakciju, i treba izabrati dr. mi barem u Sa imamo mogućnost da biramo gdje hoćemo dr. npr. ja sam mogla iz Novog grada u Starom dijete voditi, s tim naravno da tamo ima karton, moja je sreća bila da sam u NG imala divnu pedijatricu, i uvijek sam gledala da L vodim kad je ona,

trebaju se i roditelji edukovati, nije mi se jednom desilo da sam se suprostavila dr. znaju žene šta je meni dr. specijalista dijabetolog htjela uradi, odnosno ukljičiti inzulin, a ja imam viša inzulina 20 puta više, i šta da sam rekla, pa dobro, sad vjerovatno ne bi bilo ni mene, ni trudnoće.

Isto tako ovdje u novom dz gdje smo preselili odmah sam im dala do znanja da nisam mahalska mlada i da moraju malo poštovanja i prema roditeljima, jer ako roditelj njih respektuje,moraju oni i rod.

Odoh ja daleko, ali bit je da roditelji moraju znati osnovne stvari, a za mene je osnova da se vakcinu ne vodi, dijete koje nije potpuno zdravo

Jeste,istog sam misljenja,moj F je isprimao sve vakcine,ima (za mjesec)3 godine,naredna je ona sa 5 godina...Sjećam se da nas je doktorica sa zadnje vakcine vratila jer joj se učinilo da mu je grlo malo crveno pa kao da pricekamo jos malo...i bila je u pravu jer mu je sutradan nos poceo curiti...uglavnom nakon sto je prehlada prosla primio je vakcinu..

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 17:01:36)

http://matrixworld-hr.com/2012/04/04/novo-znanstveno-otkrice-antitijela-nisu-neophodna-za-borbu-protiv-virusa/

al ljudi s Harvarda garant znaju manje od nasih doktora...

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 17:12:53)

http://childhealthsafety.wordpress.com/2009/06/14/juliawinsmmrcase/

MMR[sm=hudicek1.gif]

amiboj -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 19:29:15)

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Dijete moze biti potpuno zdravo gledajuci izvana i povrsnim pregledom ali da vakcina bude okidac za raznorazna oboljenja. Nije to bas tako jednostavno.

Dosta roditelja je edukovano ali nasim doktorima to jakooooo smeta jer je bio puno bolji "vakat" kada su oni bili iznad svih. Biti doktor je bilo zaista veliko. Ljudi nisu imali ovako dostupne informacije i ono sto doktor kaze je bilo svetinja i zadnje.

Znaju roditelji da se dijete vodi na vakcinu zdravo, a sta kada ti nasi strucni doktori procijene da je dijete zdravo i daju mu vakcinu i pored upozorenja?

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 20:51:42)

i moja sestra je bila potpuno zdrava beba kad je mama odvela na vakcinu a nakon toga je sve, samo ne zdrava

Blue rose RR -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:01:10)

Kao prvo, izuzetno mi je žao i suosjećam sa boli roditelja čija djeca su umrla, odnosno razboljela se, a čiji je uzork dokazan bila vakcina.
Kao drugo neću da ulazim u razloge zašto se nešto desilo - jer nisam stručna u datoj oblasti.
Kao treće moje dijete je primilo sve vakcine bez ijedne komplilkacije, pa ni temeprature - hvala Bogu.
Kao četvrto, dok god se većina stanovništva vakciniše i moja porodica će.

Emica_sa -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:19:59)

Kao prvo ne moze se nikada dokazati da je vakcina uzrok necije bolesti ili smrti,sve i da se moze dokazati,u javnost se sa tim nece nikada izaci.Ja sam upoznala zenu,moj muz radi s njom,cija je curica do godinu dana bila zdravo dijete,poslije primljene MMR vakcine,dijete se totalno promijenilo,vise nikada ta curica nije stala na svoje noge i prije 3 mijeseca je umrla.Niko ne prica o takvim stvarima.Ja kada sam sve proucila,i procitala,odlucila sam da ne vakcinisem dijecu,Alan nije primio ni jednu vakcinu,a Farah je primila BSG i tu smo stali,vise o tome cak i ne razmisljam.

jasmin -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:26:31)

Ma naravno da se moze dokazati i o tome se na Zapadu redovito govori,samo smo mi cudan narod ove majusne nam drzave i prirodno smo takvi -`kud svi,tu i mali Mujo` ,toliko slijepo da niti slusamo,niti zelimo cuti o negativnim posljedicama svega.Ja sam ostala sokirana svjedocenjima roditelja iz raznih podrucja nase planete.Bila sam skoro pala u depru...
Svakome svacije.

Blue rose RR -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:34:25)

IZVORNA PORUKA: jasmin

...`kud svi,tu i mali Mujo` ,...

Upravo sam ovako i pomislila.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
O mnogim stvarima se priča, sluša, gleda, o negativnom stvarima, pa opet takve stvari se iznova dešavaju i radimo ih - u bilo kojem segmentu društva, pa i u medicini.

Ali eto- svakom svačije.

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:37:01)

@emica nemoj se previse uzbudjivati, prvo ne moze se dokazati jer cak i da je prosao vakcini rok trajanja ili da nije bila ok, nakon vakcinacije vakcina zavrsi u smecu i ti joj nemas pristup...cak ni nasi pedijatri NE ZNAJU od kojeg proizvodjaca daju vakcine...ja sam pitala pitala i...shvatila da nemaju pojma, nego sam ja zamolila da vidim vakcine...zatim smatraju da je dovoljno to sto je proizvodjac GSK pa bi to trebalo da me umiri? na letku kojim se promovise vakcinacija(GSK) jasno pise da lijecenje jednog djeteta od npr zausnjaka ili rubeole kosta DRZAVU 200 i nesto eura a jedna doza vakcine nekoliko eurocenti...komplikacije se navodno desavaju samo kod 1 posto djece...i zato vecina ljudi kaze dijete mi nije imalo posljedice, ali sta s onih 1 posto? zasto da slijepo vjerujemo u ono sto nam kazu ili sto pise? kako ja znam da moje dijete nije u tih 1 posto? zasto da onda vakcinisem dijete kada ne garantuju apsolutnu sigurnost niti 100 postotni imunitet...zasto da je ne pustim da zivi bez otrova? ako dobije bolest neka se sama izbori protiv nje...niko ne zna sta zivot nosi, moze da se desi komplikacija kod bezazlene operacije slijepog crijeva, ali zasto da ja riskiram njen zivot i zdravlje kada svi u familiji imamo sve moguce alergije, alergijske reakcije, bronhitis, laringitis, astme i sl...pa zar ne bi pedijatar sam trebao da mi kaze, u pravu ste, bolje da ne riskirate - kao sto pise u vecini uputa velikih proizvodjaca vakcina - jer oni zele da se ograde od mogucih komplikacija? ako se dosad nije desila nikakva reakcija na npr DTP vakcinu, moze tek sad da se desi - to mi je potvrdila moja pedijatrica, nikad nisu sigurni i svaka vakcina nosi rizik kao sto svaka bolest nosi rizik...zasto ne istrazujemo vise, zasto ne pitamo vise, zasto se ne interesujemo vise?
zato sto se svi vakcinisu pa cu i ja

i ostaje nam samo da se nadamo da nasa djeca nece biti samo statistika...

zeze -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:37:42)

Uh, citajuci ove postoje ja sam se zabrinula. [sm=smiley13.gif]
Moja djevojcica je primila 9 vakcina do sad i sljedeca nam je sa 4 godine.
Nije mi jasno MMR i MPR , kod mene pise da je primila MPR - jeli to ista vakcina ili ne?

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:47:51)

@zeze ista je vakcina

ma ne pisem ja ovo da se neko zabrine nego smatram da je bolje da se napisu iskustva s vakcinama nego da se ponasamo kao neandertalci i veze nemamo sta se desava oko nas...s druge strane moj strah prema vakcinama je sasvim opravdan jer imam i sestru i brata sa reakcijama na vakcine...ja sam srecom prosla bolje dok sam bila mala ali se meni javlja i dan danas strasan pad imuniteta svake zime, a cijelu srednju sam imala problem sa gnojnim anginama i visokom temp...

zeze -> RE: vakcine da-ne? (19.4.2012 21:54:54)

Moja N je primila prosle godine u 9 mjesecu. Nije imala nikakvih komplikacija poslije vakcina i do sad je hB zdrava.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>